Monest.NET | De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief (25 januari 2016)

De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief (25 januari 2016)

In onze reeks “De favoriete aandelen van…” laten we deze week ons licht schijnen op de aandelenselectie van Danny Reweghs, hoofdredacteur van Inside Beleggen.

In het licht van een eventuele nakende trendommekeer op de aandelenmarkten wordt er door Inside Beleggen ingezet op thema’s als landbouw en edelmetalen.

Of de selectie ons op dit ogenblik ook technisch weet te overtuigen, leest u hieronder op basis van de langetermijn weekgrafieken.

Sipef

sipbr_chart1

Op basis van de Chartmill Trend Indicator (een 30-weeks gemiddelde lijn) bevindt het aandeel Sipef zich in een prille bullish trend. Bovendien wist de koers ook opwaarts uit te breken uit een dalende trendlijn (rode dalende lijn). Op zich zijn dat positieve elementen. Er is echter ook sprake van een dubbele top (blauwe horizontale lijn met twee cirkels) waardoor de huidige bewegingsruimte naar boven toe eerder beperkt is. Technisch zeker een aandeel om voorlopig op de watchlist te plaatsen maar we willen eerst een doorbraak zien boven de dubbele top vooraleer dit aandeel in overweging te nemen. Als dat vanop deze levels in één mooie stijgingsbeweging gebeurt zou dat tegelijkertijd een doorbraak betekenen van een omgekeerd hoofd/schouder patroon.

Syngenta

syt_chart

Blijkbaar wordt Syngenta aanzien als een serieuze overnamekandidaat. Het Amerikaanse Monsanto en het Chinese Chemchina hebben in 2015 daartoe een poging gewaagd, echter zonder succes. Bij Monsanto was het reeds de tweede poging en we lezen dat er mogelijks nog een derde voorstel in de pipeline zit…

Of drie keer ook ‘scheepsrecht’ betekent valt af te wachten maar op de grafiek is de sterke nervositeit en daarmee gepaard gaande volatiliteit in ieder geval goed af te leiden. Sterke up- en downspikes brachten in 2015 de koers in amper een paar maanden tijd van 70 naar 98 om dan als een echte rollercoaster in drie maanden tijd opnieuw een daling in te zetten tot op een low van ongeveer 62…

Vanop die levels kon er wat hersteld worden en momenteel noteert de koers terug rond het 70-dollar niveau. Technisch zitten we in ‘niemandsland’. Mocht de koers verder dalen dat valt er enige steun te verwachten rond het niveau van de groene opgaande trendlijn die ook in het verleden als kooptrigger heeft gefungeerd. Afhankelijk van de koersontwikkeling daar kan er mogelijks een low risk entry in zitten. Indien dit vanop het huidige koersniveau echter doorstijgt is een doorbraak op slotbasis boven het 80-dollar niveau een mooie koopgelegenheid om een eerste positie in te nemen. Voorlopig ook op de watchlist dus…

Gold Bullion Securities ETF

Deze ETF heeft een gemiddeld handelsvolume van slechts 20.000 stuks (gemeten over 20 handelsdagen). Op zich is dat voldoende maar vergelijk het prijsverschil in bied en laat met andere veel liquidere goudalternatieven zoals de SPDR Gold Shares ETF (ticker : GLD) en u begrijpt onmiddellijk waarom we de laatste weerhouden om de goudprijs te volgen.

gld_chart

Over het technische beeld van deze goud-ETF kunnen we kort zijn. De langetermijntrend is nog altijd dalend met een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems, hier en nu kopen is niet aan de orde. De paar keren dat de koers boven het 30-weeks gemiddelde kon geraken werd die stijging bijna even snel terug de kop ingedrukt. Toch is er een klein lichtpuntje aan het einde van de bearish tunnel. De indicator onder de koersgrafiek is de Mansfield Relative Strength die een duidelijke verbetering toont met reeds twee zeer voorzichtige pogingen om boven de nullijn uit te komen (voor meer uitleg rond deze indicator zie deze link). Vanzelfsprekend is deze indicator slechts een aanwijzing en absoluut niet voldoende om een vlugge instap in deze goud-ETF te overwegen.

Market Vectors Gold Miners ETF

gdx_chart

Goudmijnen staan ook al enige tijd op onze persoonlijke watchlist en bovenstaande goudmijn-ETF is een mooi compromis om een investering in goudmijnbedrijven te spreiden. Toch ontsnapt ook deze ETF niet aan de algemene dalende trend waarin de meeste goudmijnaandelen en de goudprijs zich bevinden. Er is reeds sinds midden juli 2015 sprake van een uitbodemingsproces en begin oktober 2015 waren we zelfs getuige van een toch wel duidelijke prijsstijging onder verhoogd volume. Deze beweging werd echter de kop ingedrukt toen de prijs het weerstandsniveau ter hoogte van 17 dollar bereikte. Niet toevallig het prijsniveau dat eerder in 2014 en begin 2015 nog als steun weerwerk bood… Een mooi voorbeeld dat een paar simpele TA-concepten als ‘steun’ en ‘weerstand’ wel degelijk een handig hulpmiddel kunnen zijn bij het beleggen.

Actieve beleggers die graag vroeg instappen wachten op z’n minst een slot boven het nog steeds dalend 30-daags gemiddelde af op bovenstaande daggrafiek, met een bijhorende korte stoploss onder de huidige lows kan het risico miniem worden gehouden. Een eerste koersdoel op de huidige top van het bestaande bodemkanaal (+/- 17 dollar) biedt dan al een aanvaardbare risk/reward verhouding van minstens 2/1.

Wie liever eerst wat meer bevestiging ziet raden we aan om te wachten tot de koers een slot neerzet boven de dalende rode trendlijn. Deze trendlijn - getekend door de toppen van half mei 2015 en half oktober 2015 - heeft er ook begin 2016 voor gezorgd dat de koers terug naar beneden werd gedirigeerd.

Wie zuiver langetermijn belegt en liever een ruimere stoploss hanteert adviseren we om deze ETF nog even te laten voor wat het is en een slot boven het 17-dollarlevel af te wachten zoals getoond op de langetermijngrafiek hieronder.

gdx_chart-1

Ablynx

ablxbr_chart


Ablynx, een Belgisch biofarmaceutisch bedrijf kan zonder twijfel het mooiste technische rapport voorleggen. Bovenstaande langetermijngrafiek toont ons dat het aandeel nog altijd in een stijgende trend zit. We kunnen er echter niet omheen dat het aandeel op amper twee weken tijd 20% van z’n beurswaarde verloor. Hierdoor bevindt de koers zich sinds vorige week wel op een technisch interessant level. De vorige weekcandle vond steun op het stijgend 30-weeks gemiddelde. Als de huidige weeksessie kan afsluiten boven het slot van de voorlaatste bar hebben we een ideale basis om een longsetup te weerhouden met stop onder het 12-euro niveau. Het is dus nog even geduld oefenen op wat de rest van de week ons brengt.


Kwamen eerder aan bod in onze reeks “De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief” (klik op de titel):

11/01/2016 - de favoriete aandelen van Marc Ernaelsteen van de KBL Group Equity Research Team.

18/01/2015 -  de favoriete aandelen van Wouter Vanderhaeghen, hoofd analist bij KBC Securities.


Het Monest/Chartmill Team

Tevreden met dit artikel? Beveel het aan via de Facebookknop bovenaan dit artikel. Alvasts bedankt!

Laatste aanpassing: 25/01/2016