Monest.NET | Het nut van risk- en moneymanagement adhv Google (deel 1)

Het nut van risk- en moneymanagement adhv Google (deel 1)

Vandaag, 20 januari 2012, kwam internetgigant Google voorbeurs met resultatencijfers over het vierde kwartaal van 2011 naar buiten. Niettegenstaande de omzet in vergelijking met 2011 steeg naar 2,71 miljard dollar (tegenover 2,54 miljard dollar in 2010) bleek ‘meer‘ niet ‘meer dan genoeg‘ te zijn…

Het aandeel sluit de handelsdag af met een verlies van meer dan 8%, wellicht een koude douche voor héél wat beleggers, niet in het minst voor diegenen die net voor de kwartaalresultaten zijn ingestapt met het oog op positieve verwachtingen…

Dat dergelijk beursnieuws hard in een portefeuille kan snijden gaan we hier even uit de doeken doen aan de hand van een fictief voorbeeld waarbij onze fictieve persoon met de originele naam ‘Jan’ belegger van dienst is. Jan heeft al enkele jaren ervaring met de beurs en gebruikt voornamelijk technische analyse om zijn aan- en verkoopbeslissingen te motiveren. Toch zit Jan in een moeilijke fase, het lukt hem namelijk wel om geld te verdienen op de beurs maar om de één of andere ‘duistere’ reden geeft hij zijn zuurverdiende centen toch telkens terug aan de markt…

Eerst en vooral keren we even terug in de tijd, meer bepaald naar 18 januari 2012 waarbij Jan volgende daggrafiek op zijn scherm zag staan en volgende analyse maakte :

goog1

Op basis van de informatie die de grafiek hem aanlevert ziet dit er volgens Jan wel degelijk een mooie setup uit :

  • Koers zit in een opgaande trend zoals o.a. aangegeven door het stijgende 50 daags gemiddelde (blauwe lijn) dewelke boven het 200daags gemiddelde ligt (rode lijn)
  • Momenteel wordt het uitbraakniveau dat al dateert van half november 2011 opnieuw getest als steun, aangegeven door de groene horizontale lijn op bovenstaande grafiek. De koers lijkt daar inderdaad opnieuw tot rust te komen na de toch wel hevige downmove begin januari.
  • De vroegere weerstand die nu steun is geworden krijgt trouwens versterking van hetzelfde 50daags gemiddelde dat zijn rol als buffer perfect lijkt in te vullen.
  • De koers ligt momenteel gevangen in een nauwe tradingzone, aan de bovenzijde begrensd door het prijsniveau 634$ en aan de onderzijde door het prijslevel 620$.

Vanuit technisch oogpunt heeft deze grafiek inderdaad alle kenmerken van een zuivere retracement binnen een opgaande trend. Dergelijke setups bieden niet alleen kansen aan bestaande beleggers om hun positie te vergroten maar bovendien zijn dit mooie opportuniteiten voor nieuwe kopers die nog geen google in portefeuille hadden en nu alsnog mee op de trein willen springen terwijl die even halt houdt in het station…

Tot daar de technische analyse. Jan besluit om een kooporder in te leggen voor de volgende handelsdag, 19 januari. Jan maakt gebruik van een geavanceerd tradingplatform en aan de hand van een aantal artikels die hij ergens op het internet heeft gelezen weet Jan dat het gebruik van juiste orders hem héél wat financieel leed kan besparen.

Jan legt een Buy Stop Limit order in aan 635.11$ met een limiet aan 635.25$ en een stoploss aan 618.22$. Dit houdt in dat het kooporder pas van kracht wordt als de koers 635,11$ bereikt maar dat Jan maximaal 635,25$ wenst te betalen. Openen de google aandelen de volgende dag dus aan een hogere prijs dan zal het order niet worden uitgevoerd. Op deze manier vermijdt Jan namelijk dat hij een te hoge prijs betaalt mocht het aandeel plotseling veel hoger openen.

