Monest.NET | Heeft monest een glazen bol?

Heeft monest een glazen bol?

Ipsen werd als shortkandidaat geselecteerd voor de Monest Signalen Service op datum van 14 juni 2010, de shortpositie werd getriggerd op 15 juni 2010. Op datum van 16 juni schreven we een eerste update en vandaag, 18 juni volgt een tweede update.

Glazen bol op de beurs - 1

Inmiddels staan we 15% lager, dat wil zeggen … flink in de winst.  De vraag is nu … hebben we een glazen bol en is technische analyse een magische wetenschap? Jammer genoeg, moeten we u teleurstellen.  Niemand van ons heeft een glazen bol en als we er al één hadden, dan zouden we nu cocktails aan het drinken zijn op een exotisch eiland ipv tekstjes te schrijven over glazen bollen en Heilige Gralen.  Maar genoeg afgeweken nu.  De vraag was of we konden voorzien dat IPN. PA een duikvlucht gingen nemen.  Wel, in feite weten we nooit op voorhand wat er met een aandeel gaat gebeuren.  Wat we wel weten is dat onze instap voldoende gefundeerd was op het vlak van risicobeheersing en potentiële winst.  Het aandeel zit in een dalende trend, vertoonde dus lagere pieken en lagere bodems en brak regelmatig belangrijke weerstanden.  Dit vertelde ons reeds dat de kans dat er een daling kon volgen groter was dat een stijging.  Maar aangezien we dit nooit zeker weten werken we met een stoploss waaraan we ons strikt houden.  De stop is onze psychologische vriend in tijden van onzekerheid.  Hij beschermt ons tegen onszelf - lees: onze hebzucht en onze natuurlijke geneigdheid om verkeerde beslissingen te nemen in financiële omgevingen.

In feite vertoont het aandeel IPN.PA gelijkenissen met de banken tijdens de crisis.  Niemand kon de duikvlucht voorspellen, maar klaar maar duidelijk kon je op de dag- en weekgrafiek zien dat het tij aan het keren was.  In feite lieten Fortis, Dexia en KBC nog veel duidelijkere signalen zien en ook veel meer op voorhand.  De gemiddelden vlakten uit en begonnen te dalen, de volatiliteit nam toe en enkele belangrijkste steunen werden gebroken.  Op zo’n moment dien je klaar te zitten om je “mindset” aan te passen en een bocht van 180° te maken.  Misschien deed dit bedrijf dat er misschien solide uitziet om mijn hoek, het dan toch niet zo goed.

Glazen bol op de beurs - 2

Laatste aanpassing: 15/12/2009