Monest.NET | Hoe handelen op basis van de stoporders van anderen

Hoe handelen op basis van de stoporders van anderen

Door Tim Morge.  Interpretatie: Michel Lahaye.

In dit artikel tonen we waar de meeste beleggers hun stoporders plaatsen en hoe je hier als belegger van kan gebruik maken om grote bewegingen op te vangen zonder zélf de markt achterna te jagen.  Het artikel komt van collega Tim Morge, Traderinterviews en is bewerkt en in het Nederlands vertaald door Monest.

2010_tradersinterviews_december_1

Op de eerste grafiek heb ik met een blauwe lijn aangeduid waar ik denk dat er Buy Limit Orders staan van bodemkopers.  Dit steungebied wordt gevormd door een eerste bodem van een vorige kaars rond min of meer dezelfde prijs.  Je ziet in dit voorbeeld dat prijs zich mooi herpakt met een krachtige bounce op deze tijdelijke bodem.  Potverdorie, maar té laat om nu nog in te stappen!  Weet je wat?  Ik zet een Buy Limit Order rond de blauwe lijn.  Op die manier kan ik bij een retracement de aandelen toch nog oppikken aan een gunstige prijs.

Maar jij bent niet de enige die zo denkt.  Er vormen zich ondertussen namelijk een groot aantal limiet-kooporders die dit aandeel aan bodemprijs willen kopen.  Al deze beleggers hadden immers gezien dat er zich een steunniveau heeft gevormd.

2010_tradersinterviews_december_2

Na drie nieuwe highs – de twee laatste hadden dezelfde high, dus worden ze ook wel dubbele toppen genoemd – maakt prijs nog een laatste high en geeft zich vervolgens gewonnen door snel de lows van de drie vorige bars te breken. We werken met deze figuren verder omdat het ons mooi de dynamiek en de psychologie van steun en weerstand kan uitleggen.  Bovendien kunnen we laten zien hoe gehaaide handelaren gebruik maken van deze kennis.

2010_tradersinterviews_december_3

Prijs valt nog een beetje dieper alvorens terug te klimmen om de vorige highs te testen. Je kan zien die geen echte mogelijkheid had om hoger te gaan dan de vorige highs.  De candle die dit gebied heeft getest was een candle die heel ver van zijn high afsloot.  Dit wordt door beleggers gezien als een teken van zwakheid en het bevestigt voor ons de kijk dat er flink wat limit sell orders te vinden zijn in die buurt.

2010_tradersinterviews_december_4

Na het testen van de highs zonder success daalde de prijs sterk.  Het aandeel is nu het gebied aan het aftasten waar er een grote hoeveelheid limit Buy orders werden geplaatst.  Omdat prijs hier de laatste keer is gestopt en steeg, zullen veel beleggers geneigd zijn long te gaan in deze buurt in een poging om van een bounce hoger te profiteren.  Het gezegde luid: “als het vorige keer werkte, dan kan het nu ook lukken”.

Als je goed kijkt merk je op dat de prijs het moeilijk heeft naar beneden uit te breken en onder het gebied af te sluiten.  De prijs laat trouwens ook geen wederopleving zien.  Op het einde kan je wel  zien dat de highs van de candle steeds lager worden en dat uiteindelijk met overtuiging zal moeten stijgen om uit dit gebied te geraken of naar beneden zal breken.

2010_tradersinterviews_december_5

Ofwel zijn alle Buy Limit orders opgeraakt, ofwel zijn er enkele grote en gehaaide traders die hun limiet orders hebben ingetrokken.  Daardoor laten ze de markt door de steun vallen. Het gevolg is dat daarbij veel stoporders af gaan van beleggers die dachten aan de steun long te gaan (en daarbij klassiek onder het steunniveau de meeste van hun stoporders hebben geplaatst).  Hierdoor valt de prijs nog dieper terug.

Maar als we goed kijken naar de close van de laatste bars, dan zien wat dat ze lange wieken hebben naar beneden toe (diepe lows), maar dat ze telkens op of boven het originele steunniveau afsluiten.  De laatste bar zegt het allemaal: beleggers wilden long gaan, omdat ze dachten dat ze een laag risico gebied hadden gevonden, de gehaaide beleggers lieten de prijs vallen door hun orders in te trekken.  Eens deze zwakke long-posities uit de markt zijn gewassen nemen de gehaaide traders terug posities in op het punt waarop ze vooraf long wilden gaan (aan het steunniveau).  Maar: nu zijn er geen zwakke participanten die nog long zijn!  En om alsnog in de markt te geraken zullen ze de prijs hoger moeten najagen!