Jan heeft ook geleerd om niet teveel te riskeren per positie, daarom zorgt Jan ervoor dat wanneer zijn initiële stoploss zou worden geraakt hem dit maximaal een verlies oplevert van 2% op zijn portefeuille. Daartoe berekent Jan het verschil tussen zijn gewenst aankoopniveau (635.11$) en zijn stoploss (618.22$). Dit geeft een risico per aandeel van welgeteld 16,89$.

Om nu het aantal aandelen te berekenen dat Jan mag kopen deelt hij zijn maximale risico - in dit geval 2% van 15000$ oftwel maximaal 300$ - door het risico per aandeel dat eerst hierboven werd berekend. Dit geeft dus 300/16,89 =17,7 aandelen.

Jan rond voor alle zekerheid het aantal af naar beneden en geeft het order in voor 17 aandelen google.

Een dagje later is Jan een erg opgetogen man en dat heeft alles te maken met de onderstaande chart.

goog2

  • De koers opende aanvankelijk boven Jan’s ingestelde limiet maar intraday daalde de koers tot 631,46$waardoor het kooporder van Jan alsnog werd uitgevoerd aan de gewenste prijs.
  • Meer zelfs, het aandeel steeg nadien opnieuw en sloot uiteindelijk af met een winst van iets meer dan 1% wat Jan na één dagje al een leuke winst oplevert van iets meer dan 4$ per aandeel (gekocht aan 634,11$ en huidige sluitingsprijs aan 639,57$).
  • Verder is het Jan opgevallen dat hij blijkbaar niet alleen was met zijn positieve technische analyse voor Google, het koopvolume vandaag lag namelijk een héél stuk hoger dan normaal het geval is. Dit sterkt Jan in zijn overtuiging dat hij een goede beslissing heeft genomen en dat dit wel eens een mooie winnaar zou kunnen worden in zijn portefeuille. Jan gaat dan ook slapen als een tevreden man, benieuwd naar het verdere verloop in de komende dagen en weken.

Als Jan de volgende dag vanop zijn werk na opening van de Amerikaanse markt om 15.30 uur eens vlug zijn gegeerde google aandelen checkt gelooft hij zijn eigen ogen niet! Google is een héél stuk lager geopend, er werden blijkbaar kwartaalresultaten kenbaar gemaakt die niet aan de verwachtingen voldeden. Door de lagere opening is de stoploss op Jan’s longpositie van kracht geworden en werden zijn veelbelovende google aandelen zonder pardon verkocht. Spijtig genoeg niet aan de gewenste stoplossprijs want de koers is flink lager geopend. De aandelen werden bij opening onmiddellijk verkocht aan marktprijs, zijnde 590,53$

goog3

Jan kijkt dus tegen een verlies aan van maar liefst 740,86$ (verschil tussen aankoopprijs en verkoopprijs maal het aantal aandelen dat Jan in portefeuille had), iets minder dan 5% op zijn volledige portefeuille, héél wat meer dan zijn gewenste risico van 2%.

Jan is er het hart van in en begrijpt niet waarom hem dit nu net moet overkomen. Jan heeft het gevoel dat het hem niet wordt gegund en dat deze zaken alleen hem overkomen. Bovendien is hij ervan overtuigd dat hij de nodige voorzichtigheid aan boord heeft gelegd. Hij gebruikte een stoploss en hij heeft aanvankelijk rekening gehouden met de 2% risicoregel per positie op zijn totale beleggingskapitaal. Jan is er dan ook zeker van dat hem geen fout treft en dat hij simpelweg ongeluk heeft gehad. Hij besluit dan ook de bittere pil door te slikken en op zoek te gaan naar nieuwe kansen.

Maar is dat ook zo? Is Jan inderdaad voorzichtig genoeg geweest?  Of zijn er zaken die toch wel enige aandacht vragen en eventueel verbeterd kunnen worden? Meer daarover in het vervolgartikel!

Kristoff

Monest.net

Laatste aanpassing: 20/01/2012