Monest.NET | De 10 belangrijkste eigenschappen die je als actief belegger absoluut onder de knie moet hebben!

De 10 belangrijkste eigenschappen die je als actief belegger absoluut onder de knie moet hebben!

monestMarktoverzichtBook_1369559502.jpg

Geduldig

Haast en spoed is zelden goed”, en dat is niet anders bij het beleggen/traden. Veel beginnende beleggers zijn ervan overtuigd dat ze altijd en overal in de markt moeten zitten. ‘Geen openstaande posities’ wordt bijna automatisch geassocieerd met een gebrek aan durf of strategie terwijl het net een wezenlijk onderdeel zou moeten zijn van elk degelijk beleggingsplan.


Deze eigenschap is trouwens niet alleen van belang bij het openen van nieuwe posities maar - misschien nog meer - bij het sluiten van winstgevende posities. Veelal wordt er zeer ongeduldig omgesprongen met openstaande winst en wordt deze te vlug van tafel gehaald maar zal er veel te geduldig worden gehandeld met verliesposities, in de hoop dat het misschien toch nog ooit goed komt… Door die zaken alleen al om te keren zal voor velen een merkbare verbetering van het resultaat betekenen!

Gedisciplineerd

‘Plan the trade and trade the plan’, daar draait het eigenlijk om. Als je eenmaal een strategie hebt uitgewerkt en uitvoerig getest komt het erop aan deze ook strikt te volgen.

De eerste dagen/weken/maanden lukt dat nog wel maar ook nadien zal je steeds dezelfde discipline aan boord moeten leggen om consistent winstgevend te zijn en te blijven. Stel bijvoorbeeld dat je zeer actief handelt en het voor je gevolgde strategie van belang is dat je dagelijks de open posities checkt en aanpast waar nodig. Als je die dagelijkse routine na verloop van tijd wel eens ‘vergeet’ of ‘uitstelt tot morgen’ dan zal dat vroeg of laat zeker zijn weerslag hebben op je resultaat.

Rationeel

Een van de grootste valkuilen waar menig belegger intrapt  is het emotioneel betrokken raken bij de aandelen die in port zitten waardoor het moeilijk wordt om zijn of haar ‘geliefd’ aandeel van de hand te doen, zelfs als daar objectief gezien alle redenen toe zijn.

Eigenlijk hangt deze eigenschap nauw samen met het gedisciplineerd uitvoeren van je beleggingsstrategie.

Voor alle duidelijkheid, emotie bannen betekent niet dat je niet ethisch zou kunnen beleggen door bepaalde sectoren/aandelen niet of juist wel te selecteren. De negatieve invloed van emotie zit vooral in het managen van openstaande posities waardoor je bijvoorbeeld verliesposities te lang in port houdt en deze uiteindelijk de volledige performance van je portefeuille teniet doen…

Consistent

Deze eigenschap zal voornamelijk zijn nut bewijzen in het ontwikkelen en finetunen van je beleggingstrategie en handelsplan.

Alle regels moeten op een zodanige stelselmatige manier worden opgesteld dat er een logische samenhang aanwezig is. Niet enkel timing (wanneer stap ik in welk aandeel) is van belang maar ook het risico, de opvolging en de positiegrootte maken daar deel van uit en moeten perfect op elkaar zijn afgestemd.

Het is net die consistentie die zal maken dat je beschikt over een robuust systeem en die je zal toelaten om in gelijk welke marktomstandigheden te kunnen terugvallen op je strategie. Idealiter zou er voor elke marktsituatie een scenario moeten aanwezig zijn waarop je kan terugvallen, zelfs voor de meest extreme.

Leergierig

Vandaag de dag is de bereidheid om nieuwe dingen aan te leren in vele beroepen/sectoren een noodzakelijke eigenschap.

Voor een belegger is dan niet anders. De markten zijn op dusdanige manier onderhevig aan tal van externe factoren dat het zaak is om daar ten allen tijde op z’n minst het overzicht op te bewaren. Nieuwe regelgeving, geo-politiek, nieuwe (afgeleide) produkten, opkomende markten,… enz.

Al die zaken kunnen in meer of mindere mate rechstreeks of onrechtstreeks van invloed zijn op je dagelijkse bezigheden als actief belegger. Je leven lang leren dus! Wat sport doet voor je fysieke gezondheid doet nieuwsgierigheid en leergierigheid voor je mentale welzijn.

Voorzichtig

Misschien een begrip dat door velen niet onmiddellijk in verband wordt gebracht met het beleggen in aandelen maar onmiskenbaar één van de belangrijkste eigenschappen om te overleven in de beursjungle!

Voorzichtig omspringen met je beschikbare beleggingskapitaal is regel nummer 1 in je zoektocht naar een positief blijvend rendement. Voor wie daar anders over denkt is de conclusie simpel: gokken kan je ook doen in het casino en heeft helemaal niets met beleggen te maken.

Voor alle duidelijkheid, we bedoelen niet dat iedereen dan maar voor een 100% defensieve portefeuille moet gaan. Ook met een portefeuille die volledig belegd is in aandelen kan je wel degelijk voorzichtig omspringen. Je totale blootstelling per positie beperken tot een deel van je port (position sizing), juiste orders gebruiken om in- en uit positie te gaan,  het gebruik van stoplossorders om je openstaande posities te beschermen,… Er zijn dus zelfs voor een offensieve portefeuille tal van mogelijkheden om het risico héél wat kleiner te maken dan simpelweg “aandelen kopen aan marktprijs en afwachten wat er gebeurt”…

Volhardend

Deze eigenschap zal vooral zijn nut bewijzen als je wordt geconfronteerd met een opeenvolging van - hopelijk kleine - verliesposities. Vergis je niet, een zogenaamde ‘losing streak’ oftewel een verliesreeks, is iets waar je als belegger/trader sowieso vroeg of laat mee geconfronteerd zal worden. Ze zijn namelijk inherent aan gelijk welke beleggingsstrategie.

