Monest.NET | Het nemen van beleggingsbeslissingen

Het nemen van beleggingsbeslissingen

Om een goede en optimale beleggingsbeslissing te nemen op het einde van elke dag zou je telkens alle alternatieven grondig moeten analyseren en dienen te kijken of ze aansluiten met je (strakke) beleggingsplan. Vervolgens ga je pas over tot de routine van de dag: je geeft je orders en stops in en laat de boel lekker draaien.

Je vertrekt dus steeds vanuit je plan om discipline te ontwikkelen.  Emoties en verlangens dien je tijdens het handelen uit te schakelen.

Maar in tijden van crisis, snelle communicatie, boe-geroep of euforisch gejuich riskeren we geen “waakzame beslissingen” meer te maken. Vooral in stressbeladen situaties loopt het mis.  We lopen dan het risico beslissingen te nemen die niet optimaal zijn! De gevolgen van je beslissingsgedrag kunnen vervolgens fataal zijn voor de portefeuille van een belegger.

Volgens de auteurs Mann en Janis zien we dat mensen in het algemeen de volgende verkeerde strategieën hanteren bij het nemen van beslissingen:

  1. Men blijft het huidige gedrag voortzetten en negeert of verwerpt informatie over potentiële winsten en verliezen.
  2. Men aanvaardt zonder nadenken een voorgesteld actieplan, meestal om de verantwoordelijkheid op een ander af te schuiven.
  3. Men vermijdt beslissingen te nemen door te talmen of door verantwoordelijkheid af te schuiven.  Als men dan toch een beslissing genomen heeft, rationaliseert men de keuze.
  4. Men gaat impulsief af op een oplossing die een onmiddellijke verlichting van de druk lijkt te beloven.

Als je bovenstaande zaken tegenkomt in je eigen beleggingsproces, probeer dan:

1. Terug je handelsplan te herzien en te begrijpen. Waarschijnlijk heb je niet genoeg vertrouwen opgebouwd in je plan, of staan er geen regels in je plan voor de scenario’s die zich nu in de markt afspelen.

2. Overtuig jezelf dat je je systeem volgt om geld te verdienen en dat emoties geen goede raadgevers zijn.

3. Voer eventueel je orders uit buiten de beursuren en controleer niet je balans.  Daar zal je maar nerveus van worden.  Wees enkel geconcentreerd op het goed afhandelen van je positie aan de hand van je regels.

Succes!

Michel

Laatste aanpassing: 01/06/2011