Monest.NET | Stand van de EU-markt - 26 juni 2015

Stand van de EU-markt - 26 juni 2015

(door Monest.net)

Het is nog maar van 18 juni ll. geleden dat we een Europees marktoverzicht gaven aan de hand van de CAC40 index-etf (CAC.PA) maar na de voorbije handelsweek zien we ons genoodzaakt alvast een nieuwe update te schrijven.

In onze vorige bijdrage - dewelke u via deze link kan herlezen - lagen de speelkaarten er voor de CAC40 allerminst goed bij. Met een bearish kortetermijn en een langetermijn dewelke wijzigde naar neutraal leek de kans op een heuse trendwijziging best wel reeël.

We wezen wel op de tegenstelling EU-US want terwijl Europa veel van z’n pluimen verloor steeg de Amerikaanse markt lustig verder en we hadden ook aangestipt dat we eerste een lagere koers wilden zien bij de CAC40 dan de koers van vorige week vrijdag vooraleer uit te gaan van een verdere daling.

Naar aanleiding van die negatieve ontwikkelingen werd er zelfs een eerste shortsetup geselecteerd voor de Monest Signaalleden op datum van 20 juni voorbeurs voor het aandeel ‘Deutsche Bank (DBK)’. Het niveau van de shortentry werd echter nooit bereikt en gelukkig maar. Meer daarover in een later artikel.

Duveltje uit een doosje…

In deze post bekijken we 3 ETF-grafieken op weekbasis van naderbij en u zal vlug merken wat we bedoelen met de titel hierboven.

BEL20-index (BEL.BR)

belbr_chart

CAC40-index (CAC.PA)

cacpa_chart1

EUR50-index (MSE.PA)

msepa_chart

Als we de laatste weekcandle even buiten beschouwing laten dan merkt u onmiddellijk dat het vorige week wel degelijk alle hens aan dek was. Maar de reactie van de markt was uitermate bullish in het begin van deze week. Een koers die sterk hoger opende dan de slotprijs van vorige week vrijdag en die nooit meer achterom heeft gekeken gedurende de rest van de handelsweek.

Op alle drie de indexen zijn daardoor duidelijke gaps zichtbaar tussen de candle van vorige en deze week. De actie van deze week heeft er zelfs toe geleid dat we getuige zijn van een vrij zeldzaam technisch fenomeen, met name de vorming van een sterk bullish omkeerpatroon :

Bullish Abandoned Pattern (zie deze link voor een Engelstalige verduidelijking)

abandonded-baby-pattern

Bovenstaand patroon waarop we hebben ingezoomd zijn de laatste 3 weekcandles van de CAC.PA maar het patroon is ook zichtbaar op zowel de BEL.BR als de MSE.PA grafiek. Voor een heldere uitleg verwijzen we naar de link hierboven in de subtitel. De naam mag dan wel exotisch klinken, toch blijkt dat dit een vrij betrouwbaar omkeerpatroon is dat aangeeft dat het einde van een (tussentijdse) downtrend aan sterkte verloren heeft en een nieuwe (of herneming van een bestaande) bullish trend wellicht aan de orde is. Dit blijkt trouwens een zeer zeldzaam patroon te zijn, het feit dat het zich gelijktijdig op meerdere indexen toont, dat zich ook nog eens voordoet op een hoog timeframe (weekly) maakt dat het toch iets is dat we de komende weken sterk in de gaten dienen te houden.

Ook op deze site kan u meer Engelstalige info vinden over dit en vele andere candlestickpatronen.

Waar we bij Monest ook altijd oog voor hebben is het volume dat gepaard gaat met belangrijke koersbewegingen. Een blik op de hierboven afgebeelde grafieken toont ons dat het volume de afgelopen week inderdaad duidelijk verhoogd was. Er was dus zeker sprake van kopersappetijt, indien het volume beduidend lager had gelegen dat vorige weken hadden we het zaakje veel minder vertrouwd.

Tot slot is er onze Chartmill Trend indicator die na één weekje in neutraal territorium opnieuw een groene bullish staaf toont en daarmee aangeeft dat de langetermijn bullish trend zich herneemt.

Meestal zijn we voorzichtig in onze conclusies, net omdat de markt nu éénmaal een zeer wispelturig gebeuren is. Toch kunnen we na deze week niet anders dan besluiten dat alle mogelijke technische voorwaarden niet alleen aanwezig zijn maar zich ook nog eens gelijktijdig voordoen. We bekennen dus; op basis van de grafieken die we deze week te zien kregen zijn we echt wel bullish gestemd en gaan we er van uit dat een verdere stijging richting bestaande high (de bovenste horizontale lijn op de grafieken hierboven) een zeer grote kans maakt. Let wel, we hebben het hier over de algemene markttrend en niet over individuele aandelen.

Wie hierop wenst in te spelen kan handelen in bovenstaande ETF’s. We zouden dan wel opteren om de entry te bepalen op de daggrafieken. Eerste weerstanden dus ter hoogte van de bovenste horizontale lijn, bij een doorbraak kan daar geopteerd worden om de positie zelf uit te breiden.

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 26/06/2015