Monest.NET | De favoriete aandelen van….. vanuit technisch perspectief (18 januari 2016).

De favoriete aandelen van….. vanuit technisch perspectief (18 januari 2016).

Nadat vorige week in de rubriek ‘Beursexperts’ van De Standaard  Marc Ernaelsteen van de KBL Group Equity Research Team. aan bod kwam met z’n 5 favoriete aandelen voor 2016 is het deze week de beurt aan Wouter Vanderhaeghen, hoofd analist bij KBC Securities.

In het artikel durft de analist alvast z’n nek uit te steken. Ondanks het feit dat het beursjaar 2016 barslecht begonnen is en de globale economische outlook er niet bepaald bijster uit ziet betekent dat niet dat er enkel wordt gekozen voor defensieve sectoren. De focus blijft ook in deze sentimentsgedreven markt gericht op waarde-aandelen ‘van eigen Benelux-bodem’.

Net zoals in onze vorige technische kijk gaan we opnieuw de vijf aandelen door onze Chartmill stockscreener halen en kijken of ook de timing snor zit.

BAM-group

bamnbas_chart

Voor wat betreft de BAM-group zit de technische langetermijntrend alvast goed. De weekgrafiek hierboven laat er geen twijfel over bestaan. Duidelijk hogere toppen en hogere bodems, de dips zijn tot op heden telkens gretig aangewend om aandelen BAM in of bij te kopen. Sinds oktober 2015 evolueert de koers eerder zijwaarts met een top ter hoogte van 5.20 euro. Het 30-weeksgemiddelde heeft sinds begin 2015 als ondersteunende factor gewerkt en heeft zijn rol tot op heden uitstekend gespeeld. Ook na de voorbije week zien we dat de koers zich in de onmiddellijke buurt van dit voortschrijdend gemiddelde situeert. De hamvraag blijft of ook deze keer hetzelfde scenario zich zal voltrekken en de koers dit niveau opnieuw zal aanwenden om de stijging te hervatten.

Toch dit : het technische langetermijnbeeld voor Europa en Amerika is een pak minder positief dan bij de eerdere dips in dit aandeel (zie onze technische marktupdates van 07 en 18 januari 2016). De kans is absoluut aanwezig dat we op de brede markten te maken krijgen met een effectieve langetermijn trendkering en dat is nooit positief voor de individuele aandelen, zeker iets om in het achterhoofd te houden.

Alvorens hier effectief tot aankoop over te gaan willen we op bovenstaande langetermijngrafiek eerst een slot zien boven de high van de laatste volledige weekcandle (dit betekent een slot boven 4.74 euro). Op die manier kunnen we een korte stoploss hanteren mocht dit toch uitdraaien op een verdere daling. Zeker in het oog te houden dus!

CFE

cfebbr_chart

Over het aandeel CFE zijn we veel minder enthousiast. Dit is een aandeel dat sinds een tweetal weken in een nieuwe bearish trend zit. De grafiek spreekt boekdelen. Een 30-weeks gemiddeldelijn die dalend is en twee weken geleden werd de opgaande trendlijn met overtuiging neerwaarts doorbroken. Vorige week van hetzelfde laken een broek met verdere verkoopdruk en opnieuw een weekslot dat bijna 8% lager ligt. Hier kopen is compleet tegen ons filosofie, ondergewaardeerd of niet. Vallende messen koop je niet… nooit!

De eerstvolgende potentiële steun op de weekgrafiek hebben we aangeduid met de lichgroene balk.

EURONAV

eurnbr_chart-2

Ook Euronav kan ons niet bekoren. Dit aandeel ging er de voorbije week zo maar eventjes 19% op achteruit nadat het de week voordien al rake klappen had gekregen. Het aandeel zat reeds ettelijke maanden in een duidelijke distributiefase en met de downmove van de voorbije week onder sterk verhoogd verkoopvolume is het hek helemaal van de dam. Dat het aandeel nu op een potentieel steunniveau zit, gevormd door de eerdere tradingrange tussen +/- 8.5 en 9.5 (daterend van medio maart tot eind november 2014) is voor ons onvoldoende om momenteel een kooppositie te overwegen. Opwaarts kortetermijnherstel vanop deze levels is zeker mogelijk maar we vrezen sterk voor de ‘houdbaarheid’ van dergelijke moves in de huidige marktomstandigheden. Het siert het management dat ze pogingen doen om beleggers ervan te overtuigen dat het huidige koersniveau niet strookt met de echte waarde van het bedrijf en als we de fundamentele feiten objectief beschouwen hebben ze zelfs een punt. Maar dat neemt niet weg dat de koers met een rotvaart naar beneden is gegaan, wat ons betreft zeker een aandeel om in de gaten te houden en op te pikken als de onweerswolken voor zowel Euronav als de algemene markt voorbij zijn… Het zal nog even wachten zijn om een ideaal technisch koopmoment te identificeren.

FUGRO

furas_chart

Een korte blik op bovenstaande langetermijn weekgrafiek van Fugro vertelt ons één ding, het aandeel bevindt zich op dit moment in een sterk dalende neerwaartse trend. Er is zelfs sprake van een mogelijks nieuwe neerwaartse vervolgbeweging met een koers die twee weken terug door de tot dan geldende bodem is gevallen. Begin 2015 was er wel sprake van een herstel maar met het dalend 30-weeks gemiddelde als zwaard van Damocles boven de koers was dit herstel geen lang leven beschoren. De gemiddeldelijn kon wel geperforeerd worden maar al vlug bleek dat de koopvolumes te weinig kracht hadden om verder door te stoten. Het blijft voor dit aandeel wachten op technische bodemvorming, die leek goed op weg te zijn op het 15 euro-niveau maar uiteindelijk moest ook dat prijslevel de handdoek in de ring  gooien. De absolute low ligt op 8.67.

REALDOLMEN

reabr_chart

Het uitzoomen op een groter timeframe brengt meestal soelaas om een langetermijntrend te herkennen in een specifiek aandeel maar zelfs met behulp van de weekgrafiek blijft het aandeel RealDolmen een grillig koerspatroon vertonen. Bekijken we de grafiek vanaf begin 2014 dan is er sprake van een downtrend. Gaan we echter terug tot juni 2012 dan zien we eerder een zijwaarts verloop. Een beetje mosselen noch vis dus… We zien de vorming van lagere toppen maar evenzeer een nog steeds valabele dubbele bodem op het 16 euro-level. Nu kopen is niet echt aan de orde maar actieve traders zouden kunnen overwegen in positie te gaan indien het niveau 18.20 wordt uitgenomen op slotbasis en met de bijkomende voorwaarde dat intussen de dubbele bodem nog steeds geldig is. Zelf zouden we wachten tot we een slot zien boven de dalende rode trendlijn vooraleer een berekende positie in te nemen.

Ook geinteresseerd in onze technische kijk op de favoriete aandelen van Marc Ernaelsteen van de KBL Group Equity Research Team (11/01/2016)? U leest er alles over via deze link.

Het Monest/Chartmill Team

Laatste aanpassing: 18/01/2016