Monest.NET | Indicator: Volume Weighted Average Price (VWAP) (enkel leden)

Indicator: Volume Weighted Average Price (VWAP) (enkel leden)

1. Wat is Volume Weighted Average Price of VWAP?

VWAP is een maat voor de gemiddelde prijs van een aandeel verhandeld over een bepaalde periode.  Het is echter meer dan een eenvoudig gemiddelde.  Het brengt bij de berekening ook volume in rekening.  VWAP wordt berekend door het dollar volume van een aandeel (prijs * volume) te delen door het volume over een afgebakende periode.  Nog anders: VWAP stelt de gemiddelde prijs voor aan welk elk aandeel werd uitgevoerd over de bestudeerde periode.

Van deze VWAP-scores kan je ook een gemiddelde berekenen.  Dit kan je ook opvragen in Chartmill:

vwap

2. Waar kan je VWAP voor gebruiken?

VWAP kan je daarom gebruiken om te gaan kijken of de kopers en de verkopers gemiddeld op winst of verlies zitten.  Het is dan ook een goede indicator om te zien of de stieren dan wel de beren in controle zijn.  Prijzen die sluiten onder een VWAP-lijn kunnen zo bijvoorbeeld extra informatie opleveren over de psychologische strijd tussen kopers en verkopers.

In feite zou je een VWAP-lijn (vaak een gemiddelde over een dag, maar het kan ook over verschillende dagen of weken gaan) kunnen omschrijven als de lijn die je zegt “wie er in controle is’.  De lijn functioneert ook vaak als steun of weerstand.

VWAP wordt tenslotte gebruikt in grote fondsen of instellingen om de kwaliteit van een orderuitvoering te analyseren.  Kan het order worden uitgevoerd rond of onder de VWAP dan heef de instelling een goede prijs bedingt voor de investeerder.

3. Enkele tips bij het gebruik van VWAP

  • Gebruik deze indicator enkel als je hem door en door begrijpt en schakel hem in om extra inzicht te krijgen in de emotionele strijd tussen kopers en verkopers.
  • Je kan ook een anchored VWAP gebruiken om te zien of kopers/verkopers aan de winnende hand zijn tijdens de laatste rally.  Dit kan je doen in de advanced charts door rechts te klikken en te kiezen voor “add RED / BLUE / GREEN anchored vwap here”

Anchored VWAP-lijn toevoegen

4. Voorbeelden

Anchored VWAP Laatste 38 dagen

Laatste aanpassing: 18/08/2013