Monest.NET | Stand van de EU-markt 11 juli 2015

Stand van de EU-markt 11 juli 2015

“Nooit de huid van de beer verkopen vooraleer hij geschoten is”…. Een toepasselijker spreekwoord hebben we niet als we de prijsactie voor de Europese indices na de afgelopen handelsweek bekijken. Een paar weken geleden - in de EU-marktupdate van 26 juni 2015 -  hadden we ons zeer positief uitgelaten naar aanleiding van een weinig voorkomend bullish candlestickpatroon op de weekgrafieken.

De week erop - zie de marktupdate van 5 juli 2015 - zag het beeld er plots héél wat minder rooskleurig uit. De perikelen rond Griekenland beroerden de markt in negatieve zin. Toch bleef het beeld vanuit technisch perspectief nog altijd positief op de weekgrafieken en als technische traders is dat ook ons enige uitgangspunt bij het analyseren en bespelen van de markt.

De voorbije handelsweek leek het er in eerste instantie op dat het hek volledig van de dam was en de markt uiteindelijk toch unaniem voor de weg omlaag koos. De koers van de Eurostoxx (MSE.PA) en CAC40 (CAC.PA) sloten op maandag 06 juli af onder het slot van het door ons eerder geïdentificeerde bullish weekpatroon en deden daar op 07 juli nog een schepje bovenop.  De BEL20 (BEL.BR) sloot pas op 7 juli af onder diezelfde low.

7 juli nabeurs hadden we een mooie shortmogelijkheid gespot op het aandeel ‘GEMALTO’ (ticker : GTO.AS). Met de tot dan negatieve marktomstandigheden werd de shortsetup (zie deze link) dan ook naar de signaalleden gestuurd voor opening op 8 juli. Zoals altijd bouwen we enige voorzichtigheid in en lag de entry voor de short nog een stukje lager dan de low van 7 juli (stoplimitorders weet u wel….). Gelukkig maar zo blijkt….. 8 juli bleek immers het ‘turning point’ te zijn. Onze shortentry voor GEMALTO werd bijgevolg niet geraakt.

Zoals u onderhand wel weet baseren we ons voor de langetermijntrend op de weekgrafieken van de door ons gevolgde indices. En als we die na deze week even van naderbij bekijken dan zal u begrijpen waarom we in het begin van dit artikel zijn gestart met het gekozen spreekwoord…

belbr_chart-1

cacpa_chart-1

msepa_chart-1

Het groene kader dat we hebben getekend in alle drie de grafieken is het bullish candlestickpatroon waarover we reeds spraken in onze marktupdate van 26 juni 2015. Dit patroon blijft geldig tot zolang er geen koersslot is onder de low van dit patroon (in de charts aangeduid door een horizontaal groen lijntje dat door het kader loopt). De laatste weekcandle spreekt wat dat betreft boekdelen. Intraweek ging de koers sterk omlaag en het leek er zelfs op dat de low van het bullish patroon sneuvelde als een mes dat door de warme boter gaat…

Wat er exact gebeurde in de voorbije week ziet u veel beter op de daggrafieken van de drie EU-indices hieronder :

belbr_chart-2

cacpa_chart-2

msepa_chart-2

Net zoals op de weekgrafieken hebben we op de hierboven afgebeelde daggrafieken het weekly bullish candelstickpatroon aangeduid met een groene kader. Dit omvat dus drie handelsweken waarin de low werd gezet ter hoogte van de horizontale lijn. We concentreren ons vooral op de laatste vijf candlesticks die elk één dag weergeven van de afgelopen handelsweek. Zoals te zien is op de grafiek lijkt het er na maandag en dinsdag op dat de bullish veer is gebroken en de respectievelijke koersen in vrije val zijn. Woensdag werd er bij opening nog een serieuze schep bovenop gedaan met een ferme openingsgap. Vroege shorters zullen toen waarschijnlijk euforisch geweest zijn over de gang van zaken.

Woensdag ( de derde laatste candle op de grafiek) was ook de eerste dag dat de koers hoger afsloot dan bij opening. Maar wat er vervolgens donderdag en vrijdag uit de mouw wordt geschud zal voor velen (hééél velen zelfs….) toch een complete verrassing geweest zijn! In amper twee dagen wordt de volledige daling teniet gedaan en wordt er zelfs afgesloten op de hoogste koers van de week.

We weten al lang dat markten verdomd venijnig uit de hoek kunnen komen maar deze actie is er toch ééntje waar zelfs wij de ogen nog eens bij hebben gefronst (toegegeven, er was ook een klein lachje bij…..;-). Onze ervaring heeft ons echter behoed om te vlug in shortposities te stappen. Van de enige schoorvoetende shortsetup (link) die we voor de signaalleden weerhielden (GTO.AS) op datum van 07 juli werd de instapprijs uiteindelijk niet bereikt. Zoals we reeds aangaven in dit artikel van 28 juni 2015 is het onder dergelijke marktomstandigheden geen slecht idee om even aan de zijlijn te gaan staan en het gebeuren van op afstand gade te slaan.

En nu?

De langetermijntrend blijft onveranderd neutraal, de nieuwe kritieke bodem op de weekgrafieken situeert zich logischerwijze onder de low van de huidige weekcandle. Dat zijn inderdaad vrij ruime ranges maar het is niet anders met de huidige bokkesprongen die de koers maakt.

Opgelet, shortterm ogen de CAC40 en Eurostoxx nog steeds bearish, enkel de BEL20 kan ook op de kortetermijn de neutrale status handhaven.

We blijven dan ook voorzichtig voor de Europese markt, zeker wat betreft het inleggen van nieuwe orders of die nu long of short zijn… De voorbije weken hebbben we ons eerder geconcentreerd op de US-markt en dat heeft ons tot nu toe zeker geen windeieren gelegd! We hebben twee openstaande US-posities, SBUX, daterend van 10 juni 2015 en CHRS, in positie sinds 01 juli. Voor beide longposities ligt de stoploss reeds op het breakevenlevel. Vooral CHRS is een toppertje met vrijdag een koersstijging van meer dan 10%!

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 11/07/2015