Monest.NET | Het opstellen van een beleggingsplan - Deel II

Het opstellen van een beleggingsplan - Deel II

Ken jezelf! Doe de test (straks!)

oracle1

Nagenoeg elke professionele belegger zal je zeggen dat om succes te boeken op de beurs je vooral je eigen geest dient te begrijpen. Veel beginnende beleggers zijn echter compleet onvoorbereid op de gewelddadige aanvallen op hun gedachten en emoties. Ze reageren met euforie als ze winnen of met angst en frustraties als ze verliezen.

Professionele traders daarentegen hebben (vaak) een soort beleggingsnirvana bereikt. Hun gedachten en gevoelens vloeien over in een zee van kalmte. Ze zitten er niet mee in of ze nu winnen of verliezen. Hun hoofd begint niet te tollen en hun maag keert niet om als er onverwachte dingen gebeuren. Om deze toestand te bereiken zal je jezelf dienen te kennen en te beseffen hoe je persoonlijk reageert op winnen en verliezen. Eens je zicht hebt op jouw eigen sterktes en zwaktes kan je ze integreren in je beleggingsplan.

Wat zijn jouw persoonlijke sterktes en zwaktes?

Maak alvast een lijstje van alle sterke en zwakke punten die je denkt te hebben, met betrekking tot beleggen. Ben je impulsief? Creatief? Flexibel of star? Ben je eerder slordig of emotioneel? Kritisch of naïef? Ga voor elke sterkte en zwakte na hoe dit je zou kunnen beïnvloeden in het nemen van beslissingen.

Het achterhalen van sterktes/zwaktes is voor sommige beleggers eenvoudiger dan voor andere. Misschien ben je wel een F16 piloot die getraind is in het nemen van moeilijke beslissingen in gevaarlijke en onzekere omstandigheden. Maar het omgekeerde is evenzeer mogelijk: ben je een prikkelzoeker? Een waaghals? Of heb je een onbewust verlangen om angst en frustratie te voelen? Alles kan en alles mag vermeld worden. Je hoeft je niet te schamen voor je eigen punten aangezien het hier gaat om het ontwikkelen van een plan dat op jouw lijf geschreven is. Het klopt inderdaad dat sommige beleggers beter behept zijn met eigenschappen die relevant zijn voor succes op de markt, maar in principe kan iedereen de belangrijkste competenties aanleren. Je moet alleen niet proberen jezelf beter voor te doen dan je bent. Ben je impulsief? Dan is dat prima. Ben je eerder een “koud type”, dan is ook dat OK.

Het idee achter het ontwikkelen van zelfkennis is dat je een systeem dient te kiezen dat bij jou past. De kans is immers groot dat anders succes zal uitblijven. Als je niet ten volle vertrouwd en geloofd in een systeem dat op jouw persoonlijke lijf is geschreven, dan zal je het nooit maken als belegger!

Vul het onderstaande lijstje aan:

Mijn sterkste punt is … (mijn vermogen om winst te laten lopen en verliezers te couperen zonder angst of frustratie omdat ik weet dat markten niet kunnen worden voorspeld en perfect zijn. Dit draagt bij tot het bereiken van mijn doel om consistent winstgevend te zijn)

Mijn zwakste punt is (veel te snel verlies wil nemen uit schrik om grotere verliezen te krijgen. Hierdoor krijg ik soms een hele reeks verliezers op een rij die me doen twijfelen aan mezelf en mijn strategie). (mijn impulsiviteit die vooral optreed als ik posities opvolg tijdens de dag. Bij nieuwsberichten durf ik angstig worden en verkoop ik de positie te snel) (is dat ik soms handel tijdens het werk. Hierdoor word ik sneller afgeleid en maak ik soms de verkeerde beslissingen). (ik te veel overleg met andere mensen en op fora zoek naar bevestiging. Hierdoor kan ik posities langer bijhouden dan gewenst omdat ik het gevoel krijg dat het “toch nog goed zal komen”)

Het volgende aspect uit het plan zal me helpen om dit zwak punt aan te pakken … (het gebruiken van een voorafbepaalde stop op basis van ATR. Als deze stop is geraakt, zal ik stoppen met handelen voor de dag). (het niet opvolgen van mijn beleggingen tijdens de markt en enkel orders in te geven na sluitingstijd)

Doe een mini Trader Personality Test!

Om je te helpen met deze opdracht heb ik de 3D Trader Personality Quiz vertaald van Toni Turner, die verder in detail werd besproken door Brett N. Steenbarger. Deze kleine vragenlijst bevat enkele items die peilen naar enkele aspecten van je persoonlijkheid. Er zijn geen goede of foute antwoorden in deze test. Het doel van de vragenlijst is enkel het achterhalen van je persoonlijke stijl, zodat je deze beter kan matchen met je beleggingsstijl.

Doe de mini- persoonlijkheidstest voor beleggers!

Laatste aanpassing: 29/06/2012