Monest.NET | Werkt Technische Analyse wel?

Werkt Technische Analyse wel?

02/09/2010 Finance Avenue, Dirk.

Dirk heeft dit gesproken op het befaamde Finance Avenue- evenement van de Tijd en Netto.  Als titel heeft hij “Waarom technische analyse niet werkt” gekozen. Een omstreden titel, zeker voor Monest die zich bij voorkeur toespitst op het technisch analyseren van aandelen.  Toch is ook volgens ons voorzichtheid geboden en dienen we analyse technieken steeds te testen op hun waarde en objectiviteit.

De slides van de voorstelling van Dirk kan je hier downloaden.

Download “waarom technische analyse niet werkt”.

02/09/2010 Commentaar, Michel

De laatste tijd is er weer veel te doen over de eventuele levensvatbaarheid van het gebruik van technische analyse. Technische analyse is ongekend populair onder vooral particuliere beleggers maar helaas blijken jaar in en jaar uit de resultaten van deze groep erbarmelijk te zijn. Er zijn nog jaren geweest wanneer de technische analyse werd doodverklaard.  Ook belegger Chris Karcher vindt de bewering dat technische analyse niet meer werkt te ver gaan.  Je dient te nuanceren zegt de auteur.  Er zijn tijden waarin de klassieke technische analyse van trend-traders niet werken, maar dat is niet abnormaal.  Elk systeem kent hoe dan ook zijn goede en mindere tijden. De laatste jaren waren ook echt ongezien op het vlak van marktmanipulatie en geldinjectie door overheden en grote financiële instellingen.  Ook de timing website van Decision Moose van William Dirlam schreef dat het jaar 209 zijn slechtste jaar ooit is geweest.  Terwijl de markten 26% stegen, gaf zijn systeem slechts 1% winst.  In zijn brief van vijftien januari (2010) schreef Dirlam dan ook: “It also shows how extremely volatile price action can render an intermediate term trend-following mechanism virtually useless in the short term”.

Bovendien gaat technische analyse – in tegenstelling wat we in De Standaard konden lezen - niet over het voorspellen van koersen.  Het gaat over het meten van het sentiment in termen van risico en geschatte winst.  Op basis daarvan gaat de technische analist een optimale beslissing nemen.  Hoeveel keer men daar bij juist of fout zit is eigenlijk niet aan de orde en is de minst bepalende factor in het hebben van succes.  De grootte van de winnende posities in relatie tot de verliezende posities zal écht ten volle bepalen of iemand geld zal verdienen op de beurs.  Bovendien zijn er ook periodes geweest waarin fundamentele analyse stevig met de vinger werd gewezen.  Hoe dan ook zitten we al een tijdje in een beleggingsomgeving waarin de duidelijkheid zoek is en het financiële kompas alle richtingen uitdraait.  Time will tell.

Reactie op De Standaard (2 september 2010)

Laatste aanpassing: 02/09/2010