Monest.NET | De Standaard - Vegetarisch Beleggen

De Standaard - Vegetarisch Beleggen

Oorspronkelijk artikel: http://www.standaard.be/cnt/DMF20121010_041
Datum: 10/10/2012

Welkom bij wat de introductie moet zijn van een gloednieuw idee voor een beleggingsfonds. Eentje dat zich richt tot vegetarische beleggers en dan ook enkel vegetarisch verantwoorde beleggingsbeslissingen zal nemen. Met alle aandacht rond het verkleinen van onze ecologische voetafdruk vinden we in vegetarisme immers een van de eenvoudigste, goedkoopste en meest effectieve oplossingen voor deze problematiek. Ik ben dan ook druk op zoek naar investeerders … al meer dan 15 jaar.

Aangezien u dit nog leest is minstens uw nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat heeft beleggen met vegetarisme te maken? Bitter weinig uiteraard. Maar voor u het idee afschiet als compleet absurd, wil ik u de vraag stellen of u ook zo denkt over ethisch beleggen, groen beleggen, en dergelijke meer? Gelooft u echt dat u de wereld kunt verbeteren door deze beleggingsvormen? Dan is een vegetarisch beleggingsfond even zeer een goed idee, toch?

Common sense

Het zou kunnen. Als dit soort fondsen louter bedoeld zouden zijn om in het kapitaal te investeren van dergelijke bedrijven, via een beursgang of kapitaalsverhogingen. Doen ze dit door aandelen op de beurs te kopen, dan kopen ze die aandelen echter al van andere aandeelhouders zonder dat het bedrijf in kwestie daar iets mee te maken heeft, laat staan daar een voordeel uit haalt.

Men investeert dan wel z’n geld maar niet in een bedrijf. Het enige wat men doet is het faciliteren van andere beleggers die op dat moment willen uitstappen. Vinden die aandeelhouders geen kopers, dan zullen ze gedoemd zijn hun vraagprijs te verlagen of hun aandelen vast te houden. De waarheid is dat een goed bedrijf onafhankelijk is van z’n beurskoers voor geld. Bij de IPO passeert het bedrijf langs de kassa, daarna gebeurt alle handel tussen bestaande en kandidaat aandeelhouders. Veel IPO’s (n.v.d.r. beursgangen) dienen zelfs louter tot het bieden van de mogelijkheid hun posities te verzilveren, aan de aandeelhouders van het eerste uur.

Geloven doet men dus beter in de kerk en niet op de beurs. Hetzelfde kan gezegd worden voor wie er het geweten wil sussen. Beleggen heeft minder met bedrijven te maken dan we willen geloven. Althans, gegeven onze gebrekkige of na-ijlende informatie omtrent die bedrijven in een asymmetrische informatieomgeving. Er zal geen granaat minder gemaakt worden als men aandelen verkoopt (of deze niet koopt).

Bovendien raken de ontuchtbedrijven (gokken, tabak, sex, drank wapens) makkelijk aan geld door hun hoge winstgevendheid. Het is dus een illusie deze sectoren te kunnen beteugelen door er de aandelen van te weren. Men zou dan nog beter in deze sectoren kunnen beleggen en de winsten voor betere doeleinden gebruiken. Maar het blijven andere beleggers die dit betalen, nooit het bedrijf.

Nieuw speelgoed

Tot slot lijkt er een correlatie te bestaan tussen het verschijnen van nieuwe producten en toppen op de beurs. Dit geeft mogelijks aan dat het ontstaan van sommige van deze producten ingegeven is door marketing, intellectueel geweld en job protectionisme.

De belangrijkste reden voor particuliere beleggers om een nieuw financieel product te kopen, is voorop willen lopen ten opzichte van andere beleggers en vrienden, zo blijkt uit onderzoek van economen Arvid Hoffmann van de Universiteit Maastricht en Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen onder een steekproef van Nederlandse beleggers. “Opmerkelijk genoeg speelt het financiële risico van deze producten geen of een ondergeschikte rol in de aankoopbeslissing van deze beleggers”, aldus Hoffmann.

Er bestaan geen slechte tijden op de beurs. Enkel een slechte voorbereiding. Met een dosis gezond verstand komt men al een heel eind. Iets wat bij Monest hoog in het vaandel wordt gedragen. Als dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dat meestal ook gewoon.

Dirk Vandycke heeft meer dan 15 jaar ervaring in beleggen en geeft statistiek aan de Hogeschool West Vlaanderen. Hij is oprichter van www.monest.net en www.chartmill.com. Beiden hebben tot doel mensen te helpen en te leren beleggen. Alle vragen zijn er tevens welkom op het forum.

Laatste aanpassing: 10/10/2012