Monest.NET | De Standaard - Gaat aandeel Facebook toch weer richting 36 dollar?

De Standaard - Gaat aandeel Facebook toch weer richting 36 dollar?

Oorspronkelijk artikel: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130103_051
Datum: 03/01/2013

Na een mislukte lancering gaat het met het aandeel Facebook weer wat de goede kant uit. Dirk Vandycke van Monest legt zijn strategie voor dit aandeel uit.

2013 is ingezet. Mag dit voor iedereen (het mocht eens zijn) een jaar in goede gezondheid worden met veel plezier, spannende uitdagingen en de bijhorende overwinningen, want uiteindelijk blijkt op elke bestemming de afgelegde weg daarheen het belangrijkst te zijn geweest.

In onze laatste analyse van het aandeel Facebook, daterend van eind oktober 2012, beschreven we hoe dit aandeel naar de aanvang van december wel eens zou kunnen beginnen stijgen en, als het dat deed, weinig obstakels op z’n weg zou ontmoeten. In die analyse werd ook 14 november aangestipt als belangrijke datum om ons een aanwijzing te geven over hoe dit scenario zich zou kunnen ontplooien.

Op 14 november gaf het aandeel, tegen de algemene verwachting in, een niet mis te verstaan signaal in zowel koersappreciatie, volume als wat betreft de instap van grote spelers (zie het rode lijntje – large players). Wie toen instapte, typisch boven het slot van de dag ervoor, zat aan boord voor een aangenaam ritje van zo’n 35%.

Sindsdien nestelde het aandeel zich in het kanaal tussen ruwweg 26 en 28 (25.91 en 28.24 om precies te zijn). Op 28 december ging het daar langs de onderkant even buiten om netjes op te veren vanaf de gemiddelde aankoopprijs van alle aandelen verhandeld sinds het vertrek op 14 november. Opnieuw een signaal dat het aandeel hoger wou.

Bezitters van het aandeel gaven toen te kennen niet met verlies te willen gaan verkopen. Dat is ook wat het met overtuiging deed op 31 december en 2 januari. En het ziet er naar uit dat hogere volumes aan verhandelde aandelen op die twee dagen met deze trend instemmen.

Ook de aankoop door grote spelers neemt opnieuw licht toe. Als dit verder stijgt dan ziet het er voor FB zeer goed uit. Want die groten gaan in het zog van hun accumulatie ook hun gigantische marketingmachines aan het werk zetten om de kleine spelers mee te krijgen (aan wie ze dan hoger kunnen distribueren).

Strategie

Op de beurs zijn weinig zekerheden. Maar als het kanaal langs boven wordt gesloopt, dan kan dit aandeel opnieuw verder voor een ritje richting $36. Doet het dit niet dan wordt het mogelijks wat langer wachten. Bij een daling onder het laagste punt van 28 december nemen we afscheid van het aandeel met de winst die we dan overhebben.

Dirk Vandycke heeft meer dan 15 jaar ervaring in beleggen en is medeoprichter van www.monest.net, waar hij meer analyses deelt. Bezoekers kunnen er ook op het forum terecht voor vragen over beleggen. En denk er aan: er bestaan geen slechte tijden op de beurs, enkel een slechte voorbereiding.

Laatste aanpassing: 03/01/2013