Monest.NET | Controlegedrag - hoeveel heb ik al verdiend?

Controlegedrag - hoeveel heb ik al verdiend?

Als er één ding is dat je ontzettend nerveus kan maken als belegger dan is het jezelf, de bovenstaande vraag herhaaldelijk doorheen de dag gaan stellen. Als je je rot en onzeker wil voelen, dan is dit de way to go! :)

Nochtans zijn we er allemaal vatbaar voor. We hebben net een positie gekocht en we willen kost wat kost volgen en met onze verlangende ogen zien hoeveel die desbetreffende belegging (liefst in realtime zelfs) opbrengt.

Een slecht idee volgens mij en ik spreek uit ervaring. Het regelmatig checken van je portefeuille verbergt onzekerheid over je beleggingsaanpak en een sterke preoccupatie met de compleet verkeerde kant van de zaak.

Het is namelijk constructiever om je als belegger te focussen op de uitvoering en kwaliteit van je beleggingsproces, dan op het feit of een belegging nu iets oplevert of niet. Of een trade geld opbrengt kan je immers niet voorspellen. Bovendien kunnen goede beslissingen zelfs leiden tot verliezers. Zelfs Warren Buffet of de beste toptrader heeft geen glazen bol. Wat je wel kan doen is je systeemregels overlopen en analyseren of je wel op een correcte manier hebt gehandeld. Leg dat dagboek aan en analyseer jouw emoties!

  • Heb ik volgens plan aandeel X gekocht?
  • Heb ik de juiste hoeveelheid gekocht? Of heb ik té veel of te weinig gekocht?
  • Heb ik té snel of te laat verkocht uit angst of hebzucht?
  • Heb ik zo maar een aandeel gekocht omdat men mij het aanprees? Of heb ik er een reden voor?

Het antwoord op al deze vragen kan je wél controleren, omdat het gaat over je eigen gedrag! Focus dus niet op de uitkomst van je beleggingen, maar op de kwaliteit van je beslissingen!

Go go go!

Laatste aanpassing: 25/10/2011