Monest.NET | Een fonds kopen zonder de nadelen en kosten met ETF’s

Een fonds kopen zonder de nadelen en kosten met ETF’s

Wat zijn ETF’s?

ETF’s of Exchange Traded Funds zijn minder bekend bij het grote publiek. Het worden vaak de speeltjes van de professionals genoemd, maar gewone stervelingen als u en ik kunnen ze ook kopen en verkopen.

Een ETF of Exchange Traded Fund is een heel gespecialiseerd instrument dat ons in staat stelt om hele indexen, sectoren, vreemde munten en zelfs volledige wereldeconomieën op te volgen door het kopen van één enkel aandeel. Het biedt ontzettende mogelijkheden en voordelen in vergelijking met de - vaak erg dure - fondsen die banken ons proberen aansmeren.

Voorbeelden van ETF’s

Door de “QQQQ” ETF te kopen kan je met één druk op de koopknop investeren in de grootste groeibedrijven. De ETF bestaat voor 47% uit Amgen, Apple, Cisco Systems, Gilead Sciences, Google, Intel, Microsoft, Oracle, Qualcomm en Teva Pharmaceuticals. Daarnaast volgt het nog een hele reeks andere bedrijven, hoofdzakelijk geconcentreerd in de soft- en hardware sector.

Door de ETF “USO” (United States Oil) te kopen, kan je mee profiteren van een eventuele prijsstijging in ruwe olie. De ETF “GLD” volgt dan weer de goudprijs op. Met “FXI” (Xinhua China 25) en “EWZ” (MSCI Brazil) kan je dan weer rechtstreeks en transparant investeren in groeiende wereldeconomieën.

Voordelen van ETF’s

ETF’s kunnen als aandelen verhandeld worden.

ETF’s zijn heel eenvoudig te verhandelen tijdens de dag. Een ETF heeft net als een aandeel een TICKER (bv: Dexia: DEXB, Nasdaq: QQQQ, enzovoort). Je kan er zelfs technische analyse op toe passen. Bekende ETF’s zijn bijzonder liquide. Je geraakt je posities dus vaak aan een deftige prijs kwijt. De QQQQ ETF wordt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 170 miljoen keer per dag verhandeld. Om je een ideetje te geven: het gemiddeld verhandeld volume bij het aandeel Colruyt is slechts 119.000 aandelen per dag.

Kostprijs

ETF’s zijn goedkoop in vergelijking met fondsen. Op Morningstar vinden we bijvoorbeeld het aandelenfonds AXA World Fund Optimal Income terug. Op de website staat een maximale aankoopprijs van 5.50 EUR, daar maken we geen spel van. Maar kijken we bij jaarlijkse kosten dan zien we dat het fonds 1.20% jaarlijks aanrekent voor het ‘beheer’. Onder ‘beheer’ verstaan we een verlies van 22% voor 2008. Zonder in “cynisch doen” te overdrijven merken we dat dit een wel erg dure grap wordt.

Voorbeeld: Stel je investeert 10.000 EUR in dit fonds. Elk jaar dien je dus 120 EUR te betalen aan beheerskosten.

Een ETF kan je kopen via je beursplatform (keytrade, interactive brokers). De aankoopprijs is gelijk aan de normale transactiekost. Zelf betaal ik enkele dollars voor de aanschaf (1-5 dollar). Hou je een ETF voor lange tijd bij, dan dien je best even te kijken naar de expense ratio. Een ETF die de Amsterdamse beurs volgt (AEX) vraagt hiervoor 0,30%. Een pak goedkoper dus en denk eraan: je koopt wél de volledige index!

Voorbeeld: Je investeert 10.000 EUR in de AEX ETF. Je betaalt je transactiekost (bv 7.5 EUR). Elk jaar betaal je 0,30% of 30 EUR. Dat is al snel 4 keer goedkoper dan een fonds.

Beperken van volatiliteit

Doordat ETF’s hele sectoren, economieën kunnen opvolgen, zijn ze minder volatiel of bewegelijk. Een ETF die de technologiesector opvolgt verliest op een dag 2%, terwijl de aandelen Google of Apple 40% verliezen. Het risico is dus automatisch meer gespreid.

Er bestaan ook ETF’s die bepaalde sectoren of indexen volgen met een hefboom. De ETF zal dan twee tot drie keer de koersverandering optekenen. Leveraged ETF’s (in veel gevallen te herkennen aan de naam Ultra ETF’s) zijn een pak volatieler en zijn daarom interessanter voor daghandelaren of day traders.Langetermijnbeleggers houden zich beter bij de gewone ETF’s.

Profiteren van koersdalingen

Het is met ETF’s ook mogelijk om te profiteren van een koersdaling door een Short ETF te kopen. Door SEF te kopen kan je profijt doen door de daling van de bankaandelen. Veel mensen hebben gewetensproblemen om dit te doen, maar in feite is het een perfect legale strategie om geld te verdienen.

Tips

Waar dien je mee rekening te houden als je ETF’s koopt?

  • Zorg dat je een goedkope broker hebt met betaalbare transactiekosten. Er zijn veel goeie en betrouwbare alternatieven op de markt zoals Keytrade, Binck Bank of Interactive Brokers.
  • Als je een ETF koopt ga dan na welke bedrijven deze concreet opvolgt. Op http://finance.yahoo.com/etf kan je zien welke “holdings” deze ETF opvolgt. Sommige ETF’s zijn gewogen, dat wil zeggen dat sommige bedrijven meer gewicht krijgen dan andere. Dit kan belangrijk zijn als je een portefeuille van ETF’s gaat samenstellen.
  • Kijk ook eens naar de expense ratio, of de kosten voor het houden van een ETF. Vaak liggen die kosten ongeveer tussen de 0.29 - 0.52 procent.
  • Let op met Ultra ETF’s of hefboom-etf’s. Ze zijn goed voor beleggers die beschikken over voldoende tijd en discipline om de markt tijdens de dag te volgen.

Laatste aanpassing: 09/09/2008