Monest.NET | Waar kan ik inspiratie opdoen voor mijn beleggingsaanpak?

Waar kan ik inspiratie opdoen voor mijn beleggingsaanpak?

Beginnen met beleggen is niet altijd eenvoudig. Een goede start is onze signalendienst te volgen. Zo volg je onze strategische beslissingen op de voet en kan je stap voor stap in de fascinerende wereld van beleggen komen. Na verloop van tijd zal je merken dat je een persoonlijke voorkeur zal ontwikkelen voor een bepaald systeem of aanpak. Dat is hetgeen we willen bereiken! De meest succesvolle beleggers specialiseren zich immers in een systeem dat goed bij hun persoonlijkheid en tijdsbestek aansluit. Om je eigen plan te beginnen bouwen zal je wel wat dienen bij te studeren en lezen. Maar verlies de moed niet! We hebben al flink wat boeken uitgeselecteerd die je op het juiste spoor kunnen zetten. Vergeet trouwens niet een kijkje te nemen in onze eigenste publicaties!

Algemene tip: begin eerst algemeen te lezen en zoek vervolgens een methode die op je lijf en tijdsbesteding geschreven staat. Daarna dien je te gaan specialiseren en je resultaten te gaan opvolgen (met een dagboek en resultatenlogger bijvoorbeeld).

Maak de zaken ook niet nodeloos ingewikkeld! Probeer een duidelijk en concreet antwoord te formuleren op volgende vragen:

 • Wat kopen?
 • Wanneer kopen?
 • Hoeveel kopen?
 • Wanneer verkopen?
 • Wat is risico?
 • Wat is een opportuniteit?
 • Heb ik een edge (een winstgevend voordeel op de anderen)?

Plan your trades … En trade your plan!

Zonder plan of doel dobber je reddeloos rond in de woelige financiële zee. De kans is dan groot dat je bootje bij het minste onweer zal omslaan. Je weet niet meer waar je bent en je zwemt alle kanten op (vaak recht op enkele gevaarlijke rotsen). Een goede voorbereiding is dus onontbeerlijk om te slagen op de beurs. Elke zichzelf respecterende belegger heeft een duidelijk zicht op zijn eigen overtuigingen en doelen. In dit eerste deel behandelen we het belang van een beleggingsplan! Als je nog geen zicht hebt op je persoonlijke voorkeuren voor specifieke systemen en manieren van handelen kan je met deze stap nog even wachten en beginnen met inspiratie op te doen in het puntje ‘inspiratie voor systemen’:

Een beleggingsplan bouwen Deel I (gratis)

Inspiratie voor systemen

Elk begin is moeilijk en voor beginnende beleggers is het vaak onduidelijk welke stappen ze dienen te zetten om zelf tot een goed beleggingsplan te komen. Wij bij Monest raden aan om te beginnen met onze eigenste signalendienst. Je krijgt er niet enkel kant en klare signalen gepresenteerd, maar ook de reden waarom we precies kandidaat X of Y hebben weerhouden. Regelmatig maken we ook filmpjes met uitleg over hoe we onze kandidaten hebben gevonden en hoe we ze - volgens een duidelijke logica - verder gaan opvolgen.

Veel van onze gevorderde leden zijn vertrouwd met onze manier van werken en zijn ondertussen bezig met de opbouw van hun eigen winstgevende systeem. Er bestaat immers geen ‘juiste manier’ van beleggen! Om inspiratie op te doen kan je best één van volgende boeken lezen. Je vindt er niet enkel informatie over aankoop & verkoopstrategieën maar ook rond hoeveel je dient te kopen, hoe je risico dient te controleren, hoe je winst kan maximaliseren en hoe je jezelf en je eigen reacties op winst en verlies beter kan leren begrijpen.

Uit de interviews die ik deed met verschillende bekende traders (Brian Shannon, Chris Perruna, Chris Kacher, Gil Morales, …) bleek dat er telkens enkele boeken naar voor worden geschoven als meesterwerken. Werken die niet direct een concreet systeem beschrijven, maar je wel verder kunnen helpen in het ontwikkelen en vooral begrijpen van wat nodig is om winstgevend te handelen.

De belangrijkste werken zijn:

 • Trade Your Way to Financial Freedom - Geschreven door de befaade trading-psycholoog Dr Van K. Tharp. Dit is een absolute must voor beginnende en gevorderde beleggers. Het bevat informatie over aankopen, verkopen, stops, winstnemen, position sizing, psychologie en nog veel meer! Mijn persoonlijke nr 1 dus.
 • Secrets for Profiting in Bull and Bear Markets - dit boekje is vooral geliefkoosd door Brian Shannon. Het gaat over Trend Trading in verschillende markten.
 • Trading for a Living - Een mooie inleiding in technische analyse en in succesvol beleggen in het algemeen. Een aanrader voor beginners.
 • The Way of the Turtles - naar voorgeschoven omwille van zijn psychologische invalshoek op de markten. Dit boekje gaat over het kweken van beginnende beleggers tot gehaaide traders. Hoopvol bovendien om te lezen voor beginnende beleggers.
 • Market Wizards - Bevat een heleboel interessante interviews met traders over hun aanpak en strategie. Veel van de traders die ik heb geïnterviewd hebben hier hun ideetjes opgedaan.
 • Technical Analysis Using Multiple Timeframes - een heel mooi boekje over technische analyse aan de hand van verschillende tijdsframes (dag, week, maand). Je kan het boek krijgen via Amazon.
 • Trade Like an O’Neil Disciple - uitstekend boek van Chris Kacher en Gil Morales over growth- investing!
 • Traders Interviews Website - deze collega’s interviewen regelmatig beleggers over hun strategieën en er zitten enkele pareltjes tussen! De moeite waard!

Boeken die je kunnen helpen om specifieke onderdelen beter te begrijpen

Zoals we reeds hebben verteld in het begin van dit artikel maken we het graag veel te moeilijk. Dit is trouwens een bekende valkuil. Het is interessanter en beter op zoek te gaan naar een methode die bij jou past en waar je je in kan specialiseren. Vervolgens dien je een antwoord te formuleren op de verschillende onderdelen van winstgevend beleggen. We hebben er ook telkens enkele leesideetjes aan toegevoegd.

To the battlefield!

Een overzicht van al onze artikelen kan je hier vinden: Alle Beurspublicaties!
Meer weten over onze signalendienst?

Veel succes!
Michel Lahaye
Psycholoog en Beleggingscoach

Laatste aanpassing: 16/01/2012