Monest.NET | Wat denken of voelen beleggers in een kanaal of range?

Wat denken of voelen beleggers in een kanaal of range?

Getraind om te falen ?

kanaal-21

Als we kijken op de weekgrafiek dan kunnen we veronderstellen dat er nog steeds een heleboel beleggers zijn die gefrustreerd rondlopen omdat ze de grote move tussen september 2010 en juli 2011 hebben gemist. Eindelijk overtuigd van het potentieel van de markt kopen ze in, bij elke dip die zich voordoet. Jammer genoeg missen ze het grote plaatje. De SPY is recent afgelsoten onder het 200 MA. Gedurende ongeveer twee maanden bleven we daar in een hardnekkige range. De markt en de onderliggende aandelen was al gebroken, enkel de optimistische kopers konden zich niet van de indruk ontdoen dat dit hét moment moest zijn om bij te kopen. Want: “ze zullen me niet weer liggen hebben hoor!”.

Deze beleggers zijn dus stilaan getraind geworden om geen stops te zetten of ze te negeren, want het komt “toch altijd goed met de markt”. Ze grijpen dan positief nieuws aan in het journaal die bij hun oorspronkelijke overtuiging past en negeren daarbij de signalen die de markten uitstralen. Bijkopen is de boodschap, terwijl objectief de kaarten anders geschud zijn.

Gehaaide en ervaren traders maken van deze liquiditeit gebruik om grote short orders op te bouwen tijdens de range. Telkens de beleggers de prijzen omhoog duwen, vullen de pro’s hun mandje met short- eieren. Bovendien zijn er erg veel mensen die “de range of het zijwaartse kanaal’ traden  en daardoor kopen aan de onderkant en verkopen aan de bovenkant. Een erg lucratieve strategie, als ze blijft werken. Maar wat als de range breekt? Dan krijg je stops die afgaan of short covers (short squeeze) die in werking treden.

Stel je eens voor wat er op psychologie vlak gebeurt als deze lange psychologische range  breekt naar de onderkant.

kanaal-1

Een heleboel beleggers zitten met grote posities aan de long-side.  In het begin gaan ze nog niet panikeren (want ze hebben geleerd dat een dipje een opportuniteit is), maar enkel naar het einde toe van een daling gaan ze massaal in paniek schieten.  Plots werkt de buy-on-dip strategie niet meer en ze voelen zich verloren en moe.  Ze geven het op waardoor een heleboel aandelen worden verkocht.  Deze verkoopgolf doet zich vaak voor op het einde van een significante daling en is ideaal om te beginnen denken aan een cover voor de shorts.

Als de range breekt zijn er daarnaast ook een heleboel huis-tuin-en-keuken technische analisten die hun stops nét onder de range hebben geplaatst. Gehaaide traders weten dat en zullen dat gebruiken. Deze stops gaan plots allemaal af, de institutionele kopers komen opnieuw binnen en drijvende de prijzen tot net boven de steun (waar opnieuw alle stops staan, van de amateur- short sellers). Als deze aankooporders zijn afgegaan, shorten de pro’s opnieuw. De steun wordt gebroken en opnieuw gaan er stops af. Veel beleggers zeggen dan: niet opnieuw bij mij! Ik koop toch, want vorige keer is het ook terug gestegen! Jammer genoeg veert de koers deze keer niet terug en zitten ze gevangen in hun eigen aandelen.

Psychologisch gezien merken we dan ook: hoe langer het kanaal, hoe krachtiger de bewegingen kunnen zijn die volgen omdat veel beleggers door de markt en doorzichzelf op een foute manier zijn geconditioneerd.

Terug naar objectiviteit

Een goede oplossing is in ranges cash te gaan en te wachten tot de markt terug tekenen geeft van heropleving. Als de leiders in de markt toppen beginnen vertonen of beginnen te smelten, dan kan je een kleine short positie openen die stelselmatig kan worden uitgebreid indien de markt je analyse wordt bevestigd.

Laatste aanpassing: 04/10/2011