Monest.NET | Indicator: Marktmodel - Indicator 4 - AAII Investors Sentiment Survey

Indicator: Marktmodel - Indicator 4 - AAII Investors Sentiment Survey

De AAII- indicator is een vreemde eend in de bijt. Het bevat namelijk gegevens van een wekelijkse enquête die wordt afgelegd bij een grote groep beleggers over hun perspectief op de markten de komende zes maanden. De gegevens komen van de American Association of Individual Investors (http://www.aaii.com/) en worden elke week mits toestemming van de organisatie in Chartmill geladen. De resultaten kan je natuurlijk steeds verifiëren op hun website door naar deze link te gaan - http://www.aaii.com/sentimentsurvey

AAII Investors Sentiment Survey 02

Wij gebruiken deze indicator als een contraindicator. Als erg veel beleggers positief zijn gezind, is de kans op een correctie groot. Als iedereen de handdoek in de ring wil gooien, luidt dit vaak een overkochte periode in.

Ook bij deze indicator merken we dat bodems opnieuw eenvoudiger zijn te bepalen dan toppen. Topvorming duurt immers een hele tijd en als de markt zich in een primaire uptrend bevindt is de kans op een significante correctie beperkter. Ons marktmodel geeft een positieve score als er minder dan 25% van de beleggers gunstig zijn gestemd over de komende zes maanden en deze score vervolgens opveert (boven 25%). Dit gebeurde rond de derde week van april. Merk ook het enorme verschil op in deze periode tussen de ongunstig gestemden (bearish) en gunstig gestemden (bullish)!

AAII Investors Sentiment Survey 01

Laatste aanpassing: 05/05/2013