Monest.NET | De absolute noodzaak aan een beleggingsplan op de beurs - Deel I

De absolute noodzaak aan een beleggingsplan op de beurs - Deel I

Je hebt een plan nodig om te overleven!

Het speelt zelfs geen rol of je een goed of een slecht plan hebt. Elk plan is beter dan geen plan. De meeste nieuwe beleggers kennen zo weinig van beleggen dat ze veronderstellen dat ze het wel zullen leren als ze er mee bezig zijn. Een grote denkfout die er tot leidt dat onze nieuwe beleggers nooit lang zullen overleven (wat hun ego’s ook mogen beweren op cafĂ©)

Alvorens je een euro investeert en zelfs voordat je nog maar denkt aan het openen van een beursrekening moet je bereid zijn om een plan op te stellen. Dit hoef je natuurlijk enkel te doen als je bij het succesvolle (kleine) deel van beleggers wil behoren.

Beleggen, vereist een heleboel nieuwe vaardigheden zoals bijvoorbeeld het evalueren van je resultaten, het inschatten van risico, het correct uitvoeren van je plan, contextueel denken of het aanleggen van procedures en routines. Bovendien dien je regelmatig tegen je emoties in te gaan. Als de markt x zegt, moet jij soms y doen. Allesbehalve eenvoudig alweer, zonder zo’n degelijk plan achter de kiezen!

Als je over een plan beschikt wordt het dus plots veel eenvoudiger om de juiste beslissingen te maken (zelfs tegen je gevoelens in). Een plan geeft je een gezonde basis om je acties te gaan uitvoeren en achteraf (belangrijk!) te gaan evalueren. Het is heel eenvoudig: of je volgt het of je volgt het niet.

Laatste aanpassing: 23/03/2012