Monest.NET | Hoe dien ik steun en weerstand te begrijpen?

Hoe dien ik steun en weerstand te begrijpen?

Inleiding

Steun en weerstand zijn basisbegrippen in de beleggingswereld en toch blijken vele argeloze beleggers er geen rekening mee te houden. In het dagelijks leven is de reflex nochthans sterk aanwezig om te reageren op steun en weerstand. Bij steun vinden we iets goedkoop, bij weerstand iets duur. Handige marketeers spelen daar graag op in en plaatsen de verkoopprijs iets onder de prijs waarvan ze vermoeden weerstand te vinden. Weerstand en steun zijn dus voor een groot deel psychologische barrieres. Voor de wokpan uit het voorbeeld betaal je minder dan 30 euro en dat spreekt nu eenmaal leuker uit. Ook bij de beurs kent men de psychologische drempels van ronde getallen.

steunweerstand1

Steun

Men spreekt van een “steun”-niveau als men vermoed dat de vraag sterk genoeg zal zijn op dat niveau om de dalende prijs halt te doen houden. Naarmate de koers daalt en het aandeel goedkoper wordt, stijgt de koorts bij de kopers en zijn eventuele verkopers minder geneigd hun aandelen af te staan. Als de vraag naar aandelen sterk genoeg is, veroorzaakt dat een ommekeer en gaat de koers de andere kant uit.

Als de steun (groene pijlen) het echter niet houdt dan is het hek pas echt van de dam. De verkopers die hun aandelen nog niet van de hand wilden doen boven het vorige steunniveau kiezen eieren voor hun geld en zetten zo een kettingreactie in werking die de koers snel op een lager niveau brengt. De steun waarvan eerder sprake, wordt weerstand.

steunweerstand2

Weerstand

Om het weerstands-niveau (rode pijlen) te verklaren draaien we de logica om. De verkopers zien een opportuniteit om een goede prijs te krijgen van hun aandelen en de kopers zien af van een aankoop omdat ze de kansen laag inschatten op een verdere stijging. Als een belangrijk weerstands-niveau sneuvelt zorgt dit voor een duwtje in de rug van de kopers, die de mogelijkheid niet laten liggen om een centje te verdienen. De verkopers willen echter hun aandelen niet langer “zo goedkoop” verkopen. Het is dan uitkijken naar een bovenliggende weerstand om te zien hoe lang de kopers in de meerderheid zijn.

Voetnoot: soms is het beter te spreken over steun- en weerstandzones. Het gebeurt immers frequent dat de koers zich corrigeert vooraleer aan het echte weerstands-, steunpunt geraakt wordt. Als laatste nog even meegeven dat wij weerstand aanduiden met de letter R (van resistance ) en steun met een S (van steun, maar ook van support).

Laatste aanpassing: 25/08/2013