Monest.NET | Hoe overleef ik in richtingsloze, volatiele markten?

Hoe overleef ik in richtingsloze, volatiele markten?

De marktomstandigheden die we vandaag kennen (dit artikel is geschreven in het jaar 2011) zijn een ware horror voor rasechte trendtraders. De ranges waartussen de dagkoersen bewegen zijn niet alleen behoorlijk groot en extreem volatiel maar bovendien enorm wispelturig. Maandag gaan de indexen bij wijze van spreken 5% omlaag om dinsdag doodleuk te stijgen met 7%. Dergelijke hoge mate van volatiliteit mag dan wel het “Aards Paradijs” zijn voor de (intra)daytraders, voor de beleggers die het vooral moeten hebben van de typische langere trendbewegingen zijn dergelijke welles-nietes spelletjes een ware nachtmerrie.

Voor wie nu al denkt “geen probleem, dan maken we toch vlug even de overstap van trend- naar daytrader” hebben we één advies :’schoenmaker blijf bij je leest!’. Inderdaad, het is absoluut geen goed idee om de trendstrategie te laten voor wat ze is en je heil ergens anders te gaan zoeken. Vergeet niet dat handelen meer is dan het louter zoeken naar een winstsgevend systeem. Het is van primordiaal belang dat de strategie bij je persoonlijkheid past. Als je dus al geruime tijd handelt volgens de principes van een trendvolgend systeem en je voelt je daar ook goed bij dan is het niet logisch dat je plotseling zou overstappen naar een veel kortere termijnoplossing, enkel onder invloed van de lokroep naar een hoger rendement. Niet alleen is voor de intradayhandel veel meer tijd nodig, het vergt ook een veel grotere mentale inspanning om de koersen live te gaan volgen. De regels rond selectie, risk- en moneymanagement mogen dan wel grotendeels overeenkomstig zijn, de aard van het beestje is totaal verschillend en zoiets kan behoorlijk tegenvallen…

Maar wat kan je dan wel doen? Een pasklare oplossing die ervoor zorgt dat alle moeilijkheden in één keer voorgoed van tafel worden geveegd bestaat er spijtig genoeg niet. Toch zijn er een aantal hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je als trendtrader dergelijke trendloze periodes zonder al te veel kleerscheuren kan overleven.

  • Wees (nog) strikter in het selecteren van trade-kandidaten. Tijdens typische trendperiodes maakt het veelal weinig uit wat je koopt of verkoopt. Als het geselecteerde aandeel maar meebeweegt met de algemene markt kan je weinig gebeuren. Tijdens trendloze markten loont het echter wel de moeite om enkel die kandidaten te weerhouden die volledig voldoen aan je vooropgestelde selectiecriteria. Op die manier zal je merken dat het aantal setups automatisch verkleint. Om maar één voorbeeldje te geven : als je normaal gezien enkel kanidaten weerhoudt die een risk/reward ratio hebben van 1/3 dan gebeurt het wellicht wel eens dat een setup die daar net onder valt toch wordt weerhouden omdat zowel het aandeel als de algemene markt een duidelijk trend vertoont. Met het huidige onzekere beursklimaat is het aan te bevelen die iets lossere interpretatie te laten voor wat ze is en de regel strikt te interpreteren.
  • Verklein je aanvankelijke risico! Als je normaal gezien per setup 2% van je kapitaal riskeert dan kan je het risico al voor een groot stuk verkleinen door het risk% te verlagen tot 1%. Je zou er bijvoorbeeld kunnen voor opteren om in moeilijke markten waarbij je merkt dat nieuwe setups keer op keer vrij vlug worden uitgestopt deze regel te implementeren. Dat zoiets meer dan een slok op een borrel scheelt valt makkelijk te bewijzen met volgend voorbeeld. Stel, je hebt 8 verliezers op rij waarbij je telkens 2% verlies maakt op je port. Dat betekent een vermindering van 16%. Nu mag het misschien wel typisch zijn voor een trendstrategie dat aanzienlijke stukken winst opnieuw worden ingeleverd (remember, een trendstrategie betekent dat je meer verliezers dan winnaars hebt) dan betekent niet dat we maar lijdzaam moeten toezien hoe er in ons rendement wordt gesneden. Stel dan je voor hetzelfde voorbeeld na verliestrade 4 was overgeschakeld naar een lager risk% van bijvoorbeeld 1% (omdat je vaststelde dat de markt richtingloos werd) dan zou het totale verlies beperkt zijn geweest tot 12% (4*2% en 4*1%). Toch wel een behoorlijk verschil van 4%!
  • Je risico verkleinen kan echter ook op een andere manier. je kan namelijk voor je setups overschakelen naar een groter timeframe. Handel je bijvoorbeeld op de daggrafiek maar merk je dat er sprake is van sterk nerveuze marken met enorme prijsspikes naar onder en boven toe dan kan het aangewezen zijn om over te schakelen op een groter timeframe. In dit geval bijvoorbeeld de weekgrafiek. Je zal merken dat het hogere timeframe in veel gevallen een groot stuk minder gevoelig is voor de marktkapriolen van het kleinere tijdsvenster. Door je entries vervolgens te baseren op dit hogere timeframe en je stops in te stellen op basis van hetzelfde grotere tijdsvenster zal je merken dat de stops prijsgewijs een stuk verder af zullen liggen van je aanvankelijke instapprijs. In dergelijke omstandigenheden behoud je wel je initiële risk%, door de stop te vergroten vergroot ook je risico per aandeel en kan je een stuk minder aandelen kopen voor hetzelfde bedrag. Voordeel is wél dat de koers meer bewegingsruimte krijgt net omdat je stop een stuk verder af ligt. De kans dat je wordt uitgestopt is op deze manier een stukje kleiner en de kans dat je nog in positie zit als de trend zich uiteindelijk herneemt een stukje groter.

U merkt het, moeilijk betekent niet onmogelijk. Het mogen dan wel harde tijden zijn voor beleggers die meesurfen op de grote trends, in sé verandert er weinig. The rules may have changed, the game remains the same. Of met andere woorden, blijven focussen op risico en het vlug en zonder emotie liquideren van verliesposities blijft regel ‘nummero uno’ om te overleven…zelfs in kwakkelende markten!

Kristoff

Laatste aanpassing: 01/11/2011