Monest.NET | Ask / Bid (Laatkoers, Vraagkoers)

Ask / Bid (Laatkoers, Vraagkoers)

De bid is het beste bod dat er momenteel is voor een bepaald aandeel. De ask is de laagste prijs waar iemand wil verkopen.

Voorbeeld:

Stel persoon A geeft als enige een aankooporder in voor 100 aandelen die 5 EUR kosten. Dit order komt vervolgens op de beurs in wat men het orderboek noemt.  Het orderboek is een lijst met alle openstaande orders die de beurs bereiken en op hun uitvoering wachten. Dit vertaalt zich in een biedkoers van 5 met een volume van 100. Dit geeft aan dat iemand 100 aandelen aan 5 EUR wil kopen.

Vervolgens stelt persoon B 500 aandelen te koop aan 6 EUR. Dit order komt ook in het orderboek te staan als laatkoers (ask) van 6 met een volume van 500. Er is op dat moment geen handel mogelijk  omdat de hoogste bieder biedt niet kan tippen aan wat de laagste verkoper vraagt.

Het verschil tussen de ask en de bid noemt men ook de spread. Typisch zal de spread groter worden bij gebrek aan volume (of nieuwe orders). Dit kan door een gebrek aan interesse zijn in een aandeel of ten gevolge van een scherpe beweging.

De getoonde prijs van een aandeel is tenslotte altijd de prijs van de laatste transactie. Deze laatste prijs biedt dus geen enkele garantie voor de uitvoering van de nog openstaande orders. Prijs is dus op de beurs altijd geschiedenis. Gelukkig zijn bij liquide aandelen er zoveel orders dat het net lijkt alsof prijs ook een uitvoering garandeerd.

Prijs, is dus altijd geschiedenis!

Laatste aanpassing: 12/08/2013