Monest.NET | Stand van de US-markt 15 augustus 2015

Stand van de US-markt 15 augustus 2015

Word on keyboard

Onze vorige US-marktupdate dateert van 03 augustus en het minst wat we kunnen zeggen is dat we intussen heel wat pure prijsactie voorgeschoteld kregen!

Met al dat prijsgeweld blijft het echter wel belangrijk om door het bos de bomen te blijven zien. Zoiets doe je best op een iets rustigere langetermijngrafiek. Zelf gebruiken we daarvoor de weekgrafieken van de verschillende US-index ETF’s.

Voor het visualiseren van de trend maken we voornamelijk gebruik van trendlijnen, steun- en weerstandlevels en eenvoudige technische patronen. We gaan op zoek naar de recente lows en recente highs. Door gebruik te maken van candlesticks krijgen we bovendien een iets genuanceerder beeld van verhoogd of dalend momentum, koop- en verkoopdruk. Dit alles is louter gebaseerd op prijsevolutie, zonder gebruik van één enkele technische indicator.

In deze update hebben we daar nog iets aan toegevoegd. Door het identificeren en aanduiden van de swings naar onder en boven krijg je een patroon van highs en lows, onderverdeeld in higher highs (hogere toppen), higher lows (hogere bodems) maar ook lower highs (lagere toppen) en lower lows (lagere bodems).

Daaruit volgt logischerwijze dat een opeenvolging van hogere bodems (higher lows) en hogere toppen (higher highs) een stijgende trend weergeeft, terwijl verschillende opeenvolgende lagere bodems (lower lows) en lagere toppen (lower highs) een indicatie is van een dalende trend.

Om echt te kunnen spreken van een (nieuwe) bevestigde trend hanteren we zelf de vereiste van twee hogere toppen en bodems (HH en HL gevolgd door een tweede HH en HL) voor wat betreft een stijgende trend, voor een dalende trend zijn twee LL en twee LH noodzakelijk).

Passen we die definitie toe op de Nasdaq (QQQ) en Russel 2000 (IWM) dan krijgen we volgende onderstaande grafieken :

qqq_chart-1

Niet vergeten, bovenstaande grafiek is een weekgrafiek, elke candle geeft dus de prijsactie van een volledige week weer! De grafiek start begin maart 2012 waar we als referentie de eerste high (H) en Low (L) hebben aangeduid. Wat we vervolgens zien is een opeenvolging van hogere toppen en bodems waardoor een stijgende prijsgrafiek tot stand komt.

De vereiste dat er eerst sprake moet zijn van twee lagere toppen (LH) en twee lagere bodems (LL) om daadwerkelijk te kunnen spreken van een bevestigende downtrend, zorgt ervoor dat we niet bij de eerste de beste prijsdaling spreken van een trendreversal. Voor wat betreft de QQQ zien we bijvoorbeeld rond de periode september/oktober 2014 een duidelijk lagere bodem (LH) maar wat erop volgt is een nieuwe HH waardoor de lagere bodem als het ware wordt geneutraliseerd en de bullish trend intact blijft.

Tot slot vermelden we ook nog even de Chartmill Trend Indicator die in november 2012 aangaf dat er sprake was van een trendwijziging maar die niet werd bevestigd door een lagere bodem.

iwm_chart1

De Russel 2000 (IWM) is iets grilliger qua koersverloop maar ook daar kunnen we louter op basis van de prijsactie de opeenvolgende swings identificeren op de weekgrafiek.

Let ook op de blauwe kaders dewelke de dubbele bodems aanduiden. In een stijgende trend zijn dit niet zelden ideale instapmomenten om met een minimum aan risico in te stappen in de richting van een bestaande trend.

IWM houden we de laatste weken extra in de gaten want na de vorming van een LH en LL is het uitkijken naar wat volgt. Zien we dat de prijs consollideert onder de 1ste LH dan bestaat de kans dat we te maken krijgen met een tweede LH. Pas als we daadwerkelijk een tweede LH, gevolgd door een tweede LL op de grafiek zien verschijnen is er sprake van een longtermdowntrend.

Ter illustratie voegen we ook nog even de daggrafiek toe van de Russsel 2000 ETF en passen we daar ook het eenvoudige ‘price action concept’ toe.

iwm_chart-3

In tegenstelling tot de weekgrafiek van IWM waar we tot op heden slechts één LH en LL zagen is de downtrend al een feit op de daggrafiek dewelke hierboven is afgebeeld.

Intussen werden er 3 lagere toppen (LH) en 4 lagere bodems (LL) geïdentificeerd. Let ook op de dubbele top (blauwe kader) in de nieuwe downtrend, een mooie kans om met laag risico een shortpositie in te nemen.

dia_chart-1

De langetermijntrend voor wat betreft de DOW (DIA) is bearish vermits er inderdaad sprake is van twee lagere toppen en bodems.

Voor deze laatste grafiek hebben we de kleuren van de verschillende swings aangepast. Wanneer een eerste lower high (LH) of higher low (HL) zich aandient hebben we deze in het blauw gemarkeerd. Pas wanneer er een tweede opeenvolgende LH of HL verschijnt dan pas kleuren we deze rood.

Samengevat krijgen we dus het volgende :

tweemaal groen : BULLISH

tweemaal rood : BEARISH

tweemaal blauw : NEUTRAAL

blauw + groen : NEUTRAAL

blauw + rood : NEUTRAAL

In onze volgende updates zullen we de recente swings op deze manier aanduiden.

Price is King

Op basis van deze simpele prijsactiemethode komen we tot de conclusie dat voor wat betreft de langetermijntrend enkel de DOW reeds een nieuwe bearish trend laat optekenen. QQQ blijft nog bullish en IWM staat voor een belangrijke week. Zien we immers de vorming van een tweede lower high (LH) dan zal daar ook de trend gedraaid zijn van positief naar negatief.

(Deze update volgt op de marktupdate van 03 augustus 2015)

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like en volg onze Facebookpagina en/of Twitter en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 15/08/2015