Monest.NET | Stand van de US-markt 03 Augustus 2015

Stand van de US-markt 03 Augustus 2015

bulls

Waren het vorige week de beren die het zeil naar zich toe trokken op basis van de toen laatste weekcandle, de afgelopen week hebben de bulls daar duidelijk op gereageerd. De weekwinsten zijn dan wel weinig indrukwekkend, de levels van waarop wordt hersteld is toch wel een indicatie dat de kopers niet zomaar bereid zijn de handdoek in de ring te gooien.

dia_chart

Vorige week tuimelde de Dow Jones (DIA) intraweek onder de low van het meest recente swinglowlevel waarbij ook de blauwe lijn (een 55 weeks gemiddelde) werd doorbroken. Dat was blijkbaar het sein voor de stier om even z’n horens te laten zien. Uiteindelijk werd een slot neergezet dat 0,66% hoger lag maar belangrijker is dat dat slot zich zowel boven de blauwe opgaande gemiddeldelijn als boven de recente swinglow kon handhaven waarmee de kopers duidelijk hebben aangegeven deze significante niveau’s niet zonder slag of stoot te willen opgeven.

spy_chart

De S&P500 (SPY) steeg afgelopen week met 1,2% waarmee een groot stuk van de daling van de week voordien terug werd goedgemaakt. Ook het volume was iets groter dan de vorige week. Met deze beweging zijn alle ogen opnieuw naar de high van het huidige prijskanaal gericht.

qqq_chart

De Nasdaq (QQQ) vond steun op het eerdere 111-uitbraakniveau. De range van de laatste weekcandle is eerder beperkt. Volgende week zal moeten blijken welke richting echt gekozen wordt, de high en low van deze weekcandle zijn daarbij van cruciaal belang. Bij een opwaartse doorbraak is de kans groot dat de prijs op zoek gaat naar de huidige high rond 114. Bij een daling onder de huidige low van de weekcandle kan er sprake zijn van toenemend bearish momentum. Neerwaarts liggen echter wel nog op respectabele afstand de recentste swinglow en blauwe gemiddeldelijn in steun te wachten…

iwm_chart

Met het aantikken van het 120-level voor de Russel 2000 (IWM)werden blijkbaar een aantal kopersmechanismen in werking gesteld vorige week. Dit prijslevel vertegenwoordigt dan ook meerdere steunniveau’s, het is de onderzijde van de huidige prijsrange waarbinnen de koers al sinds half februari op en neer gaat. Bovendien ligt daar ook de blauwe gemiddeldelijn en gaf dat evenzeer aanleiding om kopers in de markt te lokken. Bovendien zien we aan het volume dat er toch wel gretig werd gekocht, we moeten al terug naar eind mei om op weekbasis gelijkaardige volumes weer te vinden. De vraag blijft natuurlijk of deze herstelbeweging van iets meer dan 1% voldoende zal zijn om verder door te kunnen stijgen. De afstand tot de gevarenzone is immers nog altijd héél wat kleiner dan de huidige high rond 129.

Kopers aan zet

De kopers waren duidelijk aan zet afgelopen week maar dat betekent niet dat het gevaar voor een sterkere downmove nu plotseling geweken is. Daarvoor is de herstelweek niet krachtig genoeg geweest. Het is uiteraard een begin maar we hebben in de week die volgt nood aan een positieve vervolgbeweging om het prille kopersappetijt van de afgelopen week bevestigd te zien. Deze week wordt dus cruciaal wat dat betreft.

Daarom dat we een neutrale bias aanhouden (voor 3 van de 4 hierboven besproken ETF’s is het langetermijnbeeld aan de hand van de Chartmill Trend Indicator trouwens ook neutraal), we worden dus noch koud noch warm voor long- of shorposities. Beide soorten setups hebben namelijk kans van slagen maar dienen op een zeer actieve manier beheerd te worden om het risico zo veel als mogelijk te beperken. Baseren we ons puur op de TA dan is het zinnig om te stellen dat longsetups de voorkeur genieten omdat de huidige horizontale prijsrange waarbinnen de koersen zich nu nog steeds bevinden volgt op een positieve langetermijntrend. Zolang deze trend niet uitgesproken negatief wordt behoudt de meest recente trend steeds de voorkeur van de twijfel en wordt er dus uitgegaan van een herneming van de bestaande trend…. tot de grafieken het tegendeel bewijzen uiteraard!

(Deze update volgt op de marktupdate van 26 juli 2015)

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like en volg onze Facebookpagina en/of Twitter en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 03/08/2015