Monest.NET | De absolute noodzaak aan een beleggingsplan op de beurs - Deel II

De absolute noodzaak aan een beleggingsplan op de beurs - Deel II

Waarom een beleggingsplan op de beurs (deel II)

Op het vorige artikeltje kreeg ik onmiddellijk enkele terechte vragen van Monesters:

  1. Waarom heb ik zo’n plan eigenlijk nodig?
  2. Hoe ziet zo’n plan er eigenlijk uit?
  3. Kan je daar een voorbeeld van geven?
  4. Wat dient er allemaal in mijn plan te zitten?
  5. Hoe begin ik daar aan? Tips.

Met die vragen in het achterhoofd zal ik proberen in een reeks artikeltjes uitleg te geven over de opbouw van een beleggingsplan.

VRAAG 1: Waarom heb ik zo’n eigenlijk plan nodig?

Een goede vraag! Laat ons even beginnen met een kleine vergelijking.

Stel je een brandweerman voor die ongetraind een brand binnen komt waaien. Onmiddellijk nadat hij in de vlammenzee stapt wordt deze arme man geconfronteerd met een grote angst. Niet enkel de vlammen en het instortingsgevaar doen hem huiveren, ook de plotse confrontatie met twee zwaargewonde personen snoert hem de keel dicht. Hij taxeert de situatie zo goed als mogelijk en merkt dat hij slechts één van de twee personen kan redden uit de klauwen van het vuur. Wie zal hij toch kiezen? Uiteindelijk besluit hij voor de jonge vrouw te gaan. Met de vrouw in zijn armen loopt hij uiterst opgewonden naar de voordeur. Ze halen het net op tijd. Jammer genoeg overleed de achtergelaten man een half uurtje later. Hij zou ook nog kunnen gered worden, indien hij dit zou gecommuniceerd hebben aan zijn collega’s. Door zijn emoties is hij dit compleet vergeten. Ook de oudere man die bedolven lag onder het puin heeft hij niet opgemerkt.

Met dit extreem voorbeeld wil ik aantonen dat we vaak onvoorbereid het slagveld van de beurs optrekken. Zonder voorbereiding, training of planning kunnen alle onvoorziene gebeurtenissen catastrofale gevolgen hebben. Zonder plan reageren we dus emotioneel en zijn we bijgevolg reddeloos verloren. Allerlei denkfouten en controlepogingen duiken vervolgens op tijdens de beursdag. We reageren impulsief op grote schommelingen. We nemen het beleggen persoonlijk en worden gefrustreerd, volgen de hele dag de koersen in de hoop het verloop te kunnen controleren en zijn kwaad op onszelf omdat we iedere keer worden uitgestopt. Volgende keer zet ik geen stops meer!

Een plan is dus in eerste plaats nodig om je tegen jezelf te beschermen. Het biedt een objectieve richtlijn voor je handelen. Het is een consistente verzameling aan scenario’s op het vlak van instappen, opvolgen, stopsplaatsing, uitstappen, risico nemen en emotionele controle. Een plan is bij voorkeur een bril die bij je past. Het is een bril waarin je jouw keuzes dient te plaatsen en te verantwoorden. Een plan is je enige objectieve vriend. Hij is hard en genadeloos … een vriend die je op het einde van de dag zegt: he! Je hebt alle regels in de wind geslagen! Je bent op goede weg om alles kwijt te spelen, makker!

Laatste aanpassing: 24/03/2012