Monest.NET | Ben ik een trader of een investeerder?

Ben ik een trader of een investeerder?

Mailtje van Joe Fahmy

Onlangs kreeg ik in mijn inbox een mailtje van Joe Fahmy voor een beleggers-seminar.  Prijzig dat wel … maar Joe is natuurlijk niet de eerste de beste boerenkinkel. Deze man is namelijk een erg gerespecteerde trader met ruim zestien jaar marktervaring en een indrukwekkende track record.

Joe twittert en video-cast er bovendien graag op los en heeft altijd bijzonder goede tips achter de hand voor zowel de startende als de gevorderde belegger.  Geen charlatan dus maar recht voor de raap.  Dat hebben we graag.

Ik wil bij deze even van de gelegenheid gebruik maken om een stukje van zijn website te vertalen, met name: het deel over zijn filosofie.  Ik doe dit omdat het bijzonder sterk aansluit bij onze manier van werken.  Groot voordeel: je hoeft er geen 2.000 dollar voor neer te tellen om hetzelfde te weten. :)

De filosofie van Joe Fahmy (en Monest …)

Het eerste dat je dient te doen is jezelf te definiëren!  Ben je een trader of eerder een investeerder?  Zelf ben ik een trader.  Ik houd posities bij gaande van twee tot drie dagen - tot zelfs twee tot drie maanden.  Elke avond zoek ik naar kandidaten met mijn zelfontworpen scanners die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld.  Deze screeners zijn zowel technisch als fundamenteel.  Ze zijn gebaseerd op modellen en studies van William O’Neil.  Het komt er op neer dat ik vertrek van fundamenteel sterke bedrijven die ik vervolgens koop op het juiste moment EN wanneer de algemene markt gezond is.  Zelf geloof ik dat er maar twee tot drie “gezonde” tijden zijn per jaar.  Het is zaaks je huiswerk goed te doen en deze periodes te identificeren om ze agressief te traden.  De rest van de tijd houd ik me bezig met cash op te bouwen en mijn winst te beschermen.

Zoals Jesse Livermore al zei:

“Je dient niet elke keer in de markt te zitten”.

Het advies van Joe Fahmy

Ga dus op zoek naar een filosofie die past bij je persoonlijkheid en kijk uit naar een mentor - of iemand die succesvol de methode handelt.  Zelf geloof ik niet in het telkens opnieuw her-uitvinden van het wiel.  Als je een value- investeerder bent, bestudeer dan Warren Buffet.  Ik houd zelf van een groei strategie omdat het fundamentele en technische eigenschappen kan combineren, maar het is misschien minder geschikt voor jou?

In elk geval: wees klaar om er voor te werken!  Er bestaat geen vervangmiddel voor ervaring en het handelen in aandelen vereist hard werk en emotionele controle.  Gerald Loeb zei: Kennis die ontstaan is uit echte ervaring is het antwoord op de vraag waarom iemand winstgevend is.  Kennis betekent informatie en de mogelijkheid het in markt-termen te interpreteren.

Bestudeer dus de grote traders.  En verder nog dit: limiteer je verliezers! Je zal dit spoedig merken als je enkele top traders gaat bestuderen.

(bron: about-joe-fahmy op tradingbigwinners.com)

Laatste aanpassing: 12/01/2012