Monest.NET | Ook een keuzeprobleem?

Ook een keuzeprobleem?

Als belegger krijg je altijd te maken met een overvloed aan informatie.  Je dient te kiezen tussen FOREX, grondstoffen, aandelen, etf’s en opties. Binnen deze grote categorieën heb je opnieuw een explosie aan keuzes. Welke muntenparen volg je, koop je goud of zilver?  Welke aandelen volg ik op en welke laat ik links liggen?

Daarnaast dien je ook een tijdsframe te kiezen dat bij je hoeveelheid tijd en persoonlijkheid past, maar ook bij je mate van discipline, geduld en emotionele controle.

Veel beleggers die met technische analyse starten denken dat er heel veel opportuniteiten zijn op korte termijn en dat de kracht in de hoeveelheid signalen de belangrijkste factor is in het succes.

Het resultaat is vaak dat je dan begint te schieten op alles dat beweegt.  Niet enkel op olianten, maar ook op muggen … en dat kan toch niet te bedoeling zijn? Je gaat toch ook geen miljoenen investeren om opnieuw houten klompen te herintroduceren in België?

Het is onze aanbeveling 1 à 2 tijdsframes te kiezen die goed bij jouw tijd en karakter passen.  Een goed frame om te beginnen is het weekly timeframe, waarbij elke kaars of candle één volledige week voorstelt.  De weekgrafiek geeft je een mooi beeld van de gezondheid van een aandeel.

Een tweede tijdsframe is het daily- timeframe, waarbij elke kaars één dag voorstelt.  Gebruik het tijdsframe om op basis van het beeld van de weekgrafiek een risico-analyse te maken.

Waar liggen de belangrijkste steun en weerstanden?  Heb ik genoeg ruimte tot de volgende sterke weerstand tegenover mijn intiële stop?

Dat is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.  Je zal immers verleid worden tot tal van emotionele en disciplinaire fouten:

  1. Misschien kan ik nu het signaal al nemen zodat ik een goede prijs heb …
  2. Ik vind geen signaal.  Misschien even kijken op de uurgrafiek …
  3. Ik neem toch de trade, ook al is het potentieel niet goed genoeg …

Laat je hierdoor niet verleiden!  Denk eraan dat je een bepaald aantal signalen kan hebben door de keuze voor een tijdsframe en soms HELEMAAL GEEN SIGNALEN!

Dat kan enkele dagen zijn, maar het kan ook gerust weken tot maanden duren!  Denk ook niet dat je het grote geld enkel met moeilijke daytrade technieken kan binnenhalen!

Peter L. Brandt beschrijft in zijn boek bijvoorbeeld hoe hij op basis van dag en weekgrafieken 60% haalt per jaar.  Check zeker en vast zijn boek maar eens onder onze “lezen” sectie.

Week en daggrafieken zijn the way to go voor beleggers die overdag werken.  Daytrading is emotioneel erg moeilijk en slorpt al gauw massa’s commissies en transactiekosten op.  Hou het dus eenvoudig en begin je keuzes af te bakenen.  Het is nooit te laat om je stijl te herzien!

Laatste aanpassing: 01/08/2011