Monest.NET | Geen positie is óók een positie!

Geen positie is óók een positie!

grexit1

Morgen gaan we van start met de niewe handelsweek en het ziet er naar uit dat we - zacht uitgedrukt - een vrij nerveuze en volatiele week tegemoet gaan.

Nu alle onderhandelingen met Griekenland zijn afgesprongen en het hulpprogramma niet verlengd wordt zal dit ongetwijfeld de nodige commotie teweeg brengen op de financiële markten.

Spijtig! Want  de technische langetermijntrend ziet er gewoon zeer mooi uit voor Europa. Op de weekgrafieken zijn namelijk alle ingrediënten aanwezig die het einde van de correctiefase doen vermoeden (zie onze laatste marktupdate). We vergeten echter niet dat de gebeurtenissen zoals ze zich nu voordoen héél wat paniek en angst kunnen veroorzaken waardoor marktpartijen zich niet langer rationeel gedragen.

Het verleden heeft ons reeds meerdere malen bewezen dat paniekverkopen ongemeen hard kunnen gaan waarbij in slechts een paar dagen enorme koersvallen worden opgetekend.

Niet dat we willen vooruit lopen op de zaken, meer zelfs, het zou ons niet verbazen dat er alsnog één of ander megawit konijn uit wie weet welke hoed wordt getoverd, maar het is wel een feit dat - afgaande op de sterke weekprestatie van de Europese markten in de voorbije week - beleggers speculeerden op het feit dat er dit weekend een definitieve oplossing zou gevonden worden voor de Griekse kwestie… En die is er dus duidelijk niet! Dus kan je er nu donder op zeggen dat wie reeds (zwaar) gepositioneerd zit in de markt misschien nog niet onmiddellijk de hete adem maar op z’n minst toch wel een warm briesje in de nek voelt…

Short dan maar?

Zoals we reeds schreven, opgelet van het konijn met de witte hoed! Het is gewoonweg koffiedik kijken wat de komende week gaat brengen. En we herhalen nogmaals dat afgaande op de huidige markttrend en de prijsactie die we vorige week zagen, shortposities zeker niet aan de orde zijn. We benaderen het beleggen op een technische manier en baseren ons dus volledig op wat de grafiek ons vertelt. Geen ECB, IMF, Trojka of Griek kan ons verleiden dat nu niet te doen!

Het enige wat je wel kan (of beter gezegd moet) doen is zorgen dat je blootstelling niet te groot is en dat je posities zijn beschermd met een stoploss. Maar dat zijn zaken die we dag in dag uit toepassen bij Monest, ook zonder heikele kwesties zoals ze zich nu voordoen. Zorg er wel voor dat de stoplossorders die je in de markt zet stoporders aan marktprijs zijn en begin geen limieten te stellen. Dan betekent dat als de markt extreem hard gaat het wel kan gebeuren dat de prijs die je krijgt als de stop afgaat een stukje slechter is dan het ingestelde level maar je zal tenmiste je stukken kwijt zijn! Beter een iets slechtere prijs dan helemaal geen prijs meer…. Remember Fortis!

Voorkom verrassingen met een stoplimitorder

Voor wie maandag alsnog uitkijkt om long- of shortposities in te nemen adviseren we met veel klem om wel gebruik te maken van stoplimietorders!  Wil je dus speculeren op een stijging leg dan de instapprijs op z’n minst iets hoger (of lager indien het een shortsetup betreft) dan de slotkoers van afgelopen vrijdag en stel een limiet in voor de prijs die je bereid bent te betalen. Op die manier verzeker je je van twee dingen :

  1. je gaat pas in de markt als de koers beweegt in de richting die door jou is gewenst,
  2. indien de koers veel hoger of lager zou openen en je hebt een order aan marktprijs ingesteld dan zullen die stukken anders aan een veel hogere of lagere prijs in je bezit zijn. Je ingestelde limiet beschermt je hiervoor, keerzijde is dan wel dat je order niet wordt uitgevoerd als de koers opent boven (of ‘onder’ indien short) je ingestelde limiet. Dat nadeel weegt echter niet op tegen het feit dat je je hierdoor beschermt om aan veel te hoge of lage piekprijzen in de markt te stappen. Bovendien bestaat de kans nog altijd dat je order wel wordt uitgevoerd mocht in de loop van de dag je limietprijs alsnog worden geraakt.

Over het nut val dergelijke orders en waarom ze eigenlijk een onmisbare tool zijn voor wie op een verantwoorde manier wil handelen hebben we reeds eerder een driedelige reeks geschreven waar we in detail uitspitten wat de mogelijkheden en voordelen zijn. U kan ze geheel gratis en vrijblijvend lezen via onderstaande links. Zeker de moeite waard voor wie bijvoorbeeld tot nu toe bijna uitsluitend met orders aan marktprijs werkt…

We sluiten dit artikel af met het herhalen van de titel voor deze bijdrage; ‘geen posities is óók een positie!’ Inderdaad, cash is wel degelijk een waardig alternatief in deze omstandigheden, een keuze die veelal wordt vergeten maar die je wel verzekert van een zorgeloze nachtrust. Wie dus geen openstaande posities heeft is de komende week/weken het veiligst af met cash (maar dan liefst niet op een Griekse bankrekening voor alle duidelijkheid….).

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 28/06/2015