Monest.NET | Stand van de US-markt - 11 juni 2015

Stand van de US-markt - 11 juni 2015

In dit artikel gaan we even dieper in op één US index-ETF, meer bepaald de DIA (Dow Jones). We zijn daar namelijk op een vrij cruciaal punt aangekomen in de grafiek. Waarom dat zo is leest u in de analyse hieronder.

DIA - weekly

Het langetermijnbeeld voor wat betreft de Dow Jones ETF laat er geen twijfel over bestaan dat de bulls nog stevig in het zadel zitten. De groene opgaande trendlijn fungeert als baken en steun bij tussentijdse dipjes. Vergis u  echter niet, elke candle op de grafiek hieronder vertegenwoordigt een volle handelsweek. U ziet dus - samen met ons - dat we de twee afgelopen weken werden getrakteerd op lagere koersen met telkens een lager weekslot. Deze weekgrafiek behoedt er ons echter voor te vroeg in shortposities in te stappen en is alleen al daarom een onmisbare tool in onze tradebox. Dergelijke langetermijngrafieken worden naar onze mening nog door te veel beginnende beleggers genegeerd. Er wordt voornamelijk (en veelal zelfs in eerste instantie) gefocust op intradaygrafieken terwijl het net andersom zou moeten zijn! Het is van cruciaal belang om het groter geheel te zien en te begrijpen en dan langzaam aan verder in te zoomen tot op het timeframe waarop wordt gehandeld. Grafieken analyseren tot op de minuutgrafiek biedt u misschien het idee dat u meer controle hebt, in praktijk zal het u vooral te veel tegenstrijdige informatie opleveren waardoor u foute of ondoordachte beslissingen neemt… Het heeft immers weinig zin de prijsactie op een minutenchart te interpreteren als u enkel handelt op basis van slotkoersen op dagbasis…

dia_chart_weekly

DIA - daily

Bekijken we het kortetermijnbeeld op dagbasis dat zijn het vooralsnog de verkopers die op dit moment het laken naar zich toe trekken. De handelssessie van vandaag is daarbij van cruciaal belang, zoals blijkt uit onderstaand daggrafiek.

Ook op deze grafiek hebben we een groene opgaande trendlijn getekend, gestart vanaf begin februari 2015. De verschillende groene cirkels geven weer wanneer en hoe vaak deze lijn zijn rol als steunniveau reeds heeft waargemaakt met daaronder de blauwe opgaande 55-daagse gemiddeldelijn. Het eerste rode cirkeltje markeert de handelsdag waarop de koers met verhoogd volume een duidelijk slot neerzette onder die opgaande groene trendlijn. Voor traders die op dat ogenblik reeds enige tijd longposities aanhielden in deze ETF was dat een duidelijke waarschuwing om de stops op z’n minst een stuk agressiever te managen of zelfs een (groot) gedeelte van de koopposities af te bouwen en winsten veilig te stellen. De daaropvolgende dagen ging de koers verder zuidwaarts waarbij zelfs de 55-daagse gemiddeldelijn op slotbasis werd doorbroken.  Dat je als trader echter altijd en overal met elk scenario rekening moet houden bewijst de koersactie van eergisteren. Een lange witte candle, onder sterk koopvolume, die de breakdown van de blauwe lijn in één ruk ongedaan maakt. Toch is zeker nog niet alle gevaar geweken en net zoals het voor shorters gevaarlijk is om te vroeg verkoopposities in te nemen bij een langetermijntrend die nog bullish is, schuilt nu het gevaar aan de longzijde. Kopers die na de lange witte candle met hernieuwe moed in de markt stapten worden op dit eigenste ogenblik geconfronteerd met een opgaande groene trendlijn die nu niet meer als steun maar wel als weerstand geldt! Vooral in combinatie met de doji-candle van gisteren dienen ze op hun hoede te zijn.

dia_chart_daily

Samengevat

Het langetermijnspeelveld wordt tot nader order beheerst door de kopers maar er is een wezenlijk verschil tussen de langetermijn weekgrafiek en de kortere termijn daggrafieken waar de verkopers momenteel het laken naar zich lijken toe te trekken. Cruciaal is de groene opgaande trendlijn op de daggrafiek en de voorlaatste doji-candle die op dit eigenste moment fungeert als kantelpunt. Een slot dat opnieuw binnen de range van de lange witte candle op de daggrafiek valt opent nieuwe kansen voor shorters om met een minimum aan risico (al dan niet bijkomende) shortposities in te nemen. Wordt echter de high van diezelfde doji vandaag uitgenomen en lukt het de koers bovendien om daarboven af te sluiten dan zouden we als shorter eieren voor ons geld kiezen en nog openstaande shortposities liquideren. er kan dan zelf overwogen worden om nieuwe longsetups in de markt te plaatsen met het oog op een nieuwe aanval op het prijsniveau ter hoogte van de horizontale rode weerstandslijn dewelke de bestaande high vertegenwoordigt.

Het Monest Singaalteam

Laatste aanpassing: 11/06/2015