Monest.NET | Het opstellen van een beleggingsplan - Deel I

Het opstellen van een beleggingsplan - Deel I

1. Wat is een beleggingsplan?

Een beleggingsplan is een complete verzameling van geschreven regels die elk aspect van je leven als belegger in kaart brengt. We bedoelen daarbij niet enkel regels die beschrijven wanneer je in een bepaalde positie dient te stappen of wat je juist gaat kopen. Een beleggingsplan is veel meer dan dat. Het beschrijft onder andere ook:

  • wat je opvattingen over beleggen zijn
  • wat de beschikbare tijd is
  • wanneer je van je plan mag afwijken
  • hoe het emotioneel met je is gesteld
  • wat je doelen zijn op korte en lange termijn

Een beleggingsplan is kort samengevat een soort kompas dat je kan gebruiken om jezelf op het rechte pad te houden in een door miljoenen gegevens gedomineerde complexe financiële omgeving.

Veel amateurs beschikken niet over een beleggingsplan of enige andere vorm van opvolging. Ze proberen - om het met een metafoor uit te drukken - lukraak wat herten neer te schieten maar gaan hiervoor compleet onvoorbereid op pad. Ze vergeten dat er in het oerwoud ook beren rondlopen, dat het behoorlijk koud kan worden en dat ze een landkaart hadden moeten meenemen om niet te verdwalen.

Beleggers met een plan beschikken over een handig hulpmiddel om hun resultaten te gaan meten. Ze kunnen hun vooruitgang (niet enkel financieel maar ook persoonlijk) continu opvolgen. Dit zorgt ervoor dat ze zonder al te veel stress kunnen beleggen. Als je niet over een plan beschikt is dit quasi onmogelijk. Deze laatste categorie beleggers baseert zich dan ook voornamelijk op tips, buikgevoel of de stand van de maan. Handelen is voor hen bijzonder frustrerend en moeilijk omdat ze zich voortdurend op een emotionele en bedreigende achtbaan bevinden. Dit is uiteraard bijzonder nefast voor de prestaties van onze belegger.

Maar het louter beschikken over een plan leidt nog niet tot succes! Dat zou maar wat te eenvoudig zijn. Een goed plan kan wel daarentegen helpen om verliezen tot een minimum te herleiden en je te helpen langer “in business” te blijven. Het kan je niet helpen om de toekomst te voorspellen, maar het kan wel beschrijven hoe je zelf gaat reageren op bepaalde gebeurtenissen. Een goed plan bestaat dus uit een lijst van strategische antwoorden op gebeurtenissen die buiten jouw controleveld liggen. Je kan immers slechts een ding controleren - en dat is jezelf!

Er heerst verwarring over het verschil tussen een beleggingsplan en een beleggingsstrategie. Zoals we reeds hierboven schreven bestaat een plan uit een set van regels die elk aspect van je leven als belegger dirigeert. Het is dus veel omvattender dan een strategie die enkel bestaat uit een beschrijving van entry en exit criteria. Een beleggingsplan kan dus perfect bestaan uit meerdere strategieën.

2. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een beleggingsplan?

Beter inzicht

Het beschikken over een beleggingsplan maakt beleggen een heel stuk eenvoudiger. Door een plan in te schakelen limiteer je de mogelijkheid om slechte trades te maken. Een plan zorgt er voor dat je bepaalde psychologische obstakels sneller kan overwinnen omdat je objectief kan zien of je verlies te wijten is aan een slechte uitvoering van je strategie of er iets niet meer werkt in je geselecteerde aanpak. Zonder plan blijf je ronddobberen en zal je nooit de echte redenen kunnen achterhalen.

Een bondgenoot in het heetst van de strijd

Een beleggingsplan stuurt voor een groot stuk de beslissingen in het heetst van de strijd. Eens we in een positie zitten nemen onze emoties vaak een loopje met onze gedachten. Een plan kan ons hier tegen beschermen door te beschrijven waar we winst dienen te nemen en waarom je stops dient te respecteren om je kapitaal te beschermen. In een goed plan staat elke actie uitgeschreven zodat je in de vurige strijd op de beurs geen door hebzucht of angst geïnspireerde trades gaat maken.

Rust, vertrouwen en vastberadenheid

Stress-vrij beleggen is een stuk eenvoudiger als je ten volle weet waar je mee bezig bent. Een plan zorgt ervoor dat heikele psychologische punten onder controle kunnen worden gehouden. Je maakt daardoor minder irrationele beslissingen die je duur kunnen komen te staan. Je weet en beseft dat je de markten niet onder controle kunt krijgen, maar wel jezelf. Een plan zorgt voor een vorm van opvolging en controle zodat je letterlijk kan zien waar de problemen zitten.

Laatste aanpassing: 20/06/2012