Monest.NET | Stand van de EU-markt - 18 juni 2015

Stand van de EU-markt - 18 juni 2015

Een klein weekje geleden bespraken we de US-markt aan de hand van de DIA (Dow Jones index etf). In dit artikel nemen we even de CAC40 (Cotation Assistée en Continu) onder de loep. Dit is de aandelenindex van de 40 belangrijkste bedrijven aan de Franse beurs en op zich dus een goeie graadmeter voor de Europese markt.

Als klassieke definitie voor een markt in correctiefase wordt de 10% regel in acht genomen, dit betekent dat wanneer de aandelenindex 10% lager noteert dan de piek van dit jaar er officieel sprake is van een correctiefase.

Zelf hanteren wij een andere manier om te bepalen of een langetermijntrend positief, negatief of neutraal is. De manier is echter even simpel, binnen onze stockscreener Chartmill maken we al geruime tijd gebruik van onze - uiterst origineel naamgegeven - Chartmill Indicator. Deze indicator gebruiken we vooral op de weekgrafieken en toont ons in één oogopslag de geldende langetermijntrend van gelijk welke ticker. De indicator kan zowel als overlay op de prijsgrafiek (Chartmill Trend Overlay) als aparte indicator onder de prijsgrafiek (Chartmill Trend Indicator) weergegeven worden. Groen is bullish, rood is bearish en neutraal is grijs. Moeilijker maken we het niet. Toch is dit een zeer effectieve tool om in één oogopslag een duidelijk beeld te krijgen van de stand van de markten. Het feit dat we de indicator toepassen op weekgrafieken betekent ook dat de bewegingen al ruim moeten zijn om daadwerkelijk een wijziging te krijgen van de indicator.

Toegepast op onderstaande weekgrafiek van de CAC40 krijgen we volgend beeld. Ter info ; voor onderstaande grafiek hebben we zowel de Chartmill Trend Overlay als de Chartmill Trend Indicator geselecteerd. Beide indicatoren tonen hetzelfde maar de ene doet dat op de prijsgrafiek zelf aan de hand van een glijdend gemiddelde, de andere visualiseert deze waarde onder de prijsgrafiek, aan de hand van groene, rode of grijze ‘bars’.

cacpa_chart

Belangrijk! Elke candle op de chart vertegenwoordigt een volledige handelsweek van maandag tot en met vrijdag wat impliceert dat de laatste candle pas definitief wordt na de sessie van morgen, vrijdag 19 juni 2015. Een blik op de grafiek vertelt ons echter dat we in een zeer cruciale week zitten wat betreft het bepalen van de langetermijntrend. Hoe het er nu uitziet zal de huidige langetermijnbullish trend wijzigen naar een neutrale marktfase. Zulks valt af te lezen op de beide indicatoren. De reeks van groene bars zet zich voorlopig niet voort en in de plaats zien we een grijs horizontaal streepje. Op de gemiddeldelijn in de grafiek zien we net hetzelfde, de kleur van de moving average is veranderd van groen naar grijs. De prijs heeft intraday ook de gemiddeldelijn doorkruist waardoor de wijziging zich voordeed.

Verder hebben we twee horizontale lijnen op de grafiek getekend dewelke de range aangeven van +/- half februari 2015 tot op heden. We stellen vast dat het huidige prijslevel  voorlopig onder de onderzijde van deze range noteert. De eerstvolgende steun ligt op het 47-niveau, wat overeenkomt met de top van medio mei 2014.

Daggrafiek

Dezelfde indicator toegepast op de daggrafiek toont reeds een bearish trend voor de kortetermijn. De horizontale lijnen zijn ongeveer op dezelfde niveaus ingetekend als op de weekgrafiek. Vooral een verdere prijsdaling tot onder de low van de laatste doji-candle zou een verdere beweging naar beneden kunnen doen versnellen.

cacpa_chart-3

Samengevat

We staan aan de vooravond van een mogelijke langetermijntrendwijziging voor de CAC40. Maar ook als we dezelfde oefening maken voor de overige Europese indices komen we over het algemeen tot gelijkaardige conclusies. Of die verdere daling er al dan niet komt zal uiteraard voor een groot deel te maken hebben met de Griekse perikelen die momenteel brandend actueel zijn.

Een ding is zeker, het is absoluut niet het moment om nieuwe Europese longposities in te nemen, wat trouwens ook de reden is dat onze activiteiten voor de EU-port op een laag pitje staan. De laatste twee posities werden namelijk vrij vlug uitgestopt wat voor ons enige tijd geleden al een vroegtijdig teken aan de wand was het rustiger aan te doen. Die aanpak heeft er ons vooralsnog voor behoed bijkomende verliesposities te moeten incasseren.

Momenteel houden we dus vooral de shortzijde in het oog. Het enige wat ons op dit moment nog doet wachten om shortposities in te nemen is de evolutie van de US-markt die zich helemaal geen sikkepit lijkt aan te trekken van de Griekse saga en lustig op zoekt lijkt te gaan naar alweer nieuwe highs… Spannende, gevaarlijke maar ook boeiende en leerrijke tijden! De beste raad die we momenteel kunnen geven (maar die spijtig genoeg ook makkelijk in de wind wordt geslagen) is de overtuiging dat naast long of short ook cash een valabele positie is!

Het Monest Signaalteam

Laatste aanpassing: 19/06/2015