Dit patroon is een klassiek “wash and rinse” patroon en het kan erg vervelend zijn als je er zelf slachtoffer van bent!

Bovendien: nu er nieuwe lows werden opgetekend – omdat de steun valselijk werd gebroken – zijn er participanten die short posities in gaan nemen, met een beschermende stop nét boven de steun.  Dit zorgt bij een nieuwe stijging boven het steunniveau voor een extra boost omdat deze participanten hun short posities coveren.

2010_tradersinterviews_december_6

Geloof me, de markt achterna hollen is nooit een goed idée!  Deze grafiek toont de gebieden van steun en weerstand aangepast aan het “wash and rinse” gebied.  Laat ons nu eens kijken hoe we een goede trade kunnen opzetten aan de hand van deze kennis …

2010_tradersinterviews_december_7

Prijs klimt verder.  Het is mogelijk dat prijs zal boucen binnen die trading range, maar volgens mij, is het waarschijnlijker dat prijs opnieuw zal interageren met de limit buy en limit sell gebieden. Als dit dus in één van die gebieden gebeurt proberen we er gebruik van te maken. Nu zien we iets dat ons kan interesseren: als prijs nog een beetje hoger klimt, zal ik de Canadese dollar verkopen net beneden de dubbele top.  Hier staan namelijk een heleboel orders te wachten omdat de weerstand al een aantal keren is getest en stevig is gebleken.

2010_tradersinterviews_december_8

Als mijn short entry gevuld geraakt, zet ik mijn intiële stoploss net boven het gebied waar de rest van de limiet sell orders staan.  Als de prijs daar over gaat, wil ik niet langer short zijn!

Wat kan nu een goede profit target worden?  Als we goed kijken stopte de prijs werkelijk op zijn natuurlijke support.  De Wash en Rinse beweging van de gehaaide beleggers leidde tot een kleine selloff, maar we zien dat de eerste steunzone blijkbaar moeilijk te breken is.  Als we erin slagen short te gaan, zullen we profits nemen nét voor wanneer de prijs de eerste zone van steun bereikt.  Dat wil zeggen: net boven waar dat we denken dat er limiet buy orders verborgen zitten.

2010_tradersinterviews_december_9

Prijs steeg een paar bars hoger en teste de vorige highs, maar maakte hierbij geen nieuwe high tijdens die beweging.  Omdat we voor een meer agressieve entry hebben gekozen, nét voor de limit sell orders, waren we short nét voor het aandeel lager ging. Na enkele kaarsen piekte prijs plots lager met een wide range bar en het limit buy profit geraakte gvuld.  Je kan zelfs zien dat de prijs nog lager dook, … misschien waren we nog té conservatief? Misschien was prijs wel bezig aan een grote daling!

Prijs kon niet onder de steun blijven.  Er waren inderdaad te veel limit buy orders in deze buurt en je kan zien aan de prijsactie dat beleggers snel stonden te popelen om het aandeel te gaan kopen. Een goede tip: als je je handelsplan voorbereid voor de volgende dag … prober dan te bepalen waar d emeeste participanten hun orders plaatsen. Als je regelmatig werkt met dit Markt Plan ga je zien dat het onmisbaar wordt in je beleggersarsenaal.

2010_tradersinterviews_december_10

Short Cover

Short Covering betekent dat beleggers die short zijn gegaan hun posities indekken door aandelen terug te kopen.

Profit Target

Een prijsdoel waar je winst zal nemen.

Initiële Stoploss

Een eerste plaats waar een stop wordt gezet.

Buy Limit Order

Een aandeel wordt aangekocht aan een specifieke prijs.  Een Buy Limit Order van 9 EUR betekent dat je het aandeel wil kopen aan maximum 9 EUR.

Sell Limit Order

Een aandeel wordt verkocht aan een specifieke prijs.  Een Sell Limit Order van 9 EUR betekent dat je het aandeel wil verkopen aan minimum 9 EUR.

Buy Stop (markt) Order

Een aandeel wordt aangekocht eens het een bepaalde prijs heeft overstegen.  Een Buy Stop Order van 9 eur zal aandelen pas kopen als de prijs van 9 EUR bereikt is.

Sell Stop (markt) Order

Een aandeel wordt verkocht eens het onder een bepaalde prijs is gezakt. Een Sell Stop Order van 9 eur zal aandelen ver kopen als de prijs onder  9 EUR zakt.

Laatste aanpassing: 07/05/2010