Monest.NET | Zie jij beleggen als hobby of als professionele activiteit?

Zie jij beleggen als hobby of als professionele activiteit?

Vat jij beleggen op als een leuke hobby of als een professionele activiteit? Veel beleggers zien namelijk hun financiële activiteit als een aardige bijkomstigheid en daar knelt vaak het schoentje. Immers: als je beleggen opvat als een hobby zal het je ook geld opbrengen als een hobby … en hobby’s brengen meestal geen geld op, maar kosten het enkel.

Om geld te verdienen op de beurs dien je dus je investeringen bloedserieus te nemen … net zoals wanneer je verantwoordelijk zou zijn voor een bedrijf.

Als belegger is je core business natuurlijk niet het kopen en verkopen van producten of diensten, maar wel het kopen en verkopen van aandelen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: je kan een supermarktketen zijn die winst maakt op kleine marges door het verzetten van hoge volumes, maar je kan ook een niche bedrijfje runnen die zich focust op het verkopen van verfijnde handtassen. Beide manieren zijn goed om geld te verdienen, maar vereisen een andere focus en instelling. Uiteindelijk komt het er in elke winkel op neer dat je gemiddelde winsten groter dienen te zijn dan je gemiddelde verliezen en het proces voortdurend te herhalen. Net zoals in een bedrijf dien je dus goed bewust te zijn van de gebruikte en gekozen strategie en over de genomen risico’s om de balans te doen laten kloppen. Veel beleggers maken de fout geen getoetst en onderzocht business plan achter de kiezen te hebben dat gebaseerd is op zaken die écht werken in de markt. Ze doen maar wat en gooien elke dag wat dart-pijltjes naar een vogelpiekspelletje zonder te weten waarom ze dit doen. De ene keer zijn ze een nichewinkel, de andere keer een supermarkt. Het resultaat is ondermaatse prestatie en frustratie.

Beleggen vereist hard werk, doelgerichtheid en discipline om een aanpak af te bakenen die bij je past, waar je in gelooft en die getoetst is aan de realiteit van de markt. Winstgevend beleggen gaat verder dan het overnemen van een strategie. Het gaat over het aanleren van belangrijke psychologische competenties zoals geloof in eigen kunnen en het afleren van hardnekkige handicaperende overtuigingen en leerervaringen (eigen gelijk). In elke branche zijn er immers “nee” knikkers die zeggen dat het niet mogelijk is de markt te timen. Guess what - iedereen van ons team was in cash (of short) tijdens de crisis. Het is dus WEL mogelijk en het is heus niet moeilijk dit aan te leren.

Als het dus even niet mee zit en je hebt enkele verliezers op rij - bezin dan even, ga terug naar cash en herbron. Wat is mijn core business? Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn doelen? Wat kunnen mijn verliezende beleggen mij leren?

Met ons team staan we jullie graag bij in deze persoonlijke zoektocht naar succes.

Michel Lahaye
Psycholoog en Trading Coach
Monest.NET

Laatste aanpassing: 05/05/2013