Monest.NET | De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief (01 februari 2016)

De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief (01 februari 2016)

Maandag en dus tijd voor een nieuwe bijdrage in onze reeks ” De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief”. Deze keer is het de beurt aan Pieter Tobback, senior fondsbeheerder bij Van Lanschot.

De auteur geeft in de inleiding van het artikel in De Standaard zelf aan dat ‘de laatste maanden wat risico werd afgebouwd in de portefeuilles’ omwille van de huidige waarderingen die zowel voor Europa als Amerika iets boven het historische gemiddelde liggen. De fondsbeheerder focust bijgevolg op aandelen met voldoende groeipotentieel en bewezen kwaliteit.

Of ook aan het aspect ‘timing’ voldoende zorg werd besteed leest u in deze bijdrage.

Nestlé

nesn

Op bovenstaande grafiek valt weinig af te dingen. De langetermijntrend toont sinds 2009 een sterke uptrend met medio 2011 een stevige doch kortstondige correctie. Technisch dus zeker een sterke kandidaat. Met aankopen zouden we momenteel nog even wachten tot we een duidelijk slot zien boven het huidige topniveau (aangegeven door de rode horizontale lijn).

ASML Holding

asml_chart

ASML is een ander verhaal. Sinds begin juli 2015 is hier namelijk sprake van een neerwaarste trend zoals te zien op bovenstaande langetermijngrafiek. De Chartmill Trend Indicator op de prijsgrafiek krulde toen naar beneden en met de neerwaartse doorbraak van de twee lichtgroene opgaande trendlijnen werd het startschot gegeven van een nakende bearish trend. In de periode augustus/september 2015 werd vervolgens ook de horizontale blauwe steunlijn getest en werd er op die manier een bullish dubbele bodem gevormd. De koers herstelde zich tot aan het niveau van de dalende Chartmill Trend Indicator waar de stijging stokte. De koers testte voor een derde keer de blauwe steunlijn en sloot er zelfs even op weekbasis onder af. Het hevige koopvolume in de daaropvolgende week had alle eigenschappen van een shortsqueeze en de vroege shorters werden uit de markt gekocht met een felle weekstijging.  Door deze prijsactie bevinden we ons opnieuw tot tegen het dalend 30-weeks gemiddelde en blijft het afwachten wat de huidige week brengt. Als we deze week negatief eindigen zit er misschien een mooie shortsetup in met als eerste target opnieuw de huidige low rond het 77-niveau. Koopkansen zien we pas als de koers weet te eindigen boven de bovenste horizontale blauwe lijn.

U.S. Bancorp

usb_chart

USB is een interessante kandidaat omdat wij sinds 24 januari een openstaande shortsetup hebben lopen voor dit aandeel. De entryprijs werd nog niet bereikt maar de setup blijft tot nader bericht wel nog altijd geldig voor de signaal- en Chartmill-abonnees. De reden dat we voor dit aandeel momenteel nog altijd bearish zijn gestemd ziet u in bovenstaande grafiek. Een eerste bevestigde lagere top, een dalend 30-weeks gemiddelde en bovendien een kop/schouder-patroon waarbij we een shortpositie willen innemen als de neklijn wordt doorbroken (blauwe horizontale lijn). Los van deze shortvisie zouden we in ieder geval niet long gaan tot zolang de koers zich onder het dalend 30-weeks gemiddelde bevindt.

AMGEN

amgn_chart-1

AMGN is een duidelijk voorbeeld van een aandeel dat zich momenteel in een topping patroon bevindt. De huidige keylevels hebben we aangegeven met de groene en rode horizontale lijn. De koers bevindt zich ongeveer in het midden van het speelveld en is daarom op dit moment noch long- of shortwaardig. De historische langetermijntrend is wel positief maar om deze trend verder bevestigd te zien dient de koers de top uit te nemen. Opvallend is ook de divergentie met de Mansfield Relative Strength Indicator.

Ericsson

eric_chart

Ook voor wat betreft Ericsson kunnen we kort zijn. Het aandeel noteert onder het dalende 30-weeks gemiddelde en zit daarmee in een downtrend. De huidige neerwaartse move heeft een startpunt dat dateert van half mei 2015 toen de ondergrens van de zijwaartse range werd doorbroken. Momenteel noteert de koers dicht tegen het steunniveau van eind 2012. Daar zullen bodempikkers ongetwijfeld de nodige kooporders hebben ingelegd maar dat zijn naar onze mening slechts kortetermijnopportuniteiten. Enkel als vanop dat level uiteindelijk ook weer de gemiddeldelijn opwaarts kan worden doorbroken kan dit aandeel opnieuw op de ‘koop’-watchlist worden gezet.

Kwamen eerder aan bod in onze reeks “De favoriete aandelen van… vanuit technisch perspectief” (klik op de titel om het artikel te lezen):

11/01/2016 - de favoriete aandelen van Marc Ernaelsteen van de KBL Group Equity Research Team.

18/01/2016 -  de favoriete aandelen van Wouter Vanderhaeghen, hoofd analist bij KBC Securities.

25/01/2016 - de favoriete aandelen van Danny Reweghs, hoofdredacteur Inside Beleggen.


Het Monest/Chartmill Team

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe artikels en volg onze Monest facebookpagina!

Laatste aanpassing: 01/02/2016