Monest.NET | Wat is jouw beleggingsstijl?

Wat is jouw beleggingsstijl?

monestMarktoverzichtBook_1369559502.jpg

Beleggers zijn er in vele maten, vormen en gewichten en dat is niet anders voor de verschillende soorten ‘beleggingsstijlen’. Ben je eerder actief of passief? Ben je vooral technisch dan wel fundamenteel geïnspireerd en ga je voor de korte of lange ritjes?

Vragen waar je best toch een antwoord op hebt vooraleer je beslist je eerste euro te investeren in aandelen.

Zonder die kennis is het immers onmogelijk een handelsstrategie uit te werken die de ruggegraat moet vormen van je uiteindelijke beleggingsdoel en -horizon.

We zetten een aantal verschillende mogelijkheden met hun respectieve voor- en nadelen hieronder op een rijtje :

De ‘Buy And Hold’-methode

Wat is het?

De buy and hold-belegger zal aandelen kopen met de bedoeling deze jaren in port te houden,  onafhankelijk van de economische cyclus waarin de markt zich bevindt. De zoektocht naar kwaliteitsaandelen (selectie) gebeurt op basis van fundamentele analyse waarbij een bedrijf wordt geëvalueerd op basis van de jaarrekening en kwartaalcijfers. Ook het management zelf (wie?) kan hier een parameter zijn.

De aandelenportefeuille wordt op die manier gestaag opgebouwd en kan na verloop van tijd tientallen verschillende bedrijven bevatten.

Voordelen?

 • zeer passief en dus weinig continue opvolging vereist,

 • genereert weinig en dus lage transactiekosten,

Nadelen?

 • kennis noodzakelijk om de kerncijfers van een bedrijf juist te interpreteren,

 • te passief (?) voor wie zijn port graag actiever beheert,

 • weinig tot geen flexibiliteit,

 • kans op (tussentijdse) grote drawdowns,

 • houdt geen rekening met veranderende marktomstandigheden

De ‘Trend Is Your Friend ’-methode

Wat is het?

De trendbelegger zal - zoals de naam aangeeft - op zoek gaan naar bestaande trends in de aandelengrafiek. Bij een opwaartse trend worden er longposities ingenomen, is de trend neutraal dan wordt er cash aangehouden. Bij een neerwaartse trend zijn er twee mogelijkheden, ofwel wordt er net als bij een neutrale trend helemaal niets gedaan en zal er cash worden aangehouden ofwel gaat men effectief inspelen op de neerwaartse trend en opent men shortposities (waarbij dus wordt gespeculeerd op een verdere prijsdaling).

Om de bestaande trend van een index of aandeel te bepalen zal de belegger gebruik maken van de technische analyse op basis van de prijsgrafiek. De technische analyse houdt in zijn meest pure vorm enkel rekening met visuele prijsevolutie van een aandeel.

De toolbox van een technisch analist bestaat uit o.a. technische indicatoren en patronen, steun- en weerstandsniveau’s, volume, candlestickpatronen… enz.

Fundamentele analyse maakt hier geen deel van uit omdat men van oordeel is dat alle info sowieso (reeds) verwerkt (is) wordt in de prijs van het aandeel.

Voordelen?

 • flexibele manier van beleggen,

 • beperkt risico vermits bij een trendwijziging posities worden bijgestuurd en dus de kans op grote (tussentijdse) drawdowns een pak kleiner wordt,

 • grote winsten indien duidelijk sprake van een langdurige positieve of negatieve trend (afhankelijk van het timeframe waarop men handelt),

Nadelen?

 • door het switchen van trends zal men regelmatig geconfronteerd worden met kleine opeenvolgende verliesposities, vooral in consolliderende markten waar de richting niet echt duidelijk is. Een opeenvolging van verliesposities is mentaal het allerzwaarste aspect van de technische trendbelegger.

 • actieve opvolging vereist (mate van activiteit hangt echter nauw samen met het timeframe waarop wordt gehandeld),

 • meer transactiekosten dan bij de buy-and-hold-methode,

De ‘Daytrading’-methode

Wat is het?

De daytrader handelt zeer actief door één of meerdere posities op dezelfde dag te openen en te sluiten. Hij of zij zal vooral in die aandelen handelen waar er veel beweging/volatiliteit wordt verwacht gedurende de handelsdag. Een mooi voorbeeld daarvan is de bekendmaking van kwartaalresultaten. In de aanloop daarvan zal er veelal sprake zijn van verhoogde nervositeit in de handel van het specifieke aandeel. Dergelijke verhoogde activiteit is de ideale kweekvijver voor daytraders. Ze hebben immers aandelen nodig die gedurende de dag voldoende grote bewegingen maken om zich te kunnen positioneren en kleine intraday trends mee te pikken.

De daytrader zal eveneens gebruik maken van technische analyse om het meest ideale entry- en exitpunt te bepalen.

Voordelen?

 • zeer beperkt risico vermits er nooit posities overnight worden meegenomen. Elke positie wordt onherroepelijk afgesloten voor het einde van de handelsdag,

 • zeer actief (voor wie dat graag wenst)

 • een goed uitgekiende strategie met een duidelijke ‘edge’ kan enorme winsten opleveren op korte tijd,

Nadelen?

 • mentaal zwaar door de zeer actieve opvolging,

 • handelen gebeurt aan lichtsnelheid, beslissingen dienen in een ultrakorte tijdspanne te worden genomen en kunnen leiden tot stressvolle situaties,

 • groot beleggingskapitaal noodzakelijk doordat met een te klein startkapitaal de handelskosten te hoog oplopen (veel daytraders werken dan ook met afgeleide produkten zoals futures, CFD’s, turbo’s,… enz.).

 • hoge transactiekosten doordat er veelvuldig wordt gehandeld,

Samengevat

De drie hierboven aangehaalde methodes zijn natuurlijk niet limitatief. Qua aanpak zijn er wel duizend-en-een methodes maar toch zal je merken dat elke manier wel één of andere afgeleide ervan is.

‘Dividendbeleggers’ bijvoorbeeld hebben een zeer groot deel gemeen met de buy-and-hold belegger met dat verschil dat ze vooral op zoek zullen gaan naar solide bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Het rendement wordt allereerst gezocht in de uitbetaling van het dividend, als ook de prijs van het aandeel gunstig evolueert is dat mooi meegenomen en betekent het extra rendement.

Scalpers’ zijn speculanten die eveneens intraday traden, gelijkaardig met de daytradingmethode. Het gebruikte tijdsframe is echter ultrakort, posities worden slechts seconden tot amper paar minuten aangehouden.

Ook een combinatie van meerdere methodes is mogelijk. Zo kan een fundamentele belegger gebruik maken van technische analyse en trendherkenning om het voor hem of haar meest ideale entrypunt te identificeren. Of daytraders die hun positie op het einde van de handelsdag voor de helft of ¾ sluiten en een klein deeltje mee overnight nemen om eventueel te profiteren van een trend die meerdere dagen duurt.

U ziet het, de mogelijkheden zijn legio. Aan u om te achterhalen welke methode voor u het meest geschikt is. De eigen ingesteldheid, beschikbare tijd, kennis, en de mate van ‘goesting’ om ermee bezig te zijn spelen daarbij een belangrijke rol.


Like onze Facebookpagina en/of volg ons op Twitter en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!


Het Monest Team

Laatste aanpassing: 08/07/2015