Zolang die verliezen klein en beheersbaar blijven (en dat zullen ze ook zijn als je een degelijke handelsstrategie hebt) is dat ‘part of the job’. Het gevaar schuilt er echter in dat je begint te twijfelen waardoor je impulsieve wijzigingen aan je strategie doorvoert die eigenlijk voor niks nodig zijn.

Een ander struikelblok kan zijn dat je onzeker wordt en dat je amper nog durft op die koop- of verkoopknop te drukken als de regels van je strategie bepalen dat je ook na bijvoorbeeld de 8ste opeenvolgende verliestrade een nieuwe longpositie moet openen. Doe je dat dan niet dan bestaat de kans dat die 8ste gemiste trade net diegene was die alle voorgaande kleine verliezen in een mum van tijd had goedgemaakt…

Geconcentreerd

Een foutje is vlug gebeurd en missen is nu éénmaal menselijk. Besef echter dat je als belegger door op een verkeerd knopje te drukken in je handelsplatform wel eens raar zou kunnen opkijken van wat zulks betekent voor je portefeuille…

Posities openen, wijzigen, risico bepalen, stoploss en andere orders inleggen, het zijn allemaal dingen die minitieus moeten afgehandeld worden, tenminste als je wil dat de rekening ten allen tijde klopt!

Schenk daar dus ook de nodige aandacht aan en maak er voldoende tijd voor vrij. Nog vlug even de posities managen terwijl de oudste ongeduldig staat te wachten om te gaan voetballen en de jongste eigenlijk ook nog in bad moet is echt niet de manier om volledig gefocust te zijn.

Verantwoordelijk

Als er één groot voordeel is aan het inschakelen van je bank of vermogensbeheerder voor het samenstellen en beheren van je eigen beleggingsportefeuille dan is het wel dat je op hem of haar kwaad kan zijn als er dingen mislopen of de rendementsevolutie niet evolueert naar hoe je het had gedacht…

Volledigheidshalve moeten we daar wel direct aan toevoegen dat zoiets enkel goed is om je frustratie misschien even te kunnen botvieren op die persoon maar dat je door de vele documenten die je zal hebben ondertekend voor het beheer, je de uiteindelijke verantwoordelijkheid toch bijna uitsluitend op je eigen schouders zal zien vallen.

Beleg je zelf, dan moet je ook konsekwent zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen. Markten kunnen rare bokkesprongen maken met alle gevolgen van dien voor je port, zowel in positieve als negatieve zin. De mate waarin je aan dergelijke zaken bent blootgesteld hangt volledig van jezelf af. Wees dan ook sportief en leg niet de schuld bij die verdomde irrationele markten, uiteindelijk heb je zelf het roer in handen en vaar je je eigen koers.

Nog een ander voorbeeldje : als je na je 3de succesvolle trade euforisch wordt waardoor je - tegen je eigen regels in - voor je 4de trade veel te veel risico neemt in de hoop je winst sneller te laten oplopen dan ben je volledig zelf verantwoordelijk als blijkt dat net dat laatste aandeel tegen je ingaat en het verlies veel groter is dan verwacht omdat je teveel risico nam qua positiegrootte.

Stressbestendig

Je niet van de wijs laten brengen door de waan van de dag of niet onmiddellijk beginnen je haren uit te trekken indien meerdere keren na elkaar je stoploss wordt geraakt bijvoorbeeld…

Dat je in het begin wat koudwatervrees hebt is perfect normaal en op zich niet verkeerd. Dergelijke positieve stress zal er toe bijdragen dat je je beter kunt focussen en dus minder fouten maakt.

Het wordt pas een probleem als je bij elke nieuwe positie nagelbijtend achter je scherm naar de grafieken zit te turen of om de haverklap op de ‘refresh-button’ van de computer klikt om te zien of de koers al gewijzigd is in vergelijking met 30 seconden terug…

In dergelijke omstandigheden is het onmogelijk om goeie beslissingen te nemen. Wie zich hier toch in meer of mindere mate zou herkennen moet dringend op zoek naar de oorzaak van die stress. Een van de mogelijkheden is dat de posities die je inneemt te groot of te risicovol zijn waardoor je logischerwijze met de vingers gekruist zit, hopend op een goede afloop. Wat ook kan helpen is overschakelen op een hoger timeframe. Handel je bijvoorbeeld op de daggrafieken en merk je voor jezelf dat die dagelijkse opvolging toch wel stress met zich meebrengt omdat er nu éénmaal ook nog andere zaken moeten gebeuren dat kan het een oplossing zijn om enkel te werken op basis van weekgrafieken. De opvolging kan dan 1 keer per week, in het weekend, gebeuren!

Tot slot

Bovenstaand lijstje kan de indruk wekken dat iedere succesvolle belegger bijna zou moeten beschikken over bovenmenselijke capaciteiten. Zo’n vaart loopt het natuurlijk niet. Zoals bij vele dingen start alles met een gezonde portie ‘boerenverstand’ en daarmee kom je al een héél eind! Het is wel interessant  om de eigenschappen hierboven even bij jezelf af te toetsen, wie weet herken je wel bepaalde zaken en kan je daar extra aandacht aangeven. Alleen al het besef dat je voor bepaalde aspecten gevoeliger bent kan je helpen om de zaken in een beter perspectief te zien.


Like onze Facebookpagina en/of volg ons op Twitter en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!


Het Monest Team

Laatste aanpassing: 30/06/2015