Monest.NET | De favoriete aandelen van….. vanuit technisch perspectief.

De favoriete aandelen van….. vanuit technisch perspectief.

Vandaag, 11 januari 2016, lazen we in De Standaard het artikel De favoriete aandelen van… in de digitale rubriekBeursexperts.

Deze week was het de beurt aan Marc Ernaelsteen, Senior Financial Analyst van KBL Group Equity Research Team. Zijn selectie van aandelen bestaat uit grote bekende namen die volgens de visie van de auteur “inspelen op de actuele trends en voordeel halen uit de verschillende beleidslijnen van de centrale banken en de betere toestand van de Europese economie”.

Een zuivere fundamentele onderbouwing dus. Niks mis mee uiteraard maar bij dergelijke insteek is het voor ons altijd interessant om de geselecteerde aandelen even door de technische grafiekmolen te halen, zijnde Chartmill en te kijken of het technisch perspectief even spannend is als de fundamentele outlook.

Nog een paar zaken ter info.

  1. Wanneer we onze technische bril opzetten doen we dat aan de hand van de weekgrafieken waarbij elke candle op de grafiek een volledige handelsweek visualiseert. Een fundamentele outlook is per definitie een (middel)langetermijngebeuren en het heeft dan ook weinig zin de vergelijking te doen met daggrafieken die veeleer een indicatie geven over de kortetermijn.

  1. Verwacht geen gedetailleerde grafiekkleurenkaart met daaronder een opeenstapeling van technische indicatoren, de ene al exotisch klinkender dan de andere… Technische analyse, in zijn meest pure vorm, is een simpele visuele weergave van het vraag- en aanbodspel. Steun, weerstand, een ‘moving average’ als begeleidende krijtlijn en welgeteld één indicator die ons -althans voor de US-aandelen -  wat info geeft over de relatieve sterkte in vergelijking met het algemeen marktgebeuren. Niks meer, niks minder…

Dit gezegd zijnde, starten we onmiddellijk met een klepper van formaat - Alphabet.

GOOG_chart.png

Alphabet, de moedermaatschappij waartoe ook Google toebehoort, slabakte wat in de eerste jaarhelft van 2015 maar daar kwam verandering in vanaf midden juli 2015 toen de koers in één ruk doorschoot van de prijszone 530 tot aan 675 onder impuls van kwartaalcijfers die bijzonder positief werden onthaald. Met deze prijsactie werd een prijsrange doorbroken die zijn oorsprong vond in de eerste jaarhelft van 2014 (blauwe trendkanaal).

De terugval onder betrekkelijk laag volume bracht de prijs tot netjes tegen het eerdere uitbraakniveau (bovenste blauwe lijn) en bijna pal op de 30-weeks gemiddeldelijn. Het is een schoolvoorbeeld van het klassieke uitbraakpatroon met daaropvolgend de hertest van het eerdere weerstandsniveau (dat na de initiële uitbraak steun wordt).

In de week van 19 oktober werd de high rond het 675-prijslevel uitgenomen en steeg de prijs verder tot +/- 775. Een stijging die misschien iets te hard ging want de prijs schoot op die manier wel vrij ver omhoog, een eind weg van de opgaande groene gemiddeldelijn. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat we momenteel getuige zijn van een dubbele top met vorige week een terugval op weekbasis van 5.9%.

De langetermijntrend voor dit aandeel is zonder twijfel bullish maar naar onze mening kan er beter nog even gewacht worden met het inleggen van kooporders. We zien de koers nog verder dalen en gaan uit van een nieuwe hertest op de stijgende gemiddeldelijn wat tegelijkertijd zou samenvallen met het niveau van de recente uitbraak op het 675/680 niveau. Bovendien zijn we geen voorstander om ‘vallende messen’ te vangen. Zelfs indien het vooropgestelde prijsniveau wordt bereikt willen we op z’n minst een teken van steun/herstel zien vooraleer aandelen Alphabet worden gekocht. Even inzoomen dus op de daggrafiek en vanop het hierboven vermelde steunniveau een prijsherstel op het kleinere timeframe afwachten. Zulke prijsactie kan dan een ideaal vertrekpunt zijn om met beperkt risico een longpositie in te nemen.

