Monest.NET | Stand van de Europese en Amerikaanse markt 22 augustus 2015

Stand van de Europese en Amerikaanse markt 22 augustus 2015

bull_bear-4

Zowel Europa als Amerika hebben er een helse week opzitten met  als gevolg dat de verliezen op weekbasis sterk zijn opgelopen. Over de longtermrichting van de markt bestaat er na de afgelopen week weinig twijfel. Die is onmiskenbaar down. Verkopers zijn duidelijk aan zet en voor we de grafieken overlopen alvast dit : probeer in deze markt niet slimmer te zijn door op deze levels blind aan te kopen en op die manier alvast op een herstel te speculeren… Ook over het uitmiddelen van posities naar beneden toe kent u ondertussen ongetwijfeld onze mening : NIET DOEN!

Over naar de weekgrafieken van de index-etf’s met daarop de belangrijkste trend- en steun- of weerstandslijnen. Deze lijnen maken het overbodig om nog commentaar onder de grafieken te plaatsen. Ze kunnen misschien wat druk overkomen als u niet gewend bent aan dergelijke zaken maar voor mij zijn ze onmisbaar in het handelen. Zonder zou ik simpelweg blind zijn!

belbr_chart-2

cacpa_chart-1

msepa_chart-2

qqq_chart-2

dia_chart-21

spy_chart1

iwm_chart-4

En nu?

De grafieken laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Vooral wat betreft de Amerikaanse indexen is het beeld zeer negatief, voor elk van die ETF’s (uitgezonderd de QQQ) heeft de prijs na afgelopen week de opwaartse langetermijntrendlijn doorbroken en dat is toch wel een vaststelling die kan tellen. Die trendlijn begon namelijk in 2011 en heeft tot vorige week meerdere keren als steunbaken zijn rol waargemaakt.

In tegenstelling tot Amerika blijft voor de Europese ETF’s diezelfde langetermijntrendlijn wel nog intact maar voor de CAC40 (CAC.PA) en Eurostoxx50 (MSE.PA) zien we wel reeds een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems. De BEL20 (BEL.BR) zakt door de onderzijde van een zijdelingse tradingrange en voor de CAC40 en Eurostoxx50 zien we een doorbraak van een belangrijke weerstandszone die werd gevormd medio 2014 (toenmalige top).

Het komt er als belegger nu op aan om het hoofd koel te houden. Eventuele openstaande longs zullen ofwel reeds uitgestopt zijn of de stoploss om erger te voorkomen dient op z’n minst reeds ingesteld te zijn!

Shortposities openen is wel degelijk aan de orde maar niet zomaar! Strategisch denken en handelen is nu van cruciaal belang. Het komt er dus op aan om in deze nieuwe downtrend met héél veel aandacht uit te kijken naar de eerste upswing binnen de aandelen. Heel wat aandelen hebben de voorbije dagen een sterke prijsdaling achter de kiezen, dit zijn dan ook niet de ideale levels om ‘nog vlug mee op de shorttrein te springen’. Beter is het te wachten op de eerstvolgende upswing en dan uit te kijken naar dalend kopersmomentum. Eenmaal die situaties gespot worden dienen er zich mooie shortkansen aan waar je met betrekkelijk weinig risico een short kan wagen.

Dat is exact hetgene wat we gedaan hebben afgelopen week met een aantal Amerikaanse en Europese waarden waardoor we nu reeds drie shortposities in port hebben.

Weet in ieder geval dat dergelijke koersperiodes je aandelenport kunnen maken of kraken. Langetermijnbeleggers die typisch aandelen kopen zonder om te kijken hebben reeds sinds eind 2011 (bodem van de huidige bullish trend) de markt aan hun kant. Daar zou nu best eens verandering in kunnen komen als de daling zich verder uitdiept. Voor de meer actieve beleggers zou moeten gelden dat winsten veilig werden gesteld of verliezen beperkt zijn gebleven door een degelijk stopmanagement. Zij kijken nu de kat uit de boom en houden ofwel cash aan of beheren hun prille shortposities.

(Deze update volgt op de marktupdate van 15 augustus 2015)

Het Monest Team

Nog niet geregistreerd? Doe dit gratis en geheel vrijblijvend en krijg toegang tot tal van andere artikelen en discuteer mee op ons forum!

Like en volg onze Facebookpagina en/of Twitter en blijf op de hoogte van nieuwe interessante beursartikelen!

Laatste aanpassing: 23/08/2015