Monest.NET | De Anonieme Verliezer

De Anonieme Verliezer

Boek Alexander Elder

Iedereen kent wellicht de ‘AA’ (anonieme alcoholisten). Dit orgaan, opgericht door 2 alcoholisten (een dokter en een handelsreiziger) is een zelfhulpgroep, die hoofdzakelijk tot doel heeft mensen van een alcoholverslaving af te helpen door een techniek van (reinforced learning). Hierbij worden meetings georganiseerd waarin ervaringen worden uitgewisseld en waar genezende ex-alcoholverslaafden elkaar steunen.

“Wat heeft een alcoholverslaving met beleggen te maken?”, denk je waarschijnlijk hardop. Wel, om één raakpunt te noemen: ontkenning!

Waar het gaat het om? Wel Alexander Elder - de trader-psychiater herinner je - beschrijft in z’n boek ‘Trading for a Living’, hier al eerder besproken, hoe hij vanuit de AA z’n inzichten kreeg die zijn kijk op de beurs (en dat van vele van z’n latere leerlingen) grondig maar ten goede overhoop gooide.

Ter informatie, de auteur is zelf nooit alcoholverslaafd geweest maar heeft vanuit z’n beroepssfeer dergelijke meetings meegemaakt. In het over psychologie handelend deel van z’n boek brengt hij de sterke gelijkenissen naar voor tussen een verliezend belegger en een alcoholist (raar maar waar). De AA baseert zich op een 12 stappen programma (beschreven in het boek ‘Twelve Steps and Twelve Traditions’). Twaalf stappen van persoonlijke groei. Hij beschrijft deze stappen voor een alcoholist en past ze daarna aan voor een verliezend belegger. Daarnaast geeft hij ook de kenmerken van verslaving weer en het zal je wellicht geen verrassing lijken dat ontkenning hierbij dik in de verf wordt gezet.

We sommen enkele van de belangrijkste punten op die hij in deze vergelijking aanhaalt:

Ontkenning

Net zoals een alcoholist in een negatieve spiraal raakt, terwijl hij in z’n ontkenning van kwaad naar erger evolueert, en de gedachte voedt dat hij z’n drinken onder controle heeft zal een belegger de verliezen aaneenrijgen. En zoals een alcoholist zichzelf wat wijsmaakt door van sterke drank naar bier over te schakelen zal een eeuwige verliezer steeds maar weer van tactiek veranderen zonder in te zien dat het probleem eigenlijk bij hem ligt. Een andere markt, andere software, een nieuwe broker, andere raadgevers en beleggingsblaadjes moeten dan de grote ommekeer vormen. Volgende keer is het ander, zo denkt hij/zij.

Hitting Rock Bottom

Dit is de uitdrukking die aangeeft dat een alcoholist niet lager kan vallen. Van hieruit herstelt hij of sterft hij een stille dood. Dit kan voor de één een ernstige levensbedreigende ziekte zijn, voor de ander het verliezen van z’n vrouw of z’n baan.

Vertalen we dit naar beleggers dan is het dieptepunt daar zware financiële verliezen tot zelfs diepe schulden. Van daaruit keert hij de beurs ofwel voorgoed de rug toe. Of hij herstelt.

De eerste stap

Het erkennen van het probleem en dat dit wel degelijk bij zichzelf ligt, is in beide gevallen de eerste stap van de twaalf. Van daaruit kan het slechts geleidelijk aan beteren. ‘One day at a Time’ is de slogan van de AA. Als je vandaag kunt nuchter blijven dan heb je dat toch al gehad. Morgen is een nieuwe dag. En dit geduld is iets wat het merendeel van de beleggers ook missen.

Herken je hierin stukken van jezelf? Heb je ook die ‘urge to trade’, kriebelt het geld in uw zakken of kun je niet wachten om de eerste trade in te geven op dat nieuwe platform. Denk dan even terug aan dit boek (of lees het)

Laatste aanpassing: 19/01/2010