Monest.NET | Hoe herken ik een markt-top?

Hoe herken ik een markt-top?

Een woordje vooraf

Daarnet surfte ik naar de StockTwits50 website en las ik de allerlaatste publicatie rond deze gratis fundamento-technische lijst. Voor de lezers die de StockTwits50 lijst niet kennen - zoek dit zeker maar eens op! Je kan deze gratis beschikbare lijst als belegger mooi gebruiken als basis om verdere analyses te doen en selecties te maken (telkens ook met mooie fundamentele kenmerken onder de motorkap).

Tips om een Markt-Top te Herkennen

Een (tijdelijke) markttop raden is niet evident. Het is veel eenvoudiger om bij een marktanalyse bodemvorming te gaan inschatten (op basis van over-sold indicatoren) dan een top. Het vormen van een top vraagt namelijk altijd flink wat tijd omdat veel beleggers dips zien als koopopportuniteiten. Bovendien kan een markt een heel lange tijd in een over-bought modus blijven hangen, zonder wezenlijke correctie.

Er bestaan naast de marktindicatoren die we elke week in het marktoverzicht bespreken ook heel wat andere elementen die je in rekening kan brengen om zicht te krijgen op de onderliggende marktactie. We geven je enkele tips mee:

  • Sterke stijgers (momentum aandelen) beginnen te dalen. Lijsten zoals deze StockTwits50 lijst beginnen het minder goed te doen dan de marktindexen.
  • In deze lijst vind je ook steeds minder goede setups. Ook bij de Monest Signalen merk je een vermindering van het aantal kandidaten dat wordt gemaild.
  • Breakouts zijn dus eerder zeldzaam en werken niet goed meer. (Geen Follow Through).
  • Zwakke reacties op positief nieuws. Een sterke open eindigt vlak of negatief tegen het einde van de avond. De opwaartse bewegingen worden met andere woorden gebruikt om aandelen te gaan verkopen.
  • Plotse en onverwachte valpartijen van bekende, liquide aandelen (soms zelfs 20-40% per dag)
  • Gemiddeldes op langere termijn (100 MA, 200 MA) komen in het vizier. Kijk maar eventjes naar ons marktoverzicht van deze week (oktober, week 3, 2012).

Een goed idee om deze (tijdelijke?) correctiefase door te komen is een theetje te drinken en rustig een watchlist te beginnen bouwen in ChartMill. Welke aandelen houden zich kranig en welke niet? Je kan hiervoor de strong stocks scanner gebruiken om te zoeken naar kwalitatieve setups. Op dit moment zitten we op middellange termijn in een correctiefase dus wees voorzichtig en neem niet te veel hooi op jouw long-vork.

Prettig weekend!
Michel Lahaye

Laatste aanpassing: 14/10/2012