Monest.NET | Indicator: Average True Range (ATR)

Indicator: Average True Range (ATR)

1. Waarvoor staat ATR ?

De ATR is een maat voor de volatiliteit of de beweeglijkheid van een aandeel gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse beweging (in prijs) maar gecorrigeerd voor sprongen bij de opening.

2. Waarvoor wordt het gebruikt?

De ATR wordt bij Monest vaak ingeschakeld om een stop te plaatsen op een technisch relevante plaats.  Een stopafstand van een aantal keren de ATR (minstens 2 à 3 keer) wil namelijk zeggen dat het aandeel zal worden verkocht als dit een aantal keer zijn dagelijkse “normale” beweging overschrijdt.  Deze “extreme” beweging kan wijzen op een veranderende perceptie in het aandeel.

spy_en_3_keer_de_atr

SPY Index en ATR Stop (Chandelier exit) op basis van 3 x ATR waarde

3. Hoe wordt de ATR berekend?

De Average True Range of ATR is het glijdend of voortschrijdend gemiddelde van de True Range. Meestal over de voorbije 20 dagen. De True Range van een periode is het verschil tussen de True High en de True Low van een periode. De True High van een periode is het grootste van twee getallen: het slot van de vorige dag of de hoogste koers van de huidige. Naar analogie is de True Low het kleinste van de laagste koers van de periode en het slot van de vorige periode.

Voorbeeld:

Stel dat een bepaald aandeel vandaag heeft bewogen tussen 10 en 10.50 dan was de beweging vandaag 0.50 (namelijk 10.50 min 10). Het verschil tussen hoogste en laagste koers dus. Stel echter dat het aandeel gisteren afsloot aan 9.75, dan kunnen we stellen dat het aandeel vandaag ook die extra 0.25 tot aan de laagste koers van vandaag heeft overbrugd. De True Range van vandaag is m.a.w. het verschil tussen de hoogste koers van vandaag en de slotkoers van gisteren (die hier lager was dan de laagste koers van vandaag. De sprong die het aandeel vandaag maakt wordt dus bij het dagbereik geteld.

Samengevat wordt de TR voor elke periode gedefinieerd als het grootste van drie getallen:

1. het verschil tussen hoogste en laagste koers
2. het verschil tussen de hoogste koers en het slot van de vorige periode
3. het verschil tussen het slot van de vorige periode en de laagste koers

Een andere manier om de TR te benaderen is als het verschil van:

1. de true high (het maximum van de hoogste koers en het slot van de vorige periode)
2. de true low (het minimum van de laagste koers en het slot van de vorige periode)

De ATR is dan niets anders dan een lopend gemiddelde (average) van de TR over een aantal periodes, klassiek 20 (omdat er ongeveer 20 beursdagen in een maand zijn).

4. Enkele tips om ATR in te schakelen

  • Ga naar de Advanced Charts op onze chartmill.com- website en klik rechts op een opgevraagde koersgrafiek.  Klik vervolgens op attach chandelier exit.  Dit zal je een stop geven van standaard 3 keer de ATR.
  • Neem niet té kleine of té grote waarde voor atr - minimum 3 en maximaal 5 (anders doe je aan buy & hold).
  • Indien het marktmodel naar neutraal of negatief gaat, kan je ervoor kiezen de ATR te verkleinen naar 2 om je winst veilig te stellen …

Laatste aanpassing: 12/08/2013