Monest.NET | Indicator: RSI

Indicator: RSI

Type: Oscillator
Werkt best in: Zijwaartse markten

1. Wat is de RSI- indicator?

RSI staat voor Relatieve Sterkte Index en is een typische momentum oscillator.  Geen paniek als je niet meer kan volgen … we leggen het je stap-voor-stap uit.

Momentum staat voor de sterkte van een bepaalde beweging.  De RSI poogt dus de kracht te meten van een bepaalde opwaartse of neerwaartse beweging.  Deze meting kan je aflezen in een oscillator onderaan de grafiek.  Een oscillator zet simpelweg de gedane metingen om naar een schaal met twee uitersten tussen 0 en 100.

De RSI wordt berekend aan de hand van volgende formule: 100 - 100/(1 + RS).  RS wordt berekend door een (exponentieel) gemiddelde te nemen over een periode van 14 dagen van alle positieve slotprijzen (slot vandaag - slot gisteren) en deze te delen door een (exponentieel) gemiddelde over een periode van 14 dagen van alle negatieve slotprijzen (slot gisteren - slot vandaag).

De formule 100 - 100/(1+RS) zet deze verschillende scores om naar een schaal van 0 tot 100.

2. Hoe kan je de RSI- indicator gebruiken?

** Overkocht / over-verkocht - De RSI-indicator kan gebruikt worden om overkochte en over-verkochte zones in aandelen / markten op te sporen.  De oorspronkelijke auteur, Wilder, omschreef markten als over-verkocht bij een meting < 30 en over-kocht bij een meting van >70.  Let wel op dat de RSI-indicator in trendende markten niet goed werkt en deze veel valse signalen geeft.

RSI Overbought in LinkedIN

** Divergenties - divergenties kunnen volgens de oorspronkelijke auteur interessant zijn om mogelijke kantelpunten op te sporen.  Een positieve divergentie ontstaat wanneer het aandeel daalt (lagere “lows”) en de RSI daarentegen stijgt.  Opletten wel - een positieve divergentie is niet genoeg om een aandeel te gaan kopen!  Door de aard van de indicator krijg je namelijk regelmatig valse signalen …

LFL Positieve Divergentie RSI

** Breakouts en bewegingen binnen RSI - In plaats van naar divergenties te kijken of absolute scores, kan je de RSI-indicator ook gaan bestuderen als was het een prijsgrafiek op zich.

rsi_als_grafiek_gebruiken


3. Tips bij het gebruik van de RSI- indicator

1. Gebruik met grote voorzichtigheid de RSI- indicator in trendende aandelen.  Dit geeft immers snel bearish signalen of divergenties, terwijl deze in feite geen betekenis hebben.  Neem steeds de algemene context in rekening (bv in welke fase zitten we nu?  Accumulatie, …) - Meer kan je vinden in onze reeksen rond technische analyse (zie producten).
2. RSI werkt het best in zijwaartse markten. Een bekende variatie op de klassieke RSI is dan ook de RSI(2) techniek waarbij er wordt gehandeld op basis van over-verkochte (of overkochte) situaties.

sho-sideways

Figuur: SHO in zijwaarts kanaal met RSI(14)

4. RSI in Chartmill

  1. Bekijk hier de RSI-indicator, toegepast op de SPY ETF
  2. Scan hier naar aandelen die in een oververkochte situatie zitten.

Laatste aanpassing: 26/08/2013