Monest.NET | Indicator: Marktmodel - Indicator 1 - Aantal aandelen boven SMA50

Indicator: Marktmodel - Indicator 1 - Aantal aandelen boven SMA50

De eerste indicator uit ons aangepaste marktmodel meet het aantal aandelen die zich boven hun 50-daags enkelvoudig voortglijdend gemiddelde bevinden. Deze indicator (en ook de andere die nog zullen volgen in volgende artikelen) werd overgenomen uit het oorspronkelijke Buy Don’t Hold model van de auteur Leslie N. Masonson. Een dergelijke indicator zou je ook kunnen onderbrengen in het lijstje van “breadth indicatoren”. Dat wil zeggen dat het gaat meten hoe goed of slecht (bepaalde) aandelen het doen in de brede markt om een bepaald idee te krijgen over de stemming waarin de markt zich bevindt. Zijn er ontzettend veel aandelen die zich boven het 50 SMA bevinden dan is de kans groot dat we een (tijdelijke) piek hebben bereikt. Staat deze meting bijzonder laag (en is de markt bijvoorbeeld meer dan 10% gedaald) dan is de kans groot dat er bodemvorming kan ontstaan.

Deze indicator geven we weer aan de hand van een lijngrafiek.

Aantal aandelen boven SMA50

Wanneer de indicator daalt onder 25% dan is de kans op een tijdelijke bodem groot. Deze situatie zouden we als over-verkocht kunnen omschrijven. Bodems zijn ook bovendien eenvoudiger te bepalen. Merk op dat in punt 2 een extreme score snel wordt gevolgd door een remonte van de markt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar de markten geven wel duidelijker signalen bij bodems dan bij toppen. Kijk bijvoorbeeld eens naar punten 1 en 3. Hier merken we op dat de markt niet onmiddellijk reageert op een overkochte stand van deze indicator. In punt drie zien we zelfs een steeds verder stijgende markt, terwijl er steeds minder en minder aandelen boven hun 50SMA bevinden. Toppen zijn nu eenmaal veel moeilijker in te schatten. Een dalende score op de indicator en een stijgende markt kan ook duiden op sectorrotatie, waarbij een klein deel van de aandelen de markten hoger stuwen.

Aantal aandelen boven SMA50 - Overkocht / Oververkocht

In het Monest Marktmodel wordt een negatieve score opgetekend als de indicator boven het 75% niveau uitsteekt en vervolgens daalt. Een positieve score wordt uitgereikt als de MMFI onder het 25% niveau duikt en vervolgens opnieuw opveert.

Laatste aanpassing: 04/05/2013