Monest.NET | Omgaan met kwaadheid en frustratie tijdens het beleggen

Omgaan met kwaadheid en frustratie tijdens het beleggen

Als kind worden we kwaad of gefrustreerd als we onze zin niet krijgen. Je hebt iets verwacht (een cadeautje, een uitstap naar de zoo of een gezellig avondje), maar in de plaats krijgen we een handgeweven trui of een stuk houten speelgoed. Je zou voor minder de muren oplopen. Maar hoe je ook roept, tiert of als een gek over de grond rolt, je kan de werkelijkheid niet veranderen of controleren.

Op de beurs is het regelmatig net van dat. Je meent het goed met een bedrijf of een belegging Je koopt aandelen en dan werkt die vervelende beurs toch wel niet mee zeker! Ik koop en dat begint hier te dalen! Om gek van te worden! Zeker nu ik net die short- positie hebt omgeruild voor een long- positie. Alweer een verlies! Die beurs weet precies wat ik van plan ben en doet potverdikke elke keer het tegenovergestelde!

In mijn eigen trading account heb ik deze week hetzelfde meegemaakt in de TNA ETF. De range van februari werd gebroken, voor de eerste keer vergezeld met verkopen in aandelen over quasi heel de lijn. Als gevolg ben ik short gegaan rond 58. Persoonlijk plaats ik enkel mentale stops op etf’s dus de stop kan ik je nu niet meegeven (maar hij lag iets boven de zestig). De sell-off ging nog eventjes door en werd (logischerwijs) gevolgd door een kleine heropleving rond 54 met weinig volume en weinig bijval (breadth) over de volledige markt. Tijdens de dag shortte ik daarom nog enkele TNA’s bij aan 56 (daar ik interpreteerde op basis van mijn gegevens dat de opwaartse beweging een lichte bounce was). De dag er achter kreeg de beurs echter tegen mijn verwachting in bezoek van een heleboel over- enthousiaste kopers. Ik werd genoodzaakt tegen mijn oordeel in, de short-positie met verlies af te sluiten. Mijn mentale stop werd immers geraakt en ik moest noodgedwongen mijn positie afsluiten. Een verlies op portefeuille van een goede 4%. Momenteel ben ik cash en wacht ik af hoe de markten gaan evolueren. Mijn huidige bias is voorlopig veranderd naar zijwaarts (kan snel veranderen). Zowel kopers al verkopers staan immers aan alle kanten te trekken en te duwen, maar raken het voorlopig nog niet eens. Dip buyers staan klaar om stukken op te kopen bij een daling, maar short sellers en nerveuze beleggers staan klaar om voor de nodige supply aan de bovenkant te zorgen met een frustrerende range tot gevolg voor trendvolgers zoals ik.

TNA ETF Monest Artikel

Soit. Het gevaar is nu dat ik me teveel zou gaan laten leiden door mijn gevoelens. Mijn toekomstige beslissingen zouden dan door mijn eigenste frustraties kunnen beïnvloed worden:

  • Volgende keer zet ik meer in!
  • Ik neem in de toekomst sneller winst!

Maar je zal het net zien … door snel winst te nemen loop ik toch wel niet wéér die grote kans van het jaar mis zeker. De markt gaat omhoog zonder terug te kijken. Had ik het maar geweten hé! Door een volgende kans niet ten volle te begrijpen loop ik mogelijks een opportuniteit om alle verliezen goed te maken (en bovenop geld te verdienen natuurlijk) te missen.

Kwaadheid is dus een symptoom dat je in het oog moet houden. Het is een reactie op het verlies aan controle en vertrouwen in je strategie. Maar bij veel beleggers duidt het gewoon al simpelweg op een gebrek aan een strategie of een plan met scenario’s. Als je immers voldoende studiewerk achter de kiezen hebt weet je hoe je systeem presteert in deze uitzonderlijke omstandigheden en hoef je je niet kwaad te maken. Het hoort bij het systeem en het is een vervelend, maar voorspelbaar gegeven.

Houd dus je eigen kwaadheid in de gaten en grijp terug naar je eigen onderzoek of vastgelegde regels. Laat je niet kisten, maar bekijk het op lange termijn. Elke belegger wordt ooit wel eens van de ene muur tegen de andere gesmeten. De overlevers zijn de beleggers die volhouden en gedreven verder doen met hun studiewerk en het opbouwen van ervaring.

Michel Lahaye

Laatste aanpassing: 10/03/2012