Monest.NET | Waarom verliesposities vlug liquideren en winnaars zo lang mogelijk in port houden?

Waarom verliesposities vlug liquideren en winnaars zo lang mogelijk in port houden?

profit-loss

Cut losses and let your profits run… Wie op tijd en stond eens een beursartikel leest zal dit beleggersgezegde ongetwijfeld al zijn tegengekomen.

Waarom hier heel wat wijsheid en waarheid in schuilt bewijzen we aan de hand van twee effectieve long US-signaalposities. De eerste positie, Coherus Biosciences Inc (CHRS), dateert van 29 juni 2015. De longpositie werd ingenomen op 01 juli en uiteindelijk uitgestopt op datum van 23 juli.

Positie 2 betreft het aandeel Amag Pharmaceuticals (AMAG), naar de signaalleden gestuurd op 13 juli voorbeurs. Long geopend op 13 juli en uitgestopt op 21 juli.

Positie 1 - CHRS - werd afgesloten met winst, positie 2 - AMAG - met verlies.

Hieronder de beide grafieken van de respectievelijke posities met hun instap- en uistaplevel.

CHRS

chrs_chart

De longpositie in bovenstaand aandeel werd geopend op 29,33 en uiteindelijk afgesloten op 35,44 doordat onze stoploss werd geraakt. Het verschil tussen aan- en verkooplevel op de grafiek bedraagt dus 20,8%.

Bekijken we nu even de grafiek van AMAG

amag_chart

Long gegaan op 74,31 en afgesloten op het 71,79-level wat resulteert in een verlies op de grafiek van -3,5%. Ook hier was onze stoploss onverbiddelijk.

Bekijk gewoon de %-resultaten en je weet onmiddellijk waar de klepel hangt. Een potentiële winst van 20,8% tegen een mogelijk verlies van 3,5% spreekt boekdelen. Stel dat je in beide aandelen een bedrag had geïnvesteerd van 5000,- euro dan had dat volgende resultaat gehad :

Voor CHRS een winst van 1040,- euro

Voor AMAG een verlies van 175,- euro

De winst op positie 1 is dus meer dan 5,9 keer groter dan het verlies op positie 2. Stel nu even dat je van in totaal 10 ingenomen verschillende aandelenposities twee zulke winnaars hebt van 1040,- euro en de overige 8 keer een gemiddeld verlies van telkens 175,- euro dan heb je dus netto winst gemaakt, meer bepaald 680,- euro!

In praktijk zullen deze waarden uiteraard nooit exact dezelfde zijn maar daar draait het hier niet om. Het voorbeeld toont wel aan hoe belangrijk het is om winstposities niet te vlug te verzilveren. Veel beleggers gaan namelijk de mist in omdat ze net het tegenovergestelde doen : winsten worden vlug afgeroomd en verliesposities worden aangehouden in de hoop dat het uiteindelijk toch weer goed zal komen.

Feit is dat veel beleggers die dit meemaken onmiddellijk denken dat er iets schort aan de gebruikte handelsmethode terwijl het euvel waarschijnlijk niet aan de strategie van instappen ligt maar wel aan het feit dat er verkeerd wordt gereageerd op de openstaande winst- en verliesposities! Door enkel al rekening te houden met het principe van ‘Cut your losses and let profits run’ kan je je resultaten spectaculair verbeteren.

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like en volg onze Facebookpagina en/of Twitter en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 26/07/2015