Monest.NET | Stand van de EU-markt 19 juli 2015

Stand van de EU-markt 19 juli 2015

bull_bear

We beginnen deze marktupdate met een terugblik op onze marktupdate van 26 juni 2015 waarin we ons nogal bullish hadden uitgelaten voor de Europese indexen en een nieuwe upmove richting bestaande high in het vooruitzicht stelden.

We hebben daar toch wel enige reactie op gehad. Een aantal lezers vond deze conclusie absoluut niet stroken met de toenmalige penibele financiële situatie rond Griekenland en ze achtten de kans op een hernieuwd bullish sentiment vrijwel onbestaande. Zwaar dalende beurskoersen waren voor veel marktparticipanten blijkbaar de enige logische mogelijkheid. Toegegeven, onze bullish outlook was op dat moment vrij contrair met de algemene visie die op financiële media en allerhande fora werd verkondigd.

Maar kijk, vrijdag 17 juli sloten we met onze Belgische sterindex (BEL.BR) af op de hoogste sluitingskoers sinds april 2008 (+4,3%) en dit onder sterk verhoogd volume! Ook de Parijse CAC40 (CAC.PA) en de Eurostoxx50 ETF (MSE.PA) stegen vlot door met winsten van elk 4,1%.

belbr_chart1

cacpa_chart1

msepa_chart1

De prijsactie van de afgelopen weken sterkt ons in onze overtuiging dat de enige manier om een grafiek te analyseren, de grafiek en de prijs zelf is en ons niet te laten leiden door financiële en politiek geladen berichtgeving waar de waan van de dag nog maar eens hoogtij vierde. Zijn wij dan overtuigd dat het op de financiële markten allemaal peis en vree is misschien? Neen, helemaal niet, maar we hebben wel al lang geleerd dat de financiële gezondheid van een aandeel, sector, land of zelfs een continent helemaal niet hoeft te correleren met de waarde die op de grafiek af te lezen valt. En daar, beste lezers draait het wel om, beseffen dat markten veel langer irrationeel kunnen zijn dan de visie van geleerde en gerespecteerde economen die aan de hand van tal cijfers onomstotelijk kunnen bewijzen dat het niet goed gaat met de financiële gezondheid.

Bottom line is namelijk dat wie een aantal weken terug zwaar speculeerde op een verdere prijsdaling, nu toch wel tegen een aanzienlijk verlies aankijkt. Hiermee wordt nog eens bewezen dat het een gevaarlijk spelletje is om tegen de algemene trend in te gaan.

De Chartmill Trend Indicator op de grafieken toont een hernieuwde bullish longtermtrend voor zowel de BEL20 (BEL.BR) als de CAC40 (CAC.PA). De Eurostoxx50 (MSE.PA) ligt nog in neutraal vaarwater. Voor de eerste bearish trend op voornoemde grafieken moeten we al terug naar oktober/november 2014.

We komen ook nog even terug op het zeldzame bullish candlestickpatroon waarover we het hadden in de marktupdate van 26 juni 2015, want - hoe zeldzaam dit patroon ook mag blijken - het heeft zich met de prijsactie van de afgelopen drie weken opnieuw voorgedaan bij de CAC40 en de Eurostoxx50 ETF-index.

Wij blijven dus een bullish outlook handhaven op de lange termijn.

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like en volg onze Facebookpagina en/of Twitter en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 19/07/2015