Monest.NET | Om vijftig procent goed te maken heb je honderd procent nodig!

Om vijftig procent goed te maken heb je honderd procent nodig!

We hebben het reeds deze week aangehaald bij het aandeel RMBS, maar we blijven erop hameren. Het gebruik van een stoploss om winst te beschermen enerzijds en een heldere visie op risico in het algemeen kan het leven van je portefeuille redden!

Het aandeel RMBS werd op 23 mei opgemerkt door ons team en op 26 mei werd de longpositie getriggerd. Begin juni ging de positie tegen ons en sloten we ze onmiddellijk af. Gelukkig zo blijkt, want enkele dagen later kreeg Rambus (of moeten we de mislukte Rambo zeggen) de pandoering van zijn leven.

om50procentgoedtemaken_11

Stel nu even dat je totaal geen rekening had gehouden met risico en je gehele positie in RMBS zat. Die klap was dan plots erg schadelijk voor je portefeuille. Veel beleggers denken dat wanneer ze een verlies lijden van 50% ze opnieuw een winnaar van 50% dienen te hebben om alles goed te maken. Die logica klopt helaas niet.

Om een verlies van 50% goed te maken, heb je namelijk een winnaar van 100% nodig. Een erg lastig karwei als je het ons vraagt.

Een voorbeeld:

Een belegger koopt 10 aandelen aan 50 EUR. Dit geeft een totaal van 500 EUR.

Het aandeel keldert en is nog 25 EUR waard. Een verlies van 50%. Zijn aandelen zijn nu 250 EUR waard.

Om van 250 EUR naar 500 EUR te gaan heb je geen 50% nodig (want dat is 125 EUR), maar 100%!

Kijk zelf maar eens hoeveel rendement je dient te halen om een deuk van 60% of 70% goed te maken … Om deze reden blijven we met ons team hameren op een gezond risico- managment!

(ps: onderstaande grafiek bevat enkele afrondingen in de berekening, daarom dat het niet exact 100% weergeeft)

om50procentgoedtemaken_2

Laatste aanpassing: 07/08/2010