Monest.NET | Candlesticks

Candlesticks

1. Wat zijn candlesticks?

Een candlestickgrafiek is een grafiek die opgebouwd is uit kleine kaarsen of duidelijker nog - rechthoekjes. Deze kaarsen bevatten zowel de open als de slotkoers, maar ook de hoogste en de laagste koers. Alles samen en in vaktermen de OHLC (open, high, low en close).

Candlesticks zijn één van de meest gebruikte vormen om koersgegevens weer te geven op een grafiek. Een kaars kan afhankelijk van het tijdsframe waarin je belegt zowel voor één dag, één uur, één minuut of zelfs voor een hele maand staan. Het geeft je dan een samenvatting op basis van vier gegevens voor de geselecteerde periode.

Kaarsgrafiek of Candlestick grafiek

2. Candlesticks aflezen

KLEUR

De kleuren van de kaars duiden aan hoe het aandeel is afgesloten ten opzichte van gisteren (we nemen als voorbeeld een daggrafiek). Kleurt de candle rood dan is het aandeel lager afgesloten dan de slotprijs van gisteren.

Kleurt de kaars zwart dan is het aandeel vandaag hoger afgesloten dan gisteren.

candlesticks_gld1

GEVULD of NIET GEVULD

Het verschil tussen een “gevulde kaars” en een “niet gevulde kaars” zit echter in de openingskoers en slotkoers van dezelfde dag (of minuut, uur, … afhankelijk van je gekozen tijdsframe natuurlijk).

Als het aandeel tijdens de dag lager afsluit dan het geopend is (open) dan is de kaars volledig gekleurd.

Als het aandeel tijdens de dag hoger afsluit (close) dan het geopend is dan is de kaars “niet gevuld”.

candlesticks_gld_gevuld_niet_gevuld

SCHADUWEN

Candlesticks bevatten ook soms vreemde uitlopers die we schaduwen (shadows) noemen.  Merk op hoe de slotkoers en de openkoers in de volgende kaars omgedraaid zijn.  Begrijp je de logica?

candlesticks_shadows

3. Enkele tips rond het gebruik van Candlesticks

  1. Via onze Chartmill.com website kan je scannen naar specifieke Candlestick patronen. Als je deze patronen combineert met een steun/weerstand kunnen ze relevante informatie opleveren.
  2. Hecht niet té veel aandacht aan bepaalde patronen.  Belangrijker is de context waarin deze kaarspatronen zich voordoen.  Een doji in de buurt van een steunlijn, gevolgd door een volle witte candle de volgende dag, in een markt waarin de belangrijke indexen ook een bodem hebben ingezet is significanter, dan wanneer je reageert op elke doji die zich vormt.  Kaarspatronen weerspiegelen de psychologie van kopers en verkopers!

VOORBEELDSCAN

Deze scan in Chartmill zoekt naar aandelen die een doji vertonen.
http://chartmill.com/stockscreener.php?filters=v1_50b500%2Cp_pg5%2Ccp_dj

4. Verder lezen

Een bijzonder goede inleiding op het gebruik van Candlesticks kan je vinden in het engelstalige boek van Steve Nison - The Candlestick Course.

The Candlestick Course (English) - Steve Nison

The Candlestick Course (English) - Steve Nison

Laatste aanpassing: 12/08/2013