In het geval dit aandeel toch vanop dit level opnieuw omhoog gaat zouden we eerder wachten op een duidelijke doorbraak van de huidige dubbele top vooraleer over te gaan tot aankoop van een pakketje aandelen.

Bayer AG

BAYN.DE_chart.png

Bayer AG kan ons héél wat minder bekoren en één blik op de grafiek maakt duidelijk waarom. Hier is er duidelijk sprake van een nieuwe bearish downtrend, vooral nadat vorige week het weekslot eindigde onder het niveau van de dubbele bodem tussen de laatste week van augustus en midden oktober 2015. Hiermee werd een tweede lagere top bevestigd (aangegeven door de blauwe cirkels). Zelfs indien na deze week de prijs zich kan herstellen en opnieuw boven de blauwe horizontale lijn uitkomt vinden we dit aandeel technisch niet koopwaardig. De huidige technische trend is negatief en dus zijn koopposities in dit stadium wat ons betreft nog niet aan de orde.

Carrefour

CA.PA_chart.png

Zelfde technische beeld als Bayer AG met één verschilpuntje : Het afgelopen weekslot bevindt zich nog op gelijke hoogte met de bodem van midden september 2015. Het is dus wachten op het einde van deze week om te zien of de koers vanop dit level al dan niet kan herstellen. Maar ook voor Carrefour rechtvaardigt dat desgevallend geenszins dat er nu reeds een longpositie wordt aangekocht, het 30-weeks gemiddelde is nog altijd dalend/bearish en het huidige steunniveau staat onder druk.

Vodafone

VOD_chart.png

Vodafone is er wel eentje om in het oog te houden. We schrijven wel degelijk in het oog houden en niet ‘kopen’. Daarvoor is de prijsontwikkeling nog te prematuur. We zijn wel fan van de lange nauwer wordende prijsrange dewelke startte in de eerste helft van februari 2014 en de gemiddeldelijn die eerder horizontaal beweegt. Wat we hier eerst willen zien is een koersstijging die ons boven de momenteel nog roodgekleurde 30-weeks gemiddeldelijn brengt waarbij tegelijkertijd de aanval wordt ingezet op de bovenzijde van de top van de huidige prijsrange. Als zich dat dan zou voordoen onder duidelijk verhoogd volume worden we helemaal fan om een eerste voorzichtige positie in te nemen. We schetsen hier uiteraard het meest ideale scenario maar het aandeel nemen we intussen graag op in onze watchlist dewelke we op weekbasis opvolgen.

Wells Fargo

WFC_chart.png

Afsluiten doen we met Wells Fargo, wat ons betreft eentje om vlug te vergeten, toch als we louter het technische beeld in overweging nemen. Doe ons een plezier en bekijk even deze langetermijngrafiek die start vanaf eind 2010. WFC startte toen met een fenomenale meerjarige bullish langetermijntrend met een huidige top rond het 58-dollar prijsniveau. Vorige week tuimelde de koers maar liefst 8.8% naar beneden en werd er vrijdag zo goed als afgesloten op de laagste koers… Met deze actie werd een prijsdoorbraak naar beneden toe geforceerd uit een symmetrisch driehoekspatroon. De eerstvolgende te nemen horde is de blauwe onderste steunlijn. Mogelijks wordt het aandeel daar weer opgepikt door koopjesjagers maar veel meer dan een kort herstelritje zien we er eerlijk gezegd niet onmiddellijk inzitten…Voer voor daytraders dus. De beweging naar beneden toe is enorm volatiel, kijk maar naar de lengte van de candles sinds de eerste ferme dip midden augustus 2015 en vergelijk deze dan met de rest van de weekcandles in de voorafgaande langetermijn bullish trend. Zenuwachtigheid troef en daar wil je als trendbelegger liefst zo veel als mogelijk van gespaard blijven.

Het Monest/Chartmill Team

Laatste aanpassing: 11/01/2016