Monest.NET | Hoe scan ik naar aandelen op Euronext?

Hoe scan ik naar aandelen op Euronext?

Beste lezers,

Ik wil met jullie vandaag twee van de scanners overlopen die ik zelf regelmatig gebruik om kandidaten op te sporen. De eerste is een long- scan, de tweede een short-scan.  Afhankelijk van de marktsituatie geef ik de voorkeur aan kandidaten uit de short of long scan.

Long Scan

euronext_scan1

In deze scanner ga ik op zoek naar aandelen die in een stijgende trend zitten.  De stijgende trend definieer ik persoonlijk aan de hand van een 100 daags gemiddelde.  In principe is geen enkele waarde zaligmakend, maar dit is wat goed werkt voor mij persoonlijk.  Ik kies ervoor om aandelen eruit te pikken met een goede relatieve sterkte (MRS > 85) en genoeg volume.  De relatieve sterkte vergelijkt het aandeel met de algemene markt.  Het volume duidt op het aantal verhandelde aandelen.  Ik wil namelijk zeker weten dat ik de aandelen die ik koop of verkoop kan kwijt geraken aan een degelijke prijs.  De ATR probeer ik te beperken.  Dat is een maat voor volatiliteit of beweeglijkheid.  Hoe meer beweeglijkheid, hoe meer schommeling en de kans tot nutteloos uitstoppen.  De prijs van de aandelen liggen ook boven de 10 EUR of dollar).  Zelf handel ik alleen op Amerikaanse markten vanwege de lagere commissies en hogere volumes.

Short Scan

Ook bij deze short-list ga ik opzoek naar aandelen die boven de 10 euro noteren (althans, nu nog :)).  Ik wil voldoende volume zien - erg belangrijk bij het innemen shortposities.  (Stel je voor dat je op een laag verhandeld aandeel short zit en er is een prijsopstoot … dat willen we niet meemaken).  Verder zoals in de long scan kies ik voor minder volatiele aandelen met een dalend 100 daags gemiddelde.

euronext_scan_short

Tips

Je kan ook een goede indruk krijgen van de algemene marktsituatie door de twee scans af en toe uit te voeren en te kijken waar de meeste aandelen opduiken.

Op de tools website kan je verder op dezelfde homepagina de sectoren vinden die het sterkste presteren!  Neem bij voorkeur aandelen uit de scanner die in die sectoren zitten.

Scans

  1. Long Scan in Chartmill
  2. Short Scan in Chartmill

Laatste aanpassing: 07/04/2010