Monest.NET | De Standaard - Facebook gekocht en nu?

De Standaard - Facebook gekocht en nu?

Oorspronkelijk artikel: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130130_027
Datum: 30/01/2013

Voor wie het horen wilde, raadde ik hier het instappen op de beursintroductie van Facebook keihard af. Daartoe gaf ik diverse redenen op, voornamelijk gebaseerd op gezond verstand. Wie toen short ging heeft er zelfs netjes aan verdiend.

Dit is het oorspronkelijke artikel: (Sur)facebook.

Losweg drie maanden later zag het plaatje er helemaal anders uit en begonnen we het aandeel te ‘volgen’ als aankoopkandidaat. Op 14 november tenslotte, stuurde het aandeel, middels zijn koersgedrag, de verlossende en niet mis te verstane boodschap de wereld in dat gekocht wilde worden. Het scenario werd hier verder uit de doeken gedaan in drie artikels.

  1. Een verwittigd belegger…
  2. Hoe omgaan met een dolgedraaid als Facebook?
  3. Gaat aandeel Facebook toch weer richting 36 dollar?

Afrekenen graag

Daar zitten we nu met onze aandelen Facebook. Weliswaar dik meer dan 50% geapprecieerd sinds hun aankoop, zijn we onrustiger dan ooit. Reden daartoe zijn de resultaten die op 30 januari bekend worden gemaakt. Niemand gelooft er in. Slecht business model zeggen analisten. De resultaten van het bedrijf zullen geheid afrekenen met de pret van de prijsstijging van het aandeel. Buiten dan maar die handel?

Blijven zitten is niet zonder risico. Niet de resultaten alleen zijn immers belangrijk, maar ook de verwachtingen errond. Zelfs goede resultaten die onder de verwachtingen liggen, kunnen genoeg zijn om een flinke knauw te geven in de opgebouwde winst. Bovendien zijn er wat wolkjes aan het technisch firmament en lijken grote spelers het accumuleren van het aandeel even op pauze te hebben gezet. En tot overmaat van ramp gaat er uitgerekend daags voor de resultaten bijna 3,5% van de koers af. Zou de daling begonnen zijn. Wellicht zijn er mensen die al ‘meer’ weten.

Anderzijds verraste Facebook op 24 oktober al met kwartaalresultaten en bijhorende koerssprong van net geen 20%. Als ze die lijn kunnen aanhouden met de resultaten op komst, dan zou het aandeel wel eens met een sprong hoger kunnen openen. Niet makkelijk. Kiezen we voor zekerheid en halen we onze winst van tafel, of gaan we voor een beetje goeie ouderwetse hebzucht? Want beide gaan niet samen, toch?

Cash extractie

Nooit eerder in de geschiedenis van financiële markten hadden we zoveel producten om risico te verfijnen, af te lijnen en te controleren als in het huidige decennium. Ook voor bovenstaand probleem (kopen of houden), bieden deze een oplossing. Maak daartoe kennis met Willem. Willem die 100 aandelen Facebook kocht aan de toevallig ronde prijs van $20, maar nu voor de hartverscheurende keuze staat afscheid te moeten nemen van zijn aandelen of van zijn winst.

Als Willem op het moment van schrijven verkoopt, dan kan hij voor zijn aandelen $31.37 krijgen en steekt hij een winst op zak van $11,37. Een bruto rendement van 56,85%. Hier gaan uiteraard nog zijn kosten en taksen vanaf.

Willem kan echter de cash uit zijn positie extraheren zonder zijn positie zelf dicht te draaien. Hiertoe verkoopt hij, zoals hierboven, zijn volledige positie en rijft $3137 cash binnen. Vervolgens schaft hij 100 call opties aan voor Facebook met een strike op $31.50 en een looptijd tot 15 februari. Dat betekent dat hij tot 15 februari het recht (maar niet de plicht) heeft op 100 aandelen Facebook aan $31.50. Natuurlijk weten we op 15 februari veel meer. Namelijk de gevreesde resultaten, maar ook de reactie daarop door een grote groep emotionele mensen. Zo’n privilege komt natuurlijk niet gratis en kost Willem, opnieuw op het moment van schrijven, $179.

Twee mogelijkheden vervolgens. Het aandeel begint te dalen maar Willem heeft zijn cash stevig op zak. Een winst van $3137 verminderd met de aankoopprijs van $2000 en de optiepremie van $179, goed voor een nog steeds nette 47,90% bruto. Of het aandeel gaat lekker door waar het gekomen was. In dat geval zullen de opties minstens zo hard stijgen als het aandeel zelf. Maar met slechts een fractie van de investering ($179 i.p.v. $3137, dat is minder dan 1/17e). De vrijgekomen cash kan ondertussen voor andere doeleinden worden aangewend.

Willem kan naar hartenlust spelen met cash extractie en besluiten om zijn positie zelfs te verdubbelen en een gokje te wagen op de resultaten. Dat verlaagt dan het rendement dat hij reeds op zak heeft tot 38,95% maar bij een verdere stijging gaat het dan zelfs dubbel zo snel. Dan komen we in de buurt van wat volume extractie heet.

Deze en tal van andere technieken, tips en trucs heb ik verzameld in mijn kersverse boek ‘Position Sizing & Risicobeheersing’.

boekje-position-sizing

Je kunt het aanschaffen op de website van Monest. Er bestaan geen slechte tijden op de beurs, enkel een slechte voorbereiding. Daarmee kan Willem alvast niet meer verliezen. Nu jij nog!

DIRK VANDYCKE heeft meer dan 15 jaar ervaring in beleggen en geeft statistiek aan de Hogeschool West Vlaanderen. Hij is medeoprichter van www.monest.net en www.chartmill.com. Beiden hebben tot doel mensen te helpen en te leren beleggen. Alle vragen zijn er welkom op het forum.

Laatste aanpassing: 30/01/2013