Monest.NET | Waarom je best je beursdoelen niet communiceert!

Waarom je best je beursdoelen niet communiceert!

Onlangs stootte ik op een psychologisch artikel rond motivatie waarbij de auteur het probleem van de “goede voornemens” ludiek onder de loep nam.

Het probleem bij goede voornemens is vaak dat ze worden uitgesproken in groep (je weet wel, zo rond Nieuwjaar ergens, na een flinke kater enzovoort, of om het meer in onze branche te zoeken na een financiële tegenslag bijvoorbeeld). We spreken dan onze allerbeste bedoelingen uit.

Jammer genoeg is dit communiceren van doelen nu net gevaarlijk om ze op termijn te gaan realiseren.  Als je immers snel je doelen deelt met de wereld, worden ze een stukje sociale realiteit, waardoor je geest de indrukt krijgt dat je ze reeds hebt uitgevoerd.

Om dus optimaal aan je beleggingsplan en strategie te beginnen na een tegenslag, of na een dronken avond houd je dit doel beter voor jezelf en begin je in je eentje een zo concreet mogelijk plan uit te werken.

De doelen die beleggers zich stellen zijn ook vaak vaag: ze zijn weinig concreet geformuleerd en ze bevatten té veel uitdagingen in té weinig tijd. Het resultaat is dan ontgoocheling en frustratie.  Dit kun je trouwens ook zien bij gewichtsverliesprogramma’s.

Moraal van het verhaal:

1. Vertel je doelen aan niemand (en als je dit toch wil doen, zeg er dan bij dat het erg moeilijk zal zijn en dat je hulp nodig hebt dit vol te houden).

2. Stel een concreet plan op met afzonderlijke acties per week of per maand en evalueer regelmatig je vooruitgang.

Veel succes!

Michel

Laatste aanpassing: 06/09